Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Saga Berlin

Fäboland

Thelma och Louise i allmogestil. Här härskar flicktanter ostört och sången är det bästa vapnet mot skogens faror. Fäboland är en folkmusikkabaré i hemvävt.

Varje sommar åkte tjejer, kvinnor och tanter upp till fäbodarna i skogen. Inte på semester men för att arbeta hårt och umgås och ha det lite gött och mansfritt.

”Fäbodars musik - det vill säga brudars musik är det som är grunden i den svenska folkmusiken. Det står det inget om i historieböckerna, utan man måste läsa lite mellan raderna. Och det har vi valt att göra”, säger Sara Parkman och Samantha Ohlanders om sin föreställning Fäboland.

Fäboland utgår från fäbodarna som en matriarkal utopi. Det handlar om den svenska folkmusikens historia ur ett annat perspektiv, en bortglömd historia.
Sara Parkman och Samantha Ohlanders är några av Sveriges bästa folkmusiker. Deras musik hörs på bygdegårdar och nattklubbar och med feministiska och antinationalistiska budskap för de folkmusiken in i nutidens Sverige. De har under sju års tid turnerat runt om i Sverige och Europa med föreställningen på klubbar, festivaler, folkparker, teaterscener. Under 2015 var duon bland annat aktuell med en Europaturné, blev nominerade till årets traditionsbärare 2015 på Folk och Världsmusikgalan och 2016 släpper de sin debutplatta. De har blivit förärade ett eget humorprogram i Sveriges Radio P3 och leder seminarier och diskussioner gällande tradition och folkkultur.

Trailer

Sara Parkman, Samantha Ohlanders

Text: Sara Parkman, Musik: Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén, Ljudbild: Hampus Norén, Scenografi, ljussättning och bild: Johan Rödström, Kostym och mask: Hanna Kisch och Miriam Parkman, Regi: Lisa Färnström

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Märta Thisner, Saga Berlin

Recensioner

SvD

2016-12-18

"Veckans bästa scenframträdande i Stockholm var inte nån av Kents spelningar i Globen. Eller Firesides på Debaser Medis. Utan Sara Parkmans och Samantha Ohlanders två föreställningar på Södra Teatern."

Till recensionen

Expressen Kultur

2016-09-29

"De låter som First aid kit, fast fem gånger farligare."

Till recensionen

Sundsvalls Tidning

2016-09-28

"Så mycket musikalisk jävlaranamma att man blir rent lycklig"

Till recensionen

SR

2016-10-06

"Fäbodjäntorna på vallen höll både varg och rövare på avstånd om sommaren"

Till recensionen