Before I change my mind

En danshyllning till den lilla människans krafter.

En intimt dansad kvartett med specialskriven musik av Jukka Rintamäki. Titeln syftar på det ögonblicket när vi kan välja många vägar, precis innan vi måste ta det slutgiltiga beslutet: - Jag gör det, innan jag ändrar mig. Dansarnas ständiga närvaro på scenen skapar struktur och form åt rummet i ett verk där tematiken är kroppens andning och en fascination över vad kroppen kan skapa. Genom att bemästra den egna andningen kan du nå maximal styrka. Med din utandning kan du upprätthålla liv.

Koreografen Helena Franzén har jobbat tillsammans med den finlandssvenske musikern Jukka Rintamäkis, känd som basist och låtskrivare i bl a göteborgsbandet Silverbullit. Musiken är helt och hållet specialkomponerad och bygger på en mjuk basgång som kombineras med olika blås- och stränginstrument. Jukka Rintamäkis musik ackompanjeras live av musikern Anton Svanberg på tuba. Dansare är Åsa Lundvik Gustafson, Moa Westerlund, Maria Nurmela och Martha Galvez Moncasi. Musiker är Anton Svanberg. För ljusdesignen står Carina Gedeon, och för kostym Minna Palmqvist.

Helena Franzén är dansare och koreograf, utbildad vid Balettakademien i Stockholm och på Danshögskolans koreografutbildning. Har varit verksam som koreograf och dansare i 25 år och koreograferat över 80 verk. 2014 tilldelades hon Ganneviks stipendium, Konstnärsnämnden med motiveringen:
” En koreograf vars konstnärskap framstod som stringent och moget redan i början.  Hon har sedan kompromisslöst och konsekvent undersökt dansens oändliga rörelsemöjligheter i tätt samarbete med musiken. Hon är en danskonstnär som genom sin egen extrema fysiska kontroll, tillsammans med sina dansare skapar den artikulerade kroppens poesi.

”Before I change my mind” har tidigare satts upp på Dansens hus i Stockholm. Då blev den mycket positivt uppmärksammad i bl a SVTs Kulturnyheterna. Nu tar Riksteatern produktionen vidare ut i Sverige. Välkommen till en unik och finstämd föreställning om varje människas osynliga kraft i de val som var och en av oss kan göra hela tiden, varje dag. Du kommer sent att glömma den.

”Med ”Before I Change My Mind” vill jag väcka frågor kring människans inneboende krafter som ofta är osynliga. I en kaotisk tid och i riktigt trängda situationer har den lilla människan ett inre mod och en oanad kraft som hon kan använda. Verket är en hyllning till den lilla människan och hennes oanade krafter att ge av sig själv. En utandning kan skapa liv! ” Helena Franzén

Efter föreställningen följer publiksamtal.

Samtalsledare:
Lund 31 mars: Rani Nair
Uppsala 30 mars: Tina Eriksson Fredriksson
Sundsvall 13 april: Ej klart
Falun 18 april: Nora Hedlund och Mattias Moraeus
Härnösand 26 april: Mira Helenius Martinsson
Nacka, Dieselverkstaden 28 april: Julia Sundberg

Trailer

Before I Change My Mind - Trailer from Helena Franzén Magmadans on Vimeo.Musik
Lyssna på Jukka Rintamäkis soundtrack, The Lost Fast One. Musiken skapades unikt för Helena Franzéns koreografi Before I Change My Mind.
 The Lost Fast One - Jukka Rintamäki

medverkande

  • Dans: Åsa Lundvik Gustafson, Moa Westerlund, Maria Nurmela och Martha Galvez Moncasi. Musiker: Anton Svanberg

konstnärligt team

  • Koreografi: Helena Franzén, Musik: Jukka Rintamäki, Ljus: Carina Gedeon, Scenografi: Helena Franzén, Kostym: Minna Palmqvist

Producent

Fler bilder

Foto: Håkan Jelk

Dela