Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Jeanette Andersson. Retusch: Preben Carlsson

Domedagen™ – en trallvänlig talkshow

Streama denna lekfulla och underfundiga talkshow bland matjord, mikrober och massor av musik!

Se föreställningen på SVT Play (tillgänglig t.o.m. 1 september 2021)

Musikalisk feelbad-talkshow med både klimatångest och hopp

Riksteatern är glada att kunna välkomna naturskildraren Martin Emtenäs och musikern Stefan Sundström tillbaka! De gör nu en fristående uppföljare till succén Vi som bor här från 2017, och precis som senast har de sällskap på scen av pianisten Birgitta Henriksson. Det blir en musikalisk feelbad-talkshow med lite klimatångest men även en ljuv känsla av hopp. Martin och Stefan rör sig lekfullt och underfundigt mellan fakta och filosofi, vetenskap och humor för att undersöka vad som hänt på sistone – på klotet och helt nära där vi bor.

Med ödet i händerna och hela världen på våra axlar möts vi i händelsernas centrum vid avgrundens rand. En rolig och mysig kväll utlovas, om bland annat matjord och mikrober.

"Matjord är egentligen ett rätt omöjligt koncept", säger Martin. "För några miljarder år sedan fanns ingen jord alls på vår planet. Det behövs nämligen liv för att bygga jord, men det livet kan inte existera utan jord. Ta en daggmask till exempel. Den gör matjord. Men den behöver äta löv som kommer från växter. Som växer i jorden som daggmasken gör. Var kom den första jorden ifrån? Man blir galen. Nu håller dessutom mängden matjord på att minska i rasande takt, så det där tänkte vi att vi ska tag i."

Riksteaterns satsning Människa och Natur som startade 2017 med just Vi som bor här går nu tillbaka till rötterna. Visionen med satsningen var att göra konst om miljö utan att bli mossig. Eller är det kanske just mossiga fler behöver bli? Stefan är i alla fall säker på att vi behöver duscha mindre, för mikrobernas skull.

Nu knyts påsen ihop. Med blicken riktad bakåt och framåt. Vad har hänt sedan sist och hur kommer det att bli? Vi som bor här - hur överlever vi ihop?

Domedagen™ – en trallvänlig talkshow ingår i ett av Riksteaterns tematiska spår, Människa och natur. Läs mer på manniskaochnatur.riksteatern.se

Längd: ca 1 tim 50 min

Medverkande
Martin Emtenäs
Birgitta Henriksson
Stefan Sundström

Konstnärligt team
Text och musik: Martin Emtenäs och Stefan Sundström;
Regi: Gustav Tegby;
Dramaturgi: Gustav Tegby;
Scenografi och kostym: Johanna Mårtensson
Animationer och grafik: David Giese
Ljus: Olle Magnusson och Lovisa Körling


Tack till Teaterförbundet/Rättighetsbolaget, Sveriges Dramatikerförbund, Sami/Ifpi som genom de tillfälliga undantagsavtalen med Svensk scenkonst möjliggjort för oss att visa dessa föreställningar digitalt.

Mer scenkonst att streama hittar du på Riksteatern Play


Streama till teven:
Behöver du hjälp med hur du streamar Riksteaterns Play-föreställningar till en teve via Chromecast eller Apple TV?
Se guiden Streama Riksteaterns föreställningar till teven

Övrig support och tips:
Riksteatern använder sig av tjänsten Vimeo för vår Play-kanal. Om du har problem med uppspelning handlar det troligtvis om lokala inställningar i din dator, webbläsare eller brandvägg. Du kan i så fall få hjälp och tips på Vimeos supportsidor. Du hittar dem på engelska via denna länk, och på svenska via denna länk (via Google Translate).

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: José Figueroa

Recensioner

Östgöta Correspondenten

2020-03-19

"Pedagogiskt och finurligt, hela tiden växlande med sång och musik. [...] Trots innehållet blir det aldrig dystert eller hopplöst. Stämningen är kreativt lustfylld med en försiktig optimism, vilket är bra. [...] Kort sagt: detta är god underhållning i dess bästa bemärkelse. Ingen riskerar att ha tråkigt på scen eller i salong."