Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Sören Vilks

Dimensioner

En gripande kärlekshistoria som ekar genom tid och rum.

Från ett första möte på en fest får vi följa hur en kärleksrelation mellan biodlaren Roland och kvantfysikern Marianne utvecklas genom några av de oändliga riktningar en relation kan ta vid varje givet ögonblick.

En gripande och poetisk kärleksskildring som utmanar vår uppfattning om tid och rum, men också vad som skiljer val och öde åt. Genom att leka med parallella universum formar dramatikern en sällsynt kärlekshistoria där ordval leder till astronomiskt olika konsekvenser.

Pjäsen skrevs 2012 av det 29-åriga brittiska stjärnskottet Nick Payne och erhöll också The Evening Standards prestigefulla teaterpris.

Dimensioner, i original Constellations, har gjort succé på Broadway med Jake Gyllenhaal och Ruth Wilson i rollerna. När pjäsen nu sätts upp i Sverige är det i regi av Riksteaterns egen husregissör Carl Johan Karlson, som tidigare för Riksteatern regisserat Katt på hett plåttak, Skimrande vattnet och Bra människor.

I rollerna ser vi Krister Kern och Marie Robertson. Marie Robertson är känd från bland annat Rederiet, Äkta människor, Rallybrudar och Cockpit och Krister Kern har medverkat i bland annat Hinsehäxan och Kommissarie Winter.

På grund av skillnaderna i innebörd av det engelska ordet constellations och det svenska ordet konstellationer har Riksteatern valt att använda det svenska ordet dimensioner som titel, vilket ligger närmare pjäsens tematik.

Trailer


I media

Marie Robertson: "Det absolut svåraste jag har gjort"
Intervju med Marie Robertson
Nya Wermlands-Tidningen 2017-10-13

"Dimensioner" kärlek med många val
Intervju med Krister Kern och Marie Robertson
Sveriges Radio 2017-09-28

Kärlek som ekar genom rymden
Intervju med Marie Robertson och regissör Carl Johan Karlson
Sydsvenskan 2017-09-25

Smakprov ur Dimensioner (01:10-01:45)
Inslag från Riksteaterns pressträff
Tv4 Nyheter 2017-08-30

Who knew that higher physics could be so sexy, so accessible — and so emotionally devastating?

“Constellations,” Nick Payne’s gorgeous two-character drama, starring a perfectly matched Jake Gyllenhaal and Ruth Wilson, may be the most sophisticated date play Broadway has seen. This 70-minute fugue-like production, which opened on Tuesday night at the Samuel J. Friedman Theater, takes that most elemental of dramatic setups — boy meets girl — and then spins it into a seeming infinitude of might-have-been alternatives.


Ur recension i The New York Times 2015-01-13

Marie Robertson och Krister Kern

Regi: Carl Johan Karlson, Scenografi: Per A Jonsson, Kostymdesign: Jasminda Asplund Blanco, Mask: Linda Gonçalves, Ljusdesign:Susanna Hedin, Ljuddesign: Christoffer Karlsson

Producent

Riksteatern

Bilder

Recensioner

Folkbladet

2017-11-17

"Marie Robertson och Krister Kern är fantastiskt duktiga i rollerna som Marianne och Roland. Tårfyllda ansikten återgår till neutrala i ett nafs vid omtagning och det går inte att bli annat än imponerad av de känsloregister som de två skådespelarna lyckas gå igenom under kvällen."

Västerbottens-Kuriren

2017-11-16

"Ljus, ljud och magnifikt finmejslade skådespelarprestationer samspelar i scener som tas om i suggestiva omkväden och med små förskjutningar laddar de små detaljerna med dramatik."

Östgöta Correspondenten

2017-10-22

"Deras förmåga att gång på gång upprepa samma scen, med små förskjutningar i tonfall, rörelser, repliker är imponerande men framför allt oväntat gripande."

Till recensionen

Smålandsposten

2017-10-09

"'Dimensioner utmanar vår uppfattning om tid och rum. Men det är också en poetisk kärleksberättelse med en mycket charmig dialog, en feel goodföreställning med fnissiga undertoner och existentiella övertoner. Krister Kern och Marie Robertson är oerhört samspelta.' (…) 'Dimensioner är en fin kärlekshistoria om kärlek bortom tid och rum.'"

Blekinge Läns Tidning

2017-10-03

"Men allra mest imponerande är de båda skådespelarnas förmåga att göra om samma scen, gång på gång, med små förändringar i attityd, rörelser och repliker [...] Biodlaren Roland är egentligen en osannolik partner till kvantfysikern Marianne, men Krister Kern lyckas göra honom trovärdig i varje scen. Marie Robertson är nyansernas mästare och kan säga samma replik hur många gånger som helst och behålla känslan av att den aldrig förr har uttalats."