Till innehåll
Foto: Delta/Amelia Brorson
Foto: Delta/Amelia Brorson
Foto: Delta/Amelia Brorson
Foto: Delta/Amelia Brorson
Barn och unga

Länk

Nyskriven dramatik för unga teaterensembler

Om Länk

Sedan starten har Länk engagerat tusentals teaterintresserade ungdomar över hela Sverige genom nyskriven och angelägen dramatik och skapat intresse för scenkonsten som uttrycksform och framtida arbetsplats.

Genom Länk tar Riksteatern fram nyskrivna pjäser för unga teaterensembler och ger teaterintresserade ungdomar möjlighet att mötas på teaterfestivaler i hela Sverige.

Riksteatern vill med Länk ge ungdomar en förståelse för hur det är att jobba professionellt med scenkonst och skapa möjligheter för dem att träffa professionella scenkonstarbetare. Ambitionen med Länk är även att stärka teaterbranschen och få in nya unga röster, såväl i branschen som att inspirera fler att söka till scenskolor och att engagera sig i Riksteatern lokalt.

Länk äger rum vartannat år och till varje Länk-omgång får sex framstående dramatiker i uppdrag att skriva var sitt manus för ungdomar mellan 15 och 20 år.

Teaterutbildningar och kulturskolor har länge saknat nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler i gymnasieålder. Med anledning av detta beslutade Riksteatern 2010 att starta Länk med inpiration från England och The National Theatre. Motsvarande verksamhet där kallas Connections och har framgångsrikt pågått sedan 1994. Connections har under åren spridits till Sverige, Italien, Portugal, Brasilien, Norge och Finland.

About Länk (in English)

LÄNK 2024

Helgen den 24-26 maj gick den avslutande nationella Länk-festivalen av stapeln i Hallunda, Stockholm.

Länk växer för varje år och bestod nu under våren av hela 73 premiärer runt om i landet, som spelades på 14 regionala festivaler. Tack vare alla deltagare har vi fyllt Sverige med scenkonst av och för unga!

block image

Så här funkar Länk

Inför varje Länk-omgång, som kommer vartannat år, får fem framstående dramatiker i uppdrag att skriva var sitt manus för ungdomar mellan 15 och 20 år. Pjäserna ska vara under en timme långa och innehålla allt från 6–20 roller, som i så stor grad som möjligt ska kunna spelas av vem som helst i ensemblen oberoende av kön etnicitet och bakgrund. Utöver dessa fem översätts en pjäs från något av Länks internationella syskonprojekt.

Teaterensembler – från Kulturskolor, teatergymnasium och fria aktörer i Sverige – läser pjäserna och bestämmer sig för vilken pjäs man vill sätta upp. Efter valet görs en anmälan till Länk.

Efter att ensemblen valt vilken pjäs de vill sätta upp skickar den sin regissör till en nationell regihelg på Riksteatern. Regihelgen fungerar som ett första gemensam startmöte där dramatiker och professionella regissörer leder workshop kring pjäserna. Tillsammans resonerar de kring hur pjäserna kan tolkas och även hur exempelvis scenografi, ljud och ljus kan se ut. Regissörerna kan under helgen också välja att lära sig mer om allt från exempelvis ljussättning till röstträning.

Under hösten och våren sker repetitioner och föreställningar lokalt. Varje ensemble får rättigheter att spela pjäsen fem gånger utöver de inplanerade festivalerna.

Själva festivalsäsongen äger rum regionalt i mars och april. Alla ensembler tilldelas en festival och möts under en helg för att framföra sin produktion på en professionell teaterscen inför publik, huvudsakligen andra Länk-deltagare. Genom att deltagarna får även se andras uppsättningar finns möjligheter att utbyta erfarenheter med ungdomar från andra delar av landet.

Under maj visas åtta utvalda Länk-produktioner på Länks nationella festival hos Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Utöver föreställningarna erbjuds deltagarna workshops i allt från stage-fighting och röstcoachning till scenografi och producentskap.

Vill du vara med?

Är du ledare för en teatergrupp i åldern 15–20 år och intresserad av att delta i Länk? Det är helt kostnadsfritt och ni får tillgång till nyskriven dramatik för unga samt kontakt med en regional festivalarrangör. Det enda du behöver är att avsätta några helger under året och vara beredd att lägga ner en hel del jobb med din grupp. Hör av er för mer information!

Kontakt

Katinka Richter
Projektledare Länk, Riksteatern Barn & Unga
Tel. 070-3881007
katinka.richter@riksteatern.se

card block image
Samarbetspartners

Länk engagerar hela Riksteaterns organisation – lokalt, regionalt och nationellt, och samarbetar även med en rad andra scenkonstaktörer runt om i landet.

card block image
Pjäserna i bokform

Länk samlar pjäserna i en antologi per Länk-omgång. Antologierna finns att köpa på bland annat Bokus och Adlibris, men kan även beställas från oss på Riksteatern.

card block image
Arkiv

Länk startades 2010 med anledning av bristen på nutidsdramatik med angelägna teman som passar för större ensembler i gymnasieålder. Genom åren har närmare femtio manus blivit pjäser som spelats av hundratals ungdomar.