Bra människor

Sverigepremiär för rapp amerikansk succékomedi

Ensamstående mamman Margie Walsh får sparken från sitt jobb i en lågprisbutik eftersom hon så ofta kommer för sent. Att det beror på att hon tar hand om sin dotter, som har en utvecklingsstörning, har hennes chef ingen förståelse för. Hennes desperata jakt efter ett nytt jobb leder henne till ungdomskärleken Mike som hon inte har träffat på 20 år. Han har lyckats bryta sig loss från förorten och är i dag en framgångsrik läkare.

Mike har inget jobb att erbjuda men bjuder henne ändå, om än motvilligt, på sin födelsedagsfest så att hon kan nätverka bland hans vänner. När han kvällen innan festen ringer för att säga att den är inställd blir Margie misstänksam. Övertygad om att han ljuger bestämmer hon sig för att gå på festen ändå för att ställa honom till svars.

Trailer


Bra människor (Good People) är succékomedin skriven av den Pulitzer-belönade författaren David Lindsay-Abaire och den har spelats i flera stora städer i USA och England sedan premiären i New York 2011. I huvudrollen möter vi Ing-Marie Carlsson, välkänd från en rad film- och tv-produktioner som Mitt liv som hund, Black Jack, Änglagård, Berts dagbok, julkalendern Julens hjältar, Livet i Fagervik och 2005 hade hon en uppmärksammad huvudroll i Lisa Ohlins film Sex, hopp och kärlek. Mest igenkänd är hon för Mimmi i Tre kronor, Berts mamma eller polisen Bodil i Beckfilmerna. Riksteaterns publik kunde senast se henne i Apatiska för nybörjare 2012.

I övriga roller:
Lena B Eriksson som medverkat i bl a Torka aldrig tårar utan handskar och Tomten är far till alla barnen. Hon guldbaggenominerades för sin roll i Veranda för en tenor. Lena B Eriksson har även arbetat på Stockholms Stadsteater, Dramaten och Teater Galeasen.

Ashkan Ghods som medverkat i bl a Sound of Music, Hair, West Side Story, Cabaret, Rent och Side show. Hösten 2016 gjorde Ashkan regidebut med en succéuppsättning av musikalen Annie på Ydre Kulturcentrum.

Stina von Sydow som bl a spelade titelrollerna i Gertrud av Hjalmar Söderberg och Allt om min mamma av Pedro Almodóvar på Östgötateatern. 2015 fick Stina von Sydow Norrköpings kommuns kulturpris till Moa Martinssons minne.

Anna Sise har frilansat på bl a Uppsala Stadsteater, Stockholms Stadsteater, Dramaten, Göta Lejon och Riksteatern. Hon spelade en av huvudkaraktärerna i dramaserien Skeppsholmen på SVT.

Per Burell har bl a medverkat i en rad Lars Norénpjäser samt Älskaren, Effekten, Gudshjälmen och Middag för Riksteatern. På film och tv har han setts ibland filmer som bl a Gentlemen & Gangsters, Tomten är far till alla barnen, Chefen fru Ingeborg och Tre kärlekar.

Detta är Carl Johan Karlsons tredje uppsättning på Riksteatern i rollen som husregissör. Hans tidigare föreställningar för Riksteatern, Katt på hett plåttak och Skimrande vattnet, har fått ett väldigt fint mottagande av både publik och press.

Scenografen och konstnären Johanna Mårtensson har gjort många succéföreställningar på Riksteatern, däribland I Love you, bro, Surrender, Dagbrott och Paper Plane och är flitigt anlitad scenograf på landets teatrar. Hon är utbildad vid Central St Martins College of Art and Design i London.

I samarbete med Östgötateatern.

GOOD PEOPLE
av David Lindsay-Abaire
Teaterförlag: Nordiska ApS - Köpenhamn


I media:

"Jag tycker att den handlar om mig"
Kommunalarbetaren 2017-03-16

DN gratulerar: Ing-Marie Carlsson
DN 2017-02-22

Intervju med Ing-Marie Carlsson och Ashkan Ghods
SVT Gokväll 2017-02-14
Inslaget börjar 5:12 in i programmet

"Det är en succékomedi!"
SR P4 Västerbotten 2017-02-10

Sverigepremiär för amerikansk succékomedi
TV4 Play 2017-02-01

medverkande

  • Per Burell, Lena B Eriksson, Ing-Marie Carlsson, Ashkan Ghods, Anna Sise, Stina von Sydow

konstnärligt team

  • Manus: David Lindsay-Abaire, Översättning: Stefan Lindberg, Regi: Carl Johan Karlson, Scenografi: Johanna Mårtensson, Kostym: Matilda Hyttsten, Mask: Anna Olofson, Ljusdesign: Johan Sundén, Ljuddesign: Erik Sjögren

Producent

Recensioner

"Smart komedi blir drastiskt drama"

Motala Vadstena Tidning, 10 mars 2017

"Det är dramatisk spänst hela vägen till mål. Bättre än så här kan en komedi inte bli."

Norrländska Socialdemokraten, 9 februari 2017

"Pjäsen lyckas vara både rolig och samhällskritisk och i Carl Johan Karlsons exakta regi handlar det inte om renodlad feel good: känslorna är ”all over the place”."

SvD, 4 februari 2017

"Denna komedi har allt som bör ingå som bra repliker, intriger och krossad kärlek. Man skrattar mycket och lämnar salongen med ett leende på läpparna."

På scen, 4 februari 2017

Fler bilder

Foto: Klara G

Dela