Till innehåll

Det regnar utmärkelser över Riksteatern sommaren 2024

Riksteatern arbetar året runt för att nå ut med scenkonst till alla delar av Sverige. Detta viktiga arbete uppmuntras vi på olika sätt att fortsätta med, inte minst genom olika utmärkelser och priser.

Maria-af-Klintberg-800x450.jpg

När Botkyrka kommun skulle dela ut sitt årliga Barn- och ungdomskulturpris för att uppmärksamma och stödja barn- och ungdomskulturella verksamheter i Botkyrka valde man att ge priset till Maria af Klintberg, ledamot i Riksteaterns styrelse.

I motivationen står bland annat: " Med sin teater Teater Sláva har Maria genom åren spelat för många, många barn i grundskolor, anpassad skola inomhus och utomhus, där mötet med teatern har gjort starkt intryck på sin publik. Maria manifesterar i sitt konstnärskap ett patos för rättvisa och inkludering särskilt när det gäller barnperspektivet och vikten av att vuxna är vuxna för att barnen ska kunna vara barn."

Eva-Carin-Rask-Kävlinge-800x450.jpg

Redan i början av 2024 fick Kävlinge Riksteaterförening ta emot Malmö operas pris ”Årets magnet” för sitt framgångsrika arbete med att attrahera nya medlemmar. Och i början av sommaren var det dags igen, denna gång som vinnare av Kävlinge kommuns kulturmiljöpris 2024. Hemligheten bakom framgångssagan menar ordförande Eca-Carin Rask är mod och engagemang.

Motiveringen lyder: "Kävlinge Riksteaterförening har i över 40 års tid sett till att kommuninvånare i alla åldrar har tillgång till professionella och högkvalitativa föreställningar året om. […] En smart, nytänkande riksteaterförening som med underbart driv lockar många nya medlemmar. De erbjuder ny publik möjligheten att få upptäcka scenkonsten och står därmed för en sann och stor kulturgärning."

Rasmus-Engstedt-800x450.jpg

I slutet av juni blev Rasmus Engstedt vald till Avesta kommuns kulturstipendiat 2024 för att han med brinnande engagemang skapar kulturupplevelser för Avestas invånare.

Rasmus valdes in i Riksteaterns nationella styrelse 2023. Med sina 19 år är Rasmus därmed den yngsta ledamoten någonsin i styrelsen.

I motiveringen står bland annat: "För hans brinnande engagemang för att skapa kulturupplevelser för Avestas befolkning och hans många goda gärningar för ung kultur i Avesta kommun".

Linda-jonsson-falköping-800x450.jpg

När det sedan blev dags för Falköpings kommuns kultur- och fritidsförvaltning att dela ut sitt kulturstipendium valde de att ge det till Linda Jonsson, vice ordförande i Falköpings Riksteaterförening

Motiveringen lyder bland annat: ”Linda brinner för att scenkonst och kultur ska ha de bästa förutsättningarna att finnas och utvecklas och driver frågor som gagnar kulturutvecklingen på bredden. Glatt, positivt och nyfiket sprider hon information om konserter, teaterföreställningar, föreläsningar och andra spännande evenemang och gör så att många får upp ögonen för och tar del av kulturen som arrangeras i Falköping. Ett levande kulturliv behöver eldsjälar som Linda Jonsson!”