27 jan|Höganäs

Émilie och Voltaire

Klassiker Teater

Ett nyskrivet drama om upplysningstidens största kärlekspar, dramatikern och filosofen Voltaire och matematikern och fysikern Émilie du Châtelet.

Han är Frankrikes mest omtalade poet och dramatiker, en provokatör som driver med kyrkan och överheten. Ständigt på väg att bli arresterad. En oäkting från landsorten, rik genom smarta affärer. Och svår hypokondriker.

Hon är född och gift inom högadeln med direkt tillgång till kungliga hovet. Hennes matematiska begåvning är uppenbar men som kvinna nekas hon tillträde till de skolor eller akademier där den kan utvecklas. Hon får gå sin egen väg. Och hon pratar oavbrutet.

Voltaire och Émilie blir häftigt förälskade och upplever en sällsynt kärlekspassion. De bryter medvetet med samhällets konventioner, lämnar Paris och förverkligar en utopi på landet där arbete och kärlek flödar fritt i ett till en början jämbördigt förhållande.

De lever i en historisk brytningstid och går i bräschen för upplysningen. De vetenskapar tillsammans men hon tänker snart både djärvare och skarpare än han. Och den opålitliga självkänslan, som kärleken kan läka, riskerar att rasera allt det de byggt upp.

Émilie och Voltaire är ett nyskrivet drama av Erik Wijk i samarbete med Teater Kapija. Föreställningen vänder sig till vuxna och ungdomar.

Medverkande

Janna Eriksson, Mladen Puric samt tekniker.

Konstnärligt team

Janna Eriksson, Mladen Puric, Erik Wijk, Mariana Suikkanen-Gomes och Nathalie Zimmerman.

Producent

Teater KAPIJA

Turnéplan