Till innehåll

En kväll för att säkra den konstnärliga friheten

Under konferensen World Summit on Arts And Culture ansvarade Riksteatern för det konstnärliga programmet. Konferensen samlade delegater från omkring 80 länder. Beslutsfattare, forskare, institutionschefer och konstnärer diskuterade konstnärlig frihet som ett fundament inom kulturpolitiken.

Invigningen av toppmötet tog plats i Stockholms konserthus och kombinerades med utdelning av Almapriset – Astrid Lindgren Memorial Award. Årets vinnare som fick ta emot diplom från Kronprinsessan Victoria var Laurie Halse Anderson. Halse Anderson böcker avhandlar ämnen som sexuella övergrepp och är förbjudna i flera delstater i hemlandet USA.
 
Kvällen som kurerats av Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi var inspirerad av konferensens tema, att skydda den konstnärliga friheten. Publiken som kom från världens alla hörn fick bland annat ta del av musik av Sofia Jannok, teckenspråkskonst framförd av Amina och Jamila Ouhaid och dansverket Noche från Cullberg. Barn och unga framförde dessutom ett smakprov från
pjäsen "Is my microphone on" som inspirerats av klimatrörelsen.
 
Åhörare i publiken var också kulturministern Parisa Liljestrand och kvällen leddes med en varm hand av hand av skådespelaren och regissören Josette Bushell-Mingo.
 
Arrangemanget organiserades av den Internationella federationen för kulturråd och kulturmyndigheter, IFACCA, tillsammans med Statens kulturråd. Riksteatern var samarbetspartner som bidrog med de mycket uppskattade konstnärliga inslagen under konferensen.