Kejsarn av Portugallien

Selma Lagerlöfs mästerverk – drömmar, desperation och längtan.

En av våra mest älskade berättelser! Generation efter generation har berörts av Selma Lagerlöfs klassiker om den enkle torparen Jan i Skrolycka och hans starka faderskärlek till dottern Klara Fina, döpt efter självaste solen. När hon tvingas lämna familjen för den stora staden fylls Jan av sorg och saknad och drivs in i en fantasivärld. Där är dottern självaste kejsarinnan av Portugallien, ett underbart paradis där inga sociala orättvisor finns. En skildring av den desperation och nöd som parasiterar på de som inget har, men också en historia om ömhet, längtan och drömmen om något större.

Se recensioner längre ner på sidan!

Trailers


Regissör Carl Johan Karlson om Selma Lagerlöf
– Ibland kan man uppleva det som att Selma Lagerlöf kidnappats och gullifierats och att man måste påminna sig om hur radikal hon var. Hennes tankar kring hur den svenska kulturen, med dess regler och normer, dess patriarkala och ekonomiska system, maler neråt och på så sätt upprätthåller klasskillnader är högst aktuella idag, säger Carl Johan Karlson, regissör.

Om dramatiseringen
I Lucas Svenssons dramatisering blir Lagerlöfs samhällskritik än tydligare. Handlingen är förflyttad från 1800-talets Sverige till mellankrigsåren och tiden då folkhemmet tog sina första stapplande steg. Till skillnad från romanen följer uppsättningen även Klara Finas berättelse och resa. Romanen utkom för första gången för över hundra år sedan, men berör ämnen som fortfarande är aktuella.

– Selma skriver om ett rått klassamhälle, om exploatering och om dem som står allra längst ner i hackordningen, om hur den som äger absolut ingenting ändå kan bestjälas på ytterligare något. Hon skriver om en värld då som också är en värld nu. Och hon skriver glödande om kärleken: som befrielse, som tvång, som något förödande och som något som kan utnyttjas, säger Lucas Svensson, manusförfattare.

Specialkomponerad musik
Till uppsättningen har artisten Min Stora Sorg skrivit specialkomponerad musik. Bland annat låten Jag döptes av solen som beskrivs som Klara Finas anthem och hon har även tonsatt Kejsarvisan från Lagerlöfs roman. Jag döptes av solen släpps som singel i början av mars.

IntervjuerI media
Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" i ny tappning
Intervju med regissör Carl Johan Karlson i P4 Kulturnytt
Sveriges Radio P4 Kulturnytt 2018-03-06

Lia Boysen om föreställningen och relationen till Selma Lagerlöf
Lia Boysen gästade SVT Go'kväll
SVT Go'kväll 2018-02-17

Storsatsning på "Kejsarn av Portugallien"
Intervju med Lucas Svensson och Lovisa Onnermark
Värmlands Folkblad 2017-12-08

Selma Lagerlöf, Cleo och heavy metal i Riksteaterns vårprogram
Intervju med Lovisa Onnermark i samband med presentation av Riksteaterns vårrepertoar
SVT Kulturnyheterna (TT) 2017-12-04

Kostymskisser
I Kejsarn av Portugallien möter vi flera olika rollkaraktärer, kostymdesigner Helle Carlsson har ritat fantastiska kostymskisser till varje karaktär, vi har fått hennes tillstånd att visa några av skisserna. På bilderna ser du: 1) Jan i Skrolycka, 2) Klara Fina Gulleborg, 3) Kattrina, 4) Bodil, 5) Stoll-Ingeborg, 6) Falla, 7) Lars, 8) Jan som kejsarn. Klicka på bilderna för att se dem större.
Recensioner

Fler bilder

Foto: Sören Vilks

Dela