Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Markus Gårder

Fallfrukt

Hur många chanser ska en människa få?

Efter 33 år får hon ett brev från sin mamma. Hon vill träffas. Senast de sågs var hon tio år och en liten flicka som skickades bort.

Det här är en berättelse om en kvinna som trots fosterhem, missbruk hemifrån och eget beroende har lyckats bli nykter, utbildat sig och arbetar vid universitet. Hur är det att leva i ett samhälle och inte riktigt känna sig som människa? Hur svårt är det att komma från en klass – och vilja till en annan – för att överleva?

Om kvinnor och livet längst ner på botten. Om tillfrisknande, om att välja liv istället för undergång i en pjäs av och med Monica Wilderoth.


Foto: Fotografica

Monica Wilderoth är skådespelare, regissör, dramatiker och författare. Hon är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö och var med och startade den prisade frigruppen Teater Terrier.

Monica har varit verksam vid en rad olika teatrar i Sverige. 2006-2009 arbetade hon med SPETS-projektet på Östgötateatern och 2018/2019 regisserade hon sin pjäs Lupinerna.

År 2010 debuterade Monica som romanförfattare med Jag ska räkna till hundra och aldrig sluta leta. Hennes andra roman, Fallfrukt, ges ut i september 2019.

Martin Rosengardten är regissör och skådespelare, utbildad vid Dramatiska Institutets regilinje och Teaterhögskolan i Malmö. Han har bl.a. varit verksam vid Dramaten, Stockholms stadsteater, Teater Galeasen, Uppsala stadsteater, Västmanlands teater, Radioteatern och Malmö stadsteater. 2016 regisserade han kärleksdramat Ensam på Östgötateaterns stora scen, en samproduktion med Riksteatern.

På turné med Riksteatern hösten 2019. Turnéplan uppdateras.
Förhandspress
Knäckebrödet är självupplevt
Kultursidan 2018-03-13

Publikröster
”Det var en FANTASTISK föreställning med fint samtal efteråt. Detta satte känslor och tankar i rörelse, precis som det ska vara!”

Monica Wilderoth

Av och med Monica Wilderoth
Regi: Martin Rosengardten
Scenografi: Julia Herskovits*
Kostymdesign: Magnus Möllerstedt
Maskdesign: Lena S. Weinar
Ljusdesign: Casper Törneman*
Ljuddesign: Martin Rosengardten
*Praktikant från Stockholms dramatiska högskola

Producent

Riksteatern i samarbete med Östgötateatern

Bilder

Foto: Markus Gårder

Recensioner

Västerbottens-Kuriren

2019-11-06

"Starkt och naket om ett liv i missbruk"

Barometern

2019-10-24

"Stor och viktig teater om barns utsatthet"

Norrköpings Tidningar

2019-03-14

"Genial och osentimental pjäs om barn och klass"

Folkbladet

2019-03-14

"Stort skådespeleri, av ordkonstnärskap och av nyttig ångest. Monica Wilderoth är en stor artist."