Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Cullbergbaletten: 11th Floor

Stjärnkoreografen Edouard Lock har skapat ett exklusivt och klassiskt passionsdrama inspirerat av 1950-talets jazz och film noir.

11th Floor
Koreografi, ljusdesign Edouard Lock
Musik Gavin Bryars
Scenografi Claude Goyette
Kostym Ulrika van Gelder
Musiker Adam Forkelid (piano), Dan Berglund (kontrabas), Lisa Eriksson Långbacka (kapellmästare/dragspel), Nils Berg (träblås)
Med 9 dansare i Cullbergbaletten.

"Cullbergbaletten övertygar"
"I scenfonden spelar det suveräna fyrmannabandet, väglett av Gavin Bryars sinnrika nykomposition som vore värd en egen recension."
"11th Floor är en svindlande koreografi om festen som aldrig vill men måste ta slut."
"Cullbergbaletten kan på allvar återetablera sig som en självklar storhet på den internationella dansscenen." DAGENS NYHETER

"Det är suggestivt, snyggt och med en koreografisk densitet som det var länge sedan jag såg Cullbergbaletten excellera i." AFTONBLADET

"11th Floor är sofistikerat sensuell, buren av musikens känsla och skickligt inflätade tidsmarkörer." SVENSKA DAGBLADET

"Glänsande, helgjuten Cullberg"
"Snyggt, återhållet, utlevande - black is the new black. Med Cullbergbaletten är förstås det mesta möjligt." VÄSTERBOTTENS-KURIREN

"En berättelse i ständig rörelse, en historia som hela tiden överraskar och utmanar." VÄSTERBOTTENS FOLKBLAD

En av världens främsta koreografer Edouard Lock har skapat 11th Floor direkt för Cullbergbaletten. Verket som inspirerats av 1950-talets jazz och film noir kretsar kring ett outtalat passionsdrama, osäkra relationer och undertryckta känslor. Med specialskriven musik av Gavin Bryars och kostym av Ulrika van Gelder är verket ett elegant och sofistikerat kostymdrama med tio av kompaniets dansare. Kompositören, jazzmusikern och basisten Gavin Bryars har skapat musik till ett flertal operor, stråkkvartetter, konserter, körer och skapat ett flertal instrumentella verk. Han har samarbetat med flera koreografer och regissörer, vid sidan av Edouard Lock, även Merce Cunningham och Robert Wilson.

Edouard Lock skapade redan vid 20 års ålder verk för flera kompanier i hemlandet Kanada. Lock grundade sitt eget kompani La La La Human Steps 1980 i Montréal och kompaniet fick internationella framgångar med storslagna helaftonsverk. Den prisbelönade Lock har vid sidan av verk för andra kompanier också samarbetat med bland andra Louise Lecavallier, David Bowie och Frank Zappa och räknas som en av de banbrytande superstjärnorna inom den moderna dansen.

Cullbergbalettens dansare

11th Floor, koreografi: Edouard Lock

Producent

Riksteatern