Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Mikael Sundberg

3 maj | Örebro

Frans

Teater

Dövblinda Frans Leijons otroliga liv, fullt av motgångar och finsk sisu.

Frans Leijon (1879–1947), miste som barn både synen och hörseln i sviterna efter smittkoppor. Allt blev tyst och mörkt. Det var svårt att gå på två ben, så han kröp på alla fyra, helt utan språk och kommunikation. När han växte upp blev slagsmål och stöld något naturligt för honom. Men han var besluten att leva ett annat slags liv, han visste bara inte hur.

Det sägs att personer med dövblindhet har en extra drivkraft. Något som gör att det går, trots att förutsättningarna är svåra. Alla känner till Helen Keller, men Frans Leijon – ett finlandssvenskt lejon full av sisu – är en minst lika stor inspirationskälla. Han var en skicklig hantverkare, glasmästare, trädgårdsmästare – till och med uppfinnare! En alldeles särskild person och det har berättats om honom i både Finland och Sverige. Nu berättas hans gripande historia på scen.

Finska Aki Pirkola som själv är dövblind spelar för första gången under Riksteatern Creas fana, tillsammans med Mette Marqvardsen. Pjäsen regisseras av Marita S. Barber, teaterchef på Teatteri Totti. Manus är skrivet av Sarah Remgren som 2015 skrev och medverkade i Jag är Sarah som bröt ner fördomar om dövblinda.

Föreställningslängd: 1 tim
Premiär 5 april i Helsingfors, på riksteaterturné våren 2024

Aki Pirkola
Mette Marqvardsen

Manus: Sarah Remgren
Regi: Marita S. Barber
Scenografi: Debbie Z. Rennie
Kostym: Christina Yalcin
Maskdesign: Anna Olofson
Ljusdesign: Jörgen Haimanas
Dramaturg: Alexander Charlamov

Producent

Riksteatern Crea i samproduktion med finska Teatteri Totti

Turnéplan