Till innehåll
Klimatstrategi

Minskad klimatpåverkan – svårt men självklart

Riksteatern jobbar hårt för att bli en klimatsmart organisation.

Ökade klimatförändringar till följd av människans utsläpp av växthusgaser i atmosfären är en av vår tids största utmaningar. Klimatpåverkan måste därför begränsas för att skapa förutsättningar för en utveckling som är socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbar. För att världens sammanlagda klimatpåverkan ska minska måste vi alla hjälpas åt.

Grunden för Riksteaterns verksamhet är att vi turnerar i hela Sverige. Det gör vi eftersom vi är övertygade om att vinsterna med att erbjuda kultur i hela landet är ovärderliga. Samtidigt tar vi uppdraget att minska vårt klimatavtryck på allvar.

Klimatarbete utgår från Riksteaterns strategi för minskad klimatpåverkan. I praktiken gör vi bland annat följande insatser för att minska miljöavtrycket av verksamheten:

Övergripande

  • Vi arbetar för att på sikt ha en klimatsmart energianvändning. (exempelvis har Riksteatern installerat solceller och arbetar fortlöpande för att energieffektivisera sina system).
  • Vi har en resepolicy där tåg är prioriterat resealternativ.
  • Vi tar aktivt med klimat- och miljöperspektivet som en självklar del i turnéplaneringen.

I scenkonsten

  • Vi minskar användning av kemikalier och minimerar hälso- och miljörisker inom verksamheten genom att hantera de kemikalier vi använder försiktigt, sparsamt och i enlighet med rådande lagar.
  • Vi uppmuntrar konstnärer att skapa i material med låg klimat- och miljöpåverkan.
  • Vi uppmuntrar till återbruk och miljömärkta material.
  • Vi arbetar med energisnål scenteknik (exempelvis LED).

Att aktivt välja leverantörer

  • Vi har gröna elavtal och är kopplade till det lokala fjärrvärmenätet.
  • Vi anlitar städföretag som använder miljömärkta städkemikalier.
  • Vi anlitar transportföretag som aktivt arbetar för att minska sina klimatutsläpp från fordon och transport.
  • Vi bor i första hand på miljömärkta hotell under turnéer.
  • Vi samarbetar i första hand med tryckerier som har ett aktivt miljöarbete (exempelvis som innehar miljömärkning och/eller har ett certifierat miljöledningssystem).

Riksteaterns klimatarbete är en pågående process som är utmanande och som vi aldrig blir helt färdiga med. Under Riksteaterns landsomfattande kongress 2019 ställde sig hela Riksteatern bakom rörelsens klimatarbete. Det är upp till varje enskild teaterförening att själv bestämma vilka aktiviteter och åtgärder som är möjliga för föreningen att genomföra lokalt.

card block image
Så mäter Riksteatern sina utsläpp

Riksteatern mäter den nationella verksamhetens totala utsläpp av växthusgaser utifrån det så kallade GHG-protokollet som är en standardiserad beräkning av utsläpp från företag och organisationer. Mätningarna speglar verksamhetens verkliga utsläpp och påverkan och är transparenta både vad gäller insamlade data och metoder.

card block image
Bli en miljövänlig publik

Som publik finns det flera enkla saker du kan göra för att minska avtryck på miljö och klimat. Det som kommer ha störst påverkan är såklart hur du tar dig till och från föreställningen. Kanske skulle du kunna åka med allmänna färdmedel eller samåka med andra.