Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Klara G

Kebaben på skäret

Komedi

Snabbmat, grannar och stammisar – en komedi med extra allt.

Remi (Özz Nûjen) och hans systerdotter Alex (Parwin Hoseinia) driver tillsammans Kungsskärets Kebab, en populär snabbmatsrestaurang i ett nybyggt lyxområde. Kebaben är en naturlig samlingspunkt, en plats att bara slinka in på och träffa likasinnade. Ett litet smultronställe där alla vet vad du heter och har koll på om du ska ha stark eller mild sås. Allt är frid och fröjd – ända tills det inte är det. Den hemtrevliga känslan lockar nämligen inte bara de områdets invånare, utan även andra kunder. Och plötsligt tycker de boende att en kebabrestaurang i huset är en mycket dålig idé.

– Historien kan tyckas otrolig, men den bygger på en helt autentisk händelse, vilket verkligen triggade mig att ta mig an pjäsen. Jag bor själv i ett område där det är tydligt vad som ”passar in” och inte. Till en början kan man fnissa lite åt det: lite matos kan väl inte spela någon roll? Men sådana här situationer kan lätt spåra ur helt. Det är som om människans innersta rovdjur kommer ut när det handlar om deras bostadsområde. Idag ska bostaden spegla ens personlighet och då får ingenting störa den bilden. Texten är en riktig fullträff, den är baserad på en verklig händelse och verkligen rolig. Jag älskar de många knasiga figurerna vi kommer att få träffa!, säger regissören Anna Novovic.

Förutom Özz Nüjen och Parwin Hoseinia möter vi Arina Katchinskaia, Caroline Rauf och Christoffer Rigeblad, som bjuder på ett stort galleri av karaktärer som besöker restaurangen. Kebaben på skäret är en nyskriven pjäs av Alma Kirlic, som nyligen gjorde stor succé på Uppsala Stadsteater med Kul med en kvinna och ljuddramat Den sista festen

Föreställningslängd: 2 tim 30 min inkl. paus

Parwin Hoseinia
Özz Nûjen
Arina Katchinskaia
Caroline Rauf
Christoffer Rigeblad

Manus: Alma Kirlic
Regi: Anna Novovic
Dramaturg: Marie Persson Hedenius och Alexander Charlamov
Scenografi/kostym: Hanna Cecilia Wilén Lindkvist
Mask och peruk: Siv Nyholm
Ljusdesign: Maria Ros
Komposition/ljuddesign: Stefan Johansson
Sufflör: Moa Rundberg

Producent

Riksteatern i samarbete med Malmö Stadsteater

Bilder

Foto: Markus Gårder

Video

Recensioner

Dagens Nyheter

2023-02-03

"I Alma Kirlics version heter etablissemanget Kungsskärets kebab och drivs av Remi (Özz Nûjen) och hans systerdotter Alex (Parwin Hoseinia). Båda är fint, stadigt gestaltade, och i den ytterst lyckade scenografin (man är verkligen som på ett bättre kebabhak) etableras snabbt en lika kärleksfull som restaurangstressad relation dem emellan."

Till recensionen

Södermanlands Nyheter

2023-03-07

"Riksteatern har på många sätt lyckats skapa riktig scenmagi med "Kebaben på skäret."

Till recensionen

Kulturnytt i P1

2023-02-04

" En roande stund, med fart och allvar i botten"

Till recensionen