Till innehåll

Another spell – årets produktion med Dansprogrammet 2024

Varmt välkommen till premiären av Another spell lördagen den 6 april kl. 18.00–18.45 I Teater 2, Riksteatern i Hallunda.

Another_spell_800x450.jpg

Biljetterna är gratis men måste förbokas här.

Another Spell

En trolldom som binder, en stund att samlas och uppleva en symfoni av häxkraft och kollektivitet, en affirmation för lyckönskningar in i vår framtid.

I Another Spell introducerar Lisa Janbell sin koreografiska rörelsepraktik för Dansprogrammet. I praktiken ingår en subtil techno-mekanism, en koppling mellan dansarens inre värld som kopplar upp sig till en kollektiv rymd. Den kollektiva rymden består av gruppen som ständigt förhandlar ett lyssnande till varandra med ett djupt lyssnande till sig själv.  I Another Spell vävs även material in från Lisas tidigare verk; Lead Us (2021) och Sweet and Sticky (2023). Verket inkluderar ett elektroniskt landskap, komponerat av Alexander Berg/Dorisburg.

Dansare

Paula Lopez Persson, Alma Noren, Isabel Lundberg, Shania Amrani, Miriam Gustavsson, Sandra Simon, Ivanna Moroziuk, Elsa Lundkvist, Erik Forsmoo, Luna Leibing Lu, Daniella Barazi, Jerry Ekdahl

Koreografi, idé, koncept och kostym

Lisa Janbell är dansare och koreograf med utbildning i folkdanspraktiker på El Instituto Superior de Arte, Kuba samt antropologi på Stockholms universitet. 

Hennes praktik och koreografiska arbete grundar sig i rituellt performance och ceremoniella danspraktiker. Som ett centralt tema i hennes arbete utforskar hon kollektivitet i relation till det undermedvetna, vars syfte är att ge plats till ett transcendentalt möte där publiken får utforska en somatisk upplevelse snarare än att skåda och analysera.

Hennes verk har turnerat i Sverige, Europa och på Kuba på scener som MDT (Stockholm), Inkonst (Malmö), Augenblickmal (Berlin), Teatro Raquel Revuelta (Havanna). Hon har utfört beställningsuppdrag för bland andra Studio Barnhus med spelningar på Sónar (Barcelona) Way Out west (Göteborg) och Cirkus (Stockholm). Hon är även den andra hälften av performanceduon Dos Oké. 

Ljuddesign: Alexander Berg/Dorisburg

Ljusdesign: Lisa Janbell och Sebastian Beije

 

Om Dansprogrammet

Dansprogrammet är en satsning för att stärka unga dansare i sin utveckling och kännedom om dansen och kulturen som yrkesområde. Genom workshops, dansträning, branschkunskap, grupprocesser och yrkesmässiga erfarenheter ger Dansprogrammet ökad access och kunskap. Under de senaste månaderna har deltagarna mött programmets handledare, dansarna och koreograferna, Marvil Iglesias, Cajsa Godée och Johanna Fröjd. De har tagit del av olika föreställningar på MDT och SKH. 

Dansprogrammet är initierat av Emelie Enlund och handleds av Cajsa Godée, Marvil Iglesias och Johanna Fröjd.

Samarbetspartners

  • Riksteatern
  • Botkyrka kommun
  • SmartSe

Mer dans

card block image
Dansprogrammet

Dansprogrammet är en satsning för att stärka unga dansare både i sin utveckling och kännedomen om dansen och kulturen som yrkesområde. Programmet ger tillträde till en rad olika rum inom scenkonst- och dansfältet med förhoppningen att deltagarna sedan vill söka sig vidare inom dansfältet.

card block image
RUN – Riksteaterns Unga Nätverk

Riksteatern har startat en mötesplats och plattform för kompetensutveckling och erfarenhetsutbyte för unga inom folkrörelsen. Riksteaterns Unga Nätverk (RUN) vill öka intresset bland unga för att arrangera scenkonst.

card block image
Dansplan Sverige

Dansplan Sverige är en skrivelse till myndigheter och politiker som Riksteatern, Dansnät Sverige och Danscentrum Sverige tagit initiativ till. Skrivelsen beskriver olika insatser som behövs för att säkra dansområdets hållbarhet och utveckling i Sverige och har bland annat presenterats för Kulturdepartementet.

card block image
Cullberg

Tillsammans med koreografer och konstnärliga team från hela världen undersöker danskompaniet Cullberg idéer om hur dans kan definieras, produceras och presenteras. Cullberg arbetar kontinuerligt för att en stor publik i Sverige och utomlands ska få möta samtida dans.