Till innehåll

Tekniken tar scenkonsten till nya höjder

Föreställningen Tre Rum (2023) gjorde något som tidigare aldrig gjorts på en teaterscen – den framfördes i tre länder samtidigt. Med en fysisk skådespelare på varje scen, möttes tre skådespelare inför tre olika publiker i Trondheim, Sundsvall och Jakobstad under en vecka i september 2023 – simultant. 

In English

Syftet med projektet och produktionen Tre Rum har varit att utforska digitala format samt konstnärliga möjligheter med ny teknik liksom att skapa interaktivitet och närvaro på distans.

I Tre Rum länkades för första gången skådespelare samman över tidszoner och landsgränser för att spela med varandra. Här agerade skådespelare i Sverige, Norge och Finland i samma pjäs trots att de befann sig på scener i olika länder. En huvudkaraktär fanns alltså på plats fysiskt på en scen i respektive land medan de två skådespelarna som spelade på distans från andra scener projicerades på scen genom transparenta slöjor. Allt detta tack vare kommunikationsteknik med minimal fördröjning av ljud och bild. 

Teknik 
I Tre rum användes mediarouters/Nimbror som kommunicerar över fibernätet med egna våglängder separerade från Internet. Ljud- och bildsignaler skickas okomprimerade mellan kameror och projektorer vilka minimerar fördröjningen i kommunikationen. Alla komponenter är valda utifrån att de både ska kunna ge hög bildkvalitet och minimal fördröjning (latency).

De tre karaktärerna framträder på de tre scenerna via kameror och projektorer vilket skapar stora dramaturgiska möjligheter. Karaktärerna kan gå ut och in ur de andra två scenerna på distans genom att lämna sin kameraposition. Detta ger möjlighet att vara synlig för publik på en scen utan att synas på de andra två scenerna.

Läs mer om tekniken på Remote North NCDP eller kontakta Mårten Fröjdö

Textning
I föreställningen talades rikssvenska, finlandssvenska, norska och finska. Föreställningen textades till finska, svenska och norska i en mobilapp.

Publikkontakt
Det finns även möjligheter att koppla ihop publiker på olika spelplatser ljud- och bildmässigt. 

Konstnärligt team 
Idé och konstnärlig koordinering: Andreas Brännlund  
Manus: Filip Alexanderson  
Regi: Filip Alexanderson 
Scenografi: Marika Feinsilber  
Kostym: Frida Hultcrantz  
Maskdesign: Linda Sandberg  
Ljuddesign: Anton Söderberg  
Dramaturg: Alexander Charlamov  
Research och idéarbete: Andreas Westerberg  
Producent: Ann-Cathrine Fröjdö

Läs mer 

Produktionen Tre rum

Recension (SVT Kultur, Sverige)

Recension (Scenekunst, Norge)

Pressmeddelande från Net Insight

 

Kontaktinfomation

Vill du veta mer om projektet, tekniken och produktionen kontakta:

Ann-Cathrine Fröjdö, Riksteatern
Mail: ann-cathrine.frojdo@riksteatern.se
Mobil +46706375976

Tack till:
Tre-rum-loggor.jpg