Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Klara G

Tre Rum

Teater

När utspelar sig ditt liv? Ett drama, på tre scener, i tre länder – samtidigt!

Läs mer om tekniken bakom produktionen
Tekniken tar scenkonsten till nya höjder.

More about the technology behind the production
Technology takes performing arts to new heights.

Genom tre fönster i ett svart kosmos får vi plötsligt insyn i vad som verkar vara tre kvinnors liv. På varsitt kontor, bland blanketter och vardagsproblem drömmer de sig bort. Var det verkligen så här livet skulle bli – vad hände med karriären, drömmarna och kärleken?

I mörkret mellan fönstren möts de plötsligt – glider in och ut ur varandras öden och frågor – medan kontorsmiljön i deras respektive verkligheter luckras upp till en abstrakt och förhöjd tillvaro. Snart förstår vi; de tre kvinnorna är egentligen en och samma kvinna, men i olika skeden av sitt liv.

Tre Rum är en föreställning om valen som avgör vilka vi blir, hur vi lever och hur lätt våra tillkortakommanden ärvs vidare till nästa generation. Den är en hyllning till vardagskreativiteten och till musikens förmåga att frigöra och ge oss kraft att orka och gå vidare.

Föreställningen gör något som aldrig tidigare gjorts på en teaterscen – den framförs i tre länder samtidigt. Med en fysisk skådespelare på varje scen, möts de tre kvinnorna i en virtuell värld inför tre olika publiker. Allt detta tack vare en kommunikationsteknik med försumbar fördröjning av ljud och bild, i realtid. Resultatet blir en utomkroppslig upplevelse; en ny scenkonstform där föreställningen blir unik beroende på vilket av de tre rummen du befinner dig i.

Textning på finska, svenska och norska kommer att ske i mobilapp som enkelt laddas ner i samband med föreställningen.

Tre Rum är en del av samarbetsprojektet Innovative rooms mellan Riksteatern i Sverige, Tromsö kommun i Norge och Centria yrkeshögskola i Finland.

Samarbetspartners: Schaumansalen/Jakobstad, Karleby Stadsteater, Rosendal Teater, Trykkeriet Scene, Beaivváš Sámi Našunálateáhter, Sundsvalls kommun, Teater Västernorrland, Scen Sundsvall, North Cultitude 6263, Artplant

Med stöd av Kulturrådet (Sverige), Nordisk kulturkontakt, Nordisk kulturfond,Trondheim kommune (Norge), Svenska kulturfonden (Finland), Undervisnings- och kulturministeriet (Finland) och Keski-Pohjanmaan Kulttuurirahasto (Finland).

I samarbete med Epson, Net Insight, Remote North (NCDP) och Servanet

Föreställningslängd: 1 tim 30 min

Tack till:

Se loggorna större

Ida Ingels
Maria Salomaa
Margareta Stone

Manus: Filip Alexanderson
Regi: Filip Alexanderson
Scenografi: Marika Feinsilber
Kostym: Frida Hultcrantz
Maskdesign: Linda Sandberg
Ljusdesign: Oscar Tuominen
Ljuddesign: Anton Söderberg
Dramaturg: Alexander Charlamov
Idé och konstnärlig koordinering: Andreas Brännlund
Research och idéarbete: Andreas Westerberg

Producent

Riksteatern

Video

Recensioner

Kulturnyheterna

2023-09-19

"Det virtuella mötet mellan de tre förstärker den drömska känslan och av att vi människor, oavsett ålder, lever med en – nästan – nåbar version av oss själva en bit bort i tiden, eller rummet."

Till recensionen