Skip to main content
Foto: José Figueroa

Ett monster av mossa och metall

Dans

Ett surrealistiskt dansverk om migration.

Ett surrealistiskt dansverk om att som transfeminin migrera och skapa sig en ny tillvaro i ett nytt land. För koreografi, iscensättning och dans står den prisade koreografen Dinis Machado. I verket ges oroskänslor och trauman en såväl fysisk som poetisk form. Det blir en slags helande ritual – både ensam och delad, sorgsen och hoppfull.
Inför arbetet med verket intervjuades flera queera personer som har flytt eller flyttat från ett land till ett annat, en erfarenhet som Dinis själv delar.

Med en uppblåsbar dekor skapar hen ett surrealistiskt landskap, där dansbesökarna får uppleva verket inifrån, sittande på scenografiska element. Genom att befinna sig i samma rymd, överbryggs avståndet mellan dansare och publik och förmedlar sensationer som kan vara motstridiga, ”som om mossa växte på metall”.
I Dinis Machados unika dansverk är scenografi och kostym intimt sammanlänkade med hens fysiska uttryck. Ofta till den grad att kläderna tydligt påverkar rörelserna, och att dansen i sig förändrar hela rummet.

Översättningen av texten i föreställningen

Dinis Machado

Koreografi, scenografi, kostym och ljusdesign: Dinis Machado
Musik: Gerald Lombano
Research/intervju med Soledad Aznar
Koreografassistent: Mandi Tiukkanen
Yttre öga: Litó Walkey
Kostymsömnad: Conceição Moreira

Producent

Riksteatern

Video