Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

En Komisk Depression – av och med Nour El Refai

En av Sveriges vassaste och mest pricksäkra komiker är tillbaka med den hyllade föreställningen En Komisk Depression. Den 25 januari är det nypremiär på Rival i Stockholm med en förlängd föreställning inklusive nytt material, därefter åker Nour El Refai återigen ut på turné runt om i Sverige.

"Jag har längtat efter att spela min föreställning igen. Det är så jag bearbetar min ångest. Jag berättar om den. Skämtar om den. I det allra mörkaste behöver vi skratta, annars går vi under", hälsar Nour.

I våras var Nour ute på Riksteaterturné med En Komisk Depression, där hon spelade för utsålda hus runt om i Sverige, och den svenska publiken fick uppleva och lära känna flera sidor av Nour. Föreställningen tar besökaren genom El Refais uppväxt, utveckling och karriär, hon bryter ner och konkretiserar strukturella samhällsproblem på ett okonstlat, humoristiskt men samtidigt på ett allvarligt sätt. Hon har en humoristisk enkelhet i de komplexa ämnen som föreställningen tar upp.

I En Komisk Depression briljerar Nour genom att visa på en fullständigt lysande pricksäkerhet och tajming i sin komik och berättarteknik. Hon tar upp olika ämnen med en hög igenkänningsfaktor som får publiken att känna både glädje och ångest samt leder åskådaren genom sina egna erfarenheter och känslor på ett nästan omärkbart sätt. Nour tar upp både sitt privatliv och den privata delen av sitt offentliga liv, med- och motgångar i karriären och hur hon tacklar dem. Allt på ett humoristiskt och ärligt sätt.

En Komisk Depression växte fram under en av Nours mörkaste depressioner, en period när hennes mamma flyttade till Dubai, det bröt ut krig i världen och hon försökte hitta både kortvarig och långvarig glädje och mening i sitt liv. Föreställningen presenteras av Blixten & Co i samarbete med Riksteatern.

Nour El Refai har varit en självklar stjärna på den svenska humorscenen sedan debuten i humorprogrammet Hus i Helvete tillsammans med Cecilia Forss 2005, som följdes av det dolda kameran-liknande programmet Raj raj 2007. Sedan dess har vi sett Nour i den ena storproduktionen efter den andra, bl.a. i Ballar av stål, som programledare i Melodifestivalen, som Mozart i Amadeus och som Lillebror i Karlsson på taket på Dramaten. Nour var nominerad för En Komisk Depression i kategorierna "Bästa Kvinnliga Humorprestation" och "Bästa Scenshow" på Humorgalan i oktober 2016, och just nu är Nour TV-aktuell i Parlamentet på TV4.

Dessutom innehar Nour titeln ”årets kvinnliga komiker” som delades ut vid standupgalan i Lund tidigare i år, med motiveringen ”en av våra mest mångsidiga underhållare, som roat oss på tv och scen och visat att hon behärskar alla former av humor”.

Så grattis hela Sverige som får möjligheten att uppleva En Komisk Depression i vår!

Föreställningen presenteras av Blixten & Co och Riksteatern.


Skrivet om vårens föreställningar under Nours Riksteaterturné

"Det kan vara det mest sömlösa det här landet har sett i den vägen, det befinner sig högt där uppe bland det mest ståuppbegåvade i stort."
DN

"Hemligheten bakom El Refais lyckade föreställning är balansakten mellan skratt och allvar."
Sydsvenskan

"Nour El Refai berör verkligen på djupet i sin berättelse om vuxenvärldens svek, om ensamhet och utanförskap."
Skånska Dagbladet

"Fullsatt salong. Andlös tystnad växlar mellan skratt, applåder och empatiskt deltagande."
Corren

"Ingen skojig slutkläm, inget bortskratt, inget plåster. Tack och lov. Och så befriande och plågsamt modigt, Nour."
Arbetarbladet

Nour El Refai

Nour El Refai

Producent

Blixten & co