Till innehåll

OPEN CALL

INTERNATIONELLT RESIDENS

Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa

2023 är Riksteatern en del av det europeiska residenset Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa. Residensprogrammet sträcker sig över sammanlagt åtta veckor i fyra olika länder med syftet att hitta åtta konstnärer som kan bredda utbudet av samtida berättelser i Europa.

- Jag är både stolt och glad över att Riksteatern är en del av detta omfattande residensprogram. Jag är övertygad om att detta samarbete kommer att leda till ett större nätverk av konstnärer och institutioner över hela Europa som gemensamt arbetar för att utveckla framtidens scenkonst, säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi.

Här kommer Common LAB 2023 att äga rum:

  • Bobigny, Frankrike 4–17 september (Värd: MC93)
  • Stockholm, Sverige 6–20 oktober (Värd: Riksteatern)
  • Kairo, Egypten 21 oktober–4 november (Värd: Orient Productions, i samband med CDAF-festivalen)
  • Lissabon, Portugal 5–20 november (Värd: Alkantara i samband med Alkantara- festivalen)

Under Common Lab-perioden ägnas särskild uppmärksamhet åt följande frågor:

  • Konstnärliga praktiker och berättelser som är underrepresenterade eller frånvarande på våra institutioner. Mångfaldens relevans gällande språk, estetik och representation.
  • Det offentliga rummet och synlighet. Hur städers arkitektur och stadsplanering formar värderingar i offentligheten och vad som är synligt och vad förblir osynligt.

Sammanlagt kommer det ske tre Common LAB-utlysningar under en treårsperiod. Varje årligt Common LAB kommer att bestå av fyra tvåveckors-perioder på fyra olika platser, inklusive en icke-europeisk. Den totala residensperioden är åtta veckor. Varje period kommer åtta konstnärer att väljas ut.

Ansökningstiden löpte ut 3 april 2023

Här är de utvalda artisterna 

Contact information, how to apply and more about Common LAB 2023 in English (Google Doc)

EU_logga.jpg