Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Rikard Lilja

Eufori

Drama,

Komedi,

Musikteater

En eurodancemusikal om kickar och kraschar i milleniumskiftets IT-yra.

Det är 1996 och Jonny ägnar all sin vakna tid åt datorer. Han är en tjugoårig tekniknörd utan kärlek, pengar och social status. Men det nya "world wide web" öppnar dörrar, och i en chattkanal på IRC får han kontakt med ”Beautiful Dark Queen”. Chattförälskelsen ska leda honom rakt in i den bubblande IT-boomen i Stockholm City, där han blixtrekryteras till den nystartade webbyrån Target. Världen laddar för milleniumfest. Tron på den nya "nätverksekonomin” exploderar. Alla aktiekurser pekar uppåt på teknikbörsen Nasdaq. Och den romantiska, tekniska och ekonomiska eufori som Jonny nu kastas in i, kommer inte bara att förändra honom totalt, utan hela vår värld i grunden.

Eufori är en nyskriven musikal med nykomponerad musik av artisterna Rebecca&Fiona tillsammans med Simon Hagström, som även står för ljuddesign. Till tonerna av en 90-talsinfluerad musikvärld som spänner från europop och eurodance till techno och trance dansar och sjunger en kärlekssaga fram - mitt i internets födelse och ekonomisk eufori. Välkommen till en tid långt innan Google, Twitter och Facebook härskade över världen, då tron var enorm på att cyberrymden skulle skapa ett glittrande, jämlikt och demokratiskt samhälle.

I huvudrollen ser vi artisten och skådespelaren Hampus Nessvold, känd bl.a. från radioprogrammen 22 kvadrat och Zia och Nessvold i P3, och för sin bok och soloshow Ta det som en man. De flerfaldigt Grammis-belönade kompositörerna Rebecca Scheja och Fiona FitzPatrick har turnerat runt hela världen som Rebecca&Fiona, både i eget namn och tillsammans med artister som Robyn, Avicii, Tiësto, Kaskade och Axwell. Ljud- och musikvärlden skapas i samarbete med musikproducenten/ljuddesignern Simon Hagström, som också är verksam under artistnamnet STRØM. Rum och ljus skapas av Josefin Hinders som bl.a. gjort dekor för den legendariska 90-talsklubben Docklands, samt arbetat med artister som Rebecca&Fiona, The Knife, Seinabo Sey, Zara Larsson och Yung Lean. Kostym skapas av Tommie X, kostymdesigner som har ett mångårigt samarbete med Rebecca&Fiona bakom sig. Maskören Linda Sandberg skapat mask för Dramaten och Kungliga operan. Koreografen Camilo Ge Bresky har bl.a. koreograferat musikaler som Little Shop of Horrors och Ringaren i Notre Dame och spelat huvudrollen i Rocky Horror Show. Regissören och dramatikern Malin Axelsson var senast aktuell med manus och regi för Chefen på Stockholms stadsteater/Riksteatern 2020 och musikteaterföreställningen Monsieur Venus på Folkteatern Göteborg 2020.

Eufori är en fri vidareutveckling av ljuddramaserien Kraschen från P1 drama (SR), där Malin Axelsson var huvudförfattare, dialogen improviserades fram av Isak Hjelmskog, Siham Shurafa, Malou Zilliacus, Ivan Mathias Petersson, Omid Khansari, m.fl., och med storyline av Daniel Karlsson, Maya Lazcano, Pontus Bergman, Frida Englund, Malin Axelsson och Magnus Berg.

Låten Golden – melodi lånad från Free framförd av gruppen La Cream; skriven av Andréz Abatte, Ari Lehtonen, Dr. Alban, Freddie Hogblad och Jorge Vasconcelo.

En produktion av Riksteatern i samarbete med Östgötateatern.

På Riksteaterturné hösten 2021

Hampus Nessvold
Lisa Hu Yu
Krister Kern
Nils Närman Svensson
Sesselja Mist Ólafsdóttir*

*Praktikant musikalutbildningen Högskolan för scen och musik, Göteborgs universitet

Manus och regi: Malin Axelsson
Musik: Rebecca & Fiona, Simon Hagström
Koreografi: Camilo Ge Bresky
Scenografi och ljusdesign: Josefin Hinders
Kostymdesign: Tommie X
Ljuddesign: Simon Hagström
Mask- och perukdesign: Linda Sandberg
Repetitör och sångpedagog: Maria Johansson Josephsson
Dramaturger: Jani Lohikari och Lisa Lindén

Regiassistent: Johanna Sandström Lehto**
Kostymassistent: Daniel Berj

**Praktikant teaterregiutbildningen, Stockholms konstnärliga högskola

Producent

Riksteatern i samarbete med Östgötateatern

Video

Recensioner

Kristianstadsbladet

2021-11-01

"Tempot är högt i denna musikteater, vilket den pumpande eurodancemusiken bidrar till och ser till att detta blir en berättelse med härligt gung. "

Till recensionen

Dagens Nyheter

2021-10-10

"”Eufori” är en ösig komedimusikal skapad för Riksteaternturné och skamlös publikförförelse. […] artisterna Rebecca & Fiona och Simon Hagström frossar lyckligt i 1990-talsnostalgisk techno, house och eurodance, matchat av kostym av Tommie X."

Till recensionen

Länstidningen Östersund

2021-10-12

"Jag var aldrig på Docklands men får minnesbilder av stroboskopljus och moves från andra dansgolv när Rebecca och Fionas retrokompositioner i eurodance och technostil går loss i rummet. Riktigt bra blir det när man går helt in i musikalformen i koreograferade nummer som andas dåtidens musikvideokultur. Euforin över en gränslös värld förkroppsligas. "

Till recensionen

Västerbottens-Kuriren

2021-10-17

"Vi höjer en housenäve för ett välbehövligt fax från ett 90-tal vi kanske glömt för snabbt och ger en stående ovation - låter kanske mobilen ligga kvar i väskan nån minut extra innan vi tar upp den på väg ut från salongen."

Till recensionen