Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Saga Berlin

FATTA! med Cleo och JUCK

Koreograferad aktivism, verklighetsbaserade texter och brinnande hiphop med agenda att förändra samhället. Vi kör tills alla har fattat!

I svallvågorna av rörelsen #metoo åker den ideella medlemsföreningen Fattas budskap ut på Riksteaterturné. Budbärare är en av Fattas initiativtagare – rapartisten och låtskrivaren CLEO, samt dans- och performancekollektivet JUCK som med rötter i streetdance arbetar utifrån samtida samhällsdebatter om genus, sexualitet, femininitet, etnicitet och normkreativitet. Med verklighetsbaserade texter, dans, musik och film iscensätter föreställningen FATTAs budskap om att arbeta mot sexuellt våld och för samtycke.

Tre killar stod åtalade för att ha våldtagit en 15-årig tjej med en glasflaska, de blev den 14 maj 2013 friade av Umeå tingsrätt. Den friande domen var droppen för organisationerna "Make Equal" och "Femtastic" som gick samman och bestämde sig för att agera. Resultatet blev FATTA.

FATTA är en ideell medlemsförening för alla oavsett kön eller könsidentitet som vill engagera sig mot sexuellt våld och för samtycke. FATTA är sprungen ur en frustration över hur samhället och rättssystemet ser ut idag.

En första version av föreställningen producerades av Dansens Hus som en del av streetdansfestivalen Urban Connection 2016.

Cleo. Svenska rappens mamma. Med dryga 10 år på hiphop-scenen har hon gjort musik med framgångsrika artister som Linda Pira, Adam Tensta, Alina Devecerski, Looptroop Rockers, Kristin Amparo, Syster Sol, Mwuana och Trainspotters.
Hon släppte sin första EP 2007, följde upp det med debutalbumet 2011 och den prisbelönade EP:n ”Vem E Han” tillsammans med Kristin Amparo 2014. 2016 kom första solo EPn ”Vi Har Sagt Allt”.
Hon vann titeln ”Årets Liveakt” på Kingsizegalan 2015 och ”Årets Live” på Manifestgalan 2016. Hon stod även nominerad till ”Guldmicken” på P3 Guld-galan 2015.

Dans- och performancekollektivet JUCK grundades 2011 och har demonstrativt tagit över den juckande rörelsen och gjort den till en symbol för en feministisk manifestation. Koreograferad aktivism och verklighetsbaserade texter som berör varvas i en extatisk hiphopkavalkad med agenda att förändra samhället.

Föreställningen rekommenderas från ca 15 år.

TrailerI media

Cleo rappar om allas rätt till sin kropp
Intervju med Nathalie "Cleo" Missaoui
Svenska Dagbladet 2018-02-13

Cleo efter Metoo: ”Folk fattar mer och mer”
Intervju med Nathalie "Cleo" Missaoui och Shirley Harthey Ubilla (JUCK)
Dagens Nyheter 2018-01-16

Cleo efter Metoo: ”Det är världens sjukaste tajming”
Intervju med Nathalie "Cleo" Missaoui och Shirley Harthey Ubilla (JUCK)
SVT Kulturnyhetrna 2018-01-16

Att axla arvet efter metoo-rörelsen är både en befrielse och en tyngd
Intervju med Nathalie "Cleo" Missaoui och Tarika Wahlberg (JUCK)
Sydsvenskan (via TT) 2018-01-18

Det här är en kamp som människor fört under så lång tid
Intervju med Nathalie "Cleo" Missaoui och Tarika Wahlberg (JUCK)
P4 Västerbotten 2018-01-17

Juck ska få folk att fatta samtycke
Intervju med Nathalie "Cleo" Missaoui och Shirley Harthey Ubilla (JUCK)
TV4 Nyheterna 2018-01-19

De utmanar maktpositioner på scen
Intervju med Nathalie "Cleo" Missaoui och Emelie Enlund (JUCK)
ETC Umeå 2017-12-29

Det viktigaste för mig är att de på scen känner sig mäktiga.
Intervju med Hanna Kisch
BON 2018-01-25

Cleo
Emelie Enlund
Shirley Harthey Ubilla
Madeleine Ngoma
Tarika Wahlberg
Bessem Bedziri

Idé och koncept: Cleo och JUCK
Musik: Cleo, Broke 'N Tipsy, Eric Sjögren, Johan Bäckström, Ayla Adams
Koreografi: JUCK (Shirley Harthey Ubilla, Tarika Wahlberg, Madeleine Ngoma, Emelie ”Empo” Enlund, Feyona Naluzzi och Cajsa Godée)
Kostymdesign: Hanna Kisch
Ljusdesign och scenbild: Tobias Hallgren, Lumination of Sweden
Videodesign: Con Leche
Regiöga: Lo Kauppi
Rådgivare Fatta: Isabell Stolt
Filmen "Berättelser som inte går att berätta" Text: Jon Ely Xiuming Aagaard Andersson. Medverkande: Anna Ella Yue Andersson, Adrian Zuleta Sjögren, Jon Ely Xiuming Aagaard Andersson, Isaac Toll Wood, Hanna Kisch. Projektledare: Hanna Kisch

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Sara P Borgström. Foto lanseringsbild: Saga Berlin

Recensioner

Motala & Vadstena Tidning

2018-03-05

"Brinnande aktuellt med viktigt budskap - Fatta!"

Till recensionen

Ljusnan

2018-02-14

"Tarika Wahlbergs solodans var just det - hennes kroppskontroll och uttryck fängslade. Hon och de andra dansarna visade på en dansglädje och attityd som fick en att gå med lite rakare rygg ut från Slottegymnasiet på tisdagskvällen. "

Norrbottens-Kuriren

2018-01-24

"Juck utmanar med sina starka och självsäkra dansnummer, där de - och ingen annan - äger sina kroppar i juckande, slingrande och målande rörelser. "

Till recensionen

Norran

2018-01-24

"Cleo och Juck får scenen att brinna"

Till recensionen

Västerbottens-Kuriren

2018-01-22

"Det är en i långa stycken stark och tankeväckande konstnärlig aktivism som uttrycks: pendlandet mellan ilska, vanmakt, kamplust och förlösande frigörelse ställer viktiga frågor om könsroller, övergrepp, stela strukturer och sexuella identiteter. "