Till innehåll
Foto: Joacim Gustafson
Foto: Joacim Gustafson
Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa

Åtta artister utvalda till internationellt residens

Riksteatern en del av det europeiska residenset Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa som sträcker sig över sammanlagt åtta veckor i fyra olika länder. Av de över 250 ansökningar som kom in under våren är nu åtta artister utvalda, varav två från Sverige.

De utvalda konstnärerna bor och arbetar i Europa och behandlar på olika sätt föreställningar om identitet och mångfald i ett föränderligt europeiskt samhälle på såväl professionell som personlig nivå.

Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa syftar till att bredda utbudet av berättelser i det samtida Europa och lyssna till flera röster och perspektiv och är medfinansierat av EU. 

Utvalda konstnärer (Se mer nedan)

 • Saphir Belkheir (Frankrike/Algeriet)
 • Carys Coburn (Irland)
 • Stephanie Kayal (Belgien/Libanon)
 • Hang Hang (Frankrike/Vietnam)
 • Nancy Ofori (Sverige/Ghana)
 • Anna Ten (Frankrike/Ukraina)
 • Billie Willett (Sverige)
 • Maíra Zenun (Portugal/Brasilien)

Under de åtta residensveckorna kommer artisterna att kunna utbyta erfarenheter genom bland annat aktivitetsprogram som inkluderar föreläsningar och föredrag av gästföreläsare, workshops och masterclasses i relation till specifika sammanhang eller till de utvalda konstnärernas arbete.

Residenset fördelar sig på följande platser:

 • Bobigny, Frankrike, 4–16 september 2023 (Värd: MC93)
 • Stockholm, Sverige, 9–21 oktober 2023 (Värd: Riksteatern)
 • Kairo, Egypten, 22 oktober–4 november 2023 (Värd: Orient Productions/D-CAF Festival)
 • Lissabon, Portugal, 5–20 november 2023 (Värd: Alkantara)

Under juli kommer en hemsida lanseras för projektet så att den som är intresserad kommer att kunna hålla sig uppdaterad om vad som sker. Läs mer på www.commonstories.eu

De utvalda artisterna 2023:

Saphir Belkheir
En fransk-algerisk konstnär baserad i Marseille. Belkheir (född 1991) skapar poetiska samtal av såväl enkelhet som radikalism. Han influeras av hiphop och populärkultur och blandar både koreografi och grafisk design. Belkheir har precis tagit examen från Exerce-masterprogrammet vid ICI-CCN de Montpellier Occitanie.

Residensprojektet Sycomore är ett uppslukande verk om genetik. Sycomore är det egyptiska fikonträdet, symbol för återhämtning eftersom det utvecklar nya grenar när det beskärs.

Carys Coburn
Dramatikern och teaterskaparen Carys Coburn (född 1991) är baserad i Dublin. Coburn skriver dramatik i samarbete med MALAPROP-teatern, ett samarbete som har lovordats för sin distinkta blandning av nördighet och ömhet och inkluderar bland annat Love+, Jericho och Before You Say Anything. Att arbeta tillsammans med ungdomar är en viktig del av MALAPROPs praktik.

Det inlämnade residensprojektet är ett musikteaterstycke kring Dublins antidrogrörelse genom 80- och 90-talen.

Hang Hang
Hang Hang (född 1995) är född och uppvuxen i Vietnam men har studerat scenografi vid National School of Decorative Arts i Paris. Hang Hang suddar ut gränserna mellan performance och installationer för att undersöka hur minnet kan tystna i olika sociala sammanhang genom att titta på sin egen familjehistoria.

Hang Hangs residensprojekt är en performance- och installationsserie baserad på berättelser från vietnamesiska gemenskaperi Frankrike och Europa.

Stephanie Kayal
Stephanie Kayal (född 1989) är koreograf och scenkonstnär som omväxlande bor i Beirut och Bryssel. Hon använder dans, musik och texter för att med mörk humor och ironi reflektera över den moderna människans behov av mening. Med hjälp av personliga vittnesmål från Beirut undersöker och dissekerar hon det absurda och längtar efter acceptans.

Residensprojektet är ett verk som börjar med två personer som flyr undan massflykt och global kris på jorden i ett egenhändigt gjort rymdskepp.

Nancy Ofori
Nancy Ofori (född 1995) är en afrosvensk skådespelare, författare och filmare med ghananska rötter, baserad i Stockholm. Oforis berättelser utforskar afrosvensk identitet, andlighet och det övernaturliga. Hon gjorde sin svenska debut som skådespelare i Royal Court/Riksteaterns turnéproduktion av seven methods of killing kylie jenner 2022.

Residensprojektet Gåvan är en pjäs som handlar om Norah, en ung svart författare bosatt i Sverige där hon konfronteras med det svarta arvet i den svenska historien.

Anna Ten
Anna Ten (född 1986) är en fransk-ukrainsk koreograf, teatermakare, författare och aktivist. Ten är fascinerad av så kallade imperfekta kroppar som vi inte är vana vid att se på scen. Hennes konstnärliga forskning omfattar familjehistoria, ifrågasättandet av prestation, kvinnors plats i samhället och rasism.

Residensprojektet I Lost My Age While Skipping är den sista delen av en triptyk med Josiane, en 70-årig självlärd dansare.

Billie Willett
Billie Willett (född 1991) är en queer, autistisk dramatiker, dramaturg och inland även artist som fascineras av skräckens mekanismer. Hon är för närvarande baserad i Stockholm och använder element från skräck och surrealism för att skapa mörka, ofta våldsamma, pjäser om isolering och normernas, förväntningarnas och lagarnas förtryckande krafter.

Residensprojektet är en teaterpjäs baserad på den mörka historien om rasbiologi som bedrivits i Sverige.

Maíra Zenun
Den brasilianska poeten, fotografen och sociologen Maíra Zenun (född 1982) är född i Rio de Janeiro och uppvuxen i Brasilien men idag baserad i Lissabon. Hon definierar sig själv som en multikonstnär på genomresa. Zenun är aktivist och är en av grundarna av IMMUNE-Black Women Institute och är en del av UNA-Black Art Union i Portugal.

Residensprojektet Linha de Sintra är en performance/installation om de osynliga gränserna i Lissabon, arvet från kolonialhistorien med fokus på tåglinjen till Sintra.

Läs mer om de utvalda artisterna samt få en fylligare beskrivning av deras bakgrunder här.

Läs hela pressmeddelandet på engelska här. 

Sammanlagt kommer det ske tre Common LAB-utlysningar under en treårsperiod. Varje Common LAB kommer att bestå av fyra tvåveckors-perioder på fyra olika platser, inklusive en icke-europeisk.

EU_logga.jpg