Till innehåll
RIKSTEATERNS TEATERRESIDENS

Välkommen att söka teaterresidens på Riksteatern

Riksteaterns Teaterresidens är en unik möjlighet att utvecklas som konstnär och att skapa grunden till ett sceniskt verk. Ansökningsperioden för 2023-2024 öppnar den 1 maj 2023 och stänger den 15 juni 2023. Besked om antagning sker senast den 30 juni.

Riksteaterns Teaterresidens vänder sig till dig som har en idé på en pjäs eller föreställning som du ännu inte förverkligat. Genre eller form spelar ingen roll men teaterresidens är inte aktuellt för idéer eller verk som redan har inplanerad premiär, repetition eller spelperiod.

Urvalsgrunder för teaterresidens

  • Konstnärlig spets
  • Viktig eller unik berättelse
  • Nyskapande idé eller perspektiv
  • Publiksegmentsutveckling (exempelvis operaälskare, fars-fanatiker, haikuaficionados eller meänkieli-talande)

Scenkonstform, konstnärskap eller genre som har andra parametrar än de traditionella (till exempel liverollspel, cosplay, performance eller platsspecifik teater)

Att vara i teaterresidens garanterar inte att verket eller idén som en utvecklar under residenset produceras som en färdig föreställning av Riksteatern. Samtidigt är det givetvis teaterns mål att de som medverkar i teaterresidens färdigställer ett så kvalitativt material som möjligt så att residenskonstnären senare kan producera det själv eller tillsammans med en annan teater.

Trots detta så har de senaste åren flera teaterresidens blivit turnerande produktioner hos Riksteatern. Några exempel är Björn Elgerds Straighta besked, Fanna Ndows 24h Svart kvinna, Chantale Hannouchs Du har hela livet habibi, Joel Mauricio Isabel Ortiz Den svenska sonen, Helena Sandström Cruz och Isabel Cruz Liljegrens Nakna som foster och gudar, Carlos Romeros Zebrafinken och Mohamed El Abeds Mohameds värld.

Den första delen av teaterresidensen är en skriv- och konceptutvecklingsworkshop den 9–27 oktober 2023. Under dessa workshop-veckor kommer deltagarna att genomgå en grundlig text- och strukturworkshop.

Efter slutinlämning av text efter workshop den 31 oktober väljer Riksteatern ut de konstnärer som får en beställning på att skriva ett grovmanus utifrån det material som producerats under workshop och konceptutveckling.

Skrivperiod för grovmanuset är den 4 december och 3 mars 2024. Efter deadline kommer grovmanusen att presenteras på en reading av professionella skådespelare som sker i anslutning till Riksteaterns årliga teaterfestival Scenkonstdagarna, vanligen i början av maj. Till Scenkonstdagarna kommer representanter från landets alla lokala teaterföreningar för att uppleva och inspireras av samtida och framtida scenkonst.
Allt textarbete samt konceptutveckling leds av erfarna dramaturger och workshops leds av regissörer, skådespelare eller dramatiker med stor erfarenhet av att framgångsrikt utveckla egna sceniska verk. Varje residens kommer att byggas utifrån sina förutsättningar och ha sin egen logik och struktur beroende på vilka behov och önskemål som finns från den som söker.

Stipendium och ersättning

Den konstnär/grupp som antagits till teaterresidensets första del, skriv- och konceptutvecklingsfasen i oktober, får ett arvode på 12 000 kronor före skatt.

För de medverkande som efter workshoparbete väljs ut till att utveckla grovmanus från december 2023 till mars 2024 följer ersättningen Dramatikeravtalets regleringar. Ersättningen är 51 464 kr (F-skatt). Denna summa är inte en lön utan ersättning för rättigheter. Ersättningen berättigar inte rätt till a-kassa då den ej är kopplad till anställning.

En länk till anökningssidan kommer att publiceras i samban med att ansökan öppnar.