6 mar|Sävsjö

FOGELSTAD – fem kvinnor, fem viljor, en tanke

Teater Musik

Ni får stifta bekantskap med den excentriska godsfröken ...

… vidare med läkaren som hjälpte fattiga och prostituerade, likaså med riksdagskvinnan som till en början skrattades ut av sina manliga kollegor, den karismatiska rektorn som utvecklade en helt egen undervisningsform, den banbrytande författarinnan, den utskällda konstnärinnan… En del idag välkända namn, men många ofattbart bortglömda.

Detta är den spännande berättelsen om tiden och människorna kring Sveriges första kvinnliga medborgarskola vars idéer än idag är revolutionerande. Fogelstad startade1925 - mellan två världskrig och fyra år efter att kvinnlig rösträtt införts. Mycket av det vi idag tar för givet har vi dem att tacka för.

Kvinnorna i ledningen, alla pionjärer inom sina yrkesområden, var sinsemellan helt olika och det var långt ifrån konfliktfritt. Men de hade ett gemensamt mål - att kvinnor ur alla samhällsklasser skulle få möjlighet att utbilda sig.

Anna-Lena Hemström gestaltar och berättar med humor och glimten i ögat om människorna och tiden på Fogelstad. Mellan varven sjunger hon, allt från ballad och samba till rivig tango.

“Jag kom till Fogelstad som ett ingenting, och cyklade härifrån som en människa” (f.d. elev)

Medverkande

på scen: Anna-Lena Hemström, skådespelerska och producent
på golvet: Bengt Holmqvist, teknik

Konstnärligt team

Producent & skådespelerska: Anna-Lena Hemström
Manus: Lotta Grut & Anna-Lena Hemström
Regi: Görel Crona
Musik, teknik & grafik: Bengt Holmqvist

Producent

Anna-Lena Hemström

Turnéplan