Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Sören Vilks

Kejsarn av Portugallien

Selma Lagerlöfs mästerverk – drömmar, desperation och längtan.

En av våra mest älskade berättelser! Generation efter generation har berörts av Selma Lagerlöfs klassiker om den enkle torparen Jan i Skrolycka och hans starka faderskärlek till dottern Klara Fina, döpt efter självaste solen. När hon tvingas lämna familjen för den stora staden fylls Jan av sorg och saknad och drivs in i en fantasivärld. Där är dottern självaste kejsarinnan av Portugallien, ett underbart paradis där inga sociala orättvisor finns. En skildring av den desperation och nöd som parasiterar på de som inget har, men också en historia om ömhet, längtan och drömmen om något större.

Se recensioner längre ner på sidan!

Trailers






Regissör Carl Johan Karlson om Selma Lagerlöf
– Ibland kan man uppleva det som att Selma Lagerlöf kidnappats och gullifierats och att man måste påminna sig om hur radikal hon var. Hennes tankar kring hur den svenska kulturen, med dess regler och normer, dess patriarkala och ekonomiska system, maler neråt och på så sätt upprätthåller klasskillnader är högst aktuella idag, säger Carl Johan Karlson, regissör.

Om dramatiseringen
I Lucas Svenssons dramatisering blir Lagerlöfs samhällskritik än tydligare. Handlingen är förflyttad från 1800-talets Sverige till mellankrigsåren och tiden då folkhemmet tog sina första stapplande steg. Till skillnad från romanen följer uppsättningen även Klara Finas berättelse och resa. Romanen utkom för första gången för över hundra år sedan, men berör ämnen som fortfarande är aktuella.

– Selma skriver om ett rått klassamhälle, om exploatering och om dem som står allra längst ner i hackordningen, om hur den som äger absolut ingenting ändå kan bestjälas på ytterligare något. Hon skriver om en värld då som också är en värld nu. Och hon skriver glödande om kärleken: som befrielse, som tvång, som något förödande och som något som kan utnyttjas, säger Lucas Svensson, manusförfattare.

Specialkomponerad musik
Till uppsättningen har artisten Min Stora Sorg skrivit specialkomponerad musik. Bland annat låten Jag döptes av solen som beskrivs som Klara Finas anthem och hon har även tonsatt Kejsarvisan från Lagerlöfs roman. Jag döptes av solen släpps som singel i början av mars.

Intervjuer







I media
Selma Lagerlöfs "Kejsarn av Portugallien" i ny tappning
Intervju med regissör Carl Johan Karlson i P4 Kulturnytt
Sveriges Radio P4 Kulturnytt 2018-03-06

Lia Boysen om föreställningen och relationen till Selma Lagerlöf
Lia Boysen gästade SVT Go'kväll
SVT Go'kväll 2018-02-17

Storsatsning på "Kejsarn av Portugallien"
Intervju med Lucas Svensson och Lovisa Onnermark
Värmlands Folkblad 2017-12-08

Selma Lagerlöf, Cleo och heavy metal i Riksteaterns vårprogram
Intervju med Lovisa Onnermark i samband med presentation av Riksteaterns vårrepertoar
SVT Kulturnyheterna (TT) 2017-12-04

Kostymskisser
I Kejsarn av Portugallien möter vi flera olika rollkaraktärer, kostymdesigner Helle Carlsson har ritat fantastiska kostymskisser till varje karaktär, vi har fått hennes tillstånd att visa några av skisserna. På bilderna ser du: 1) Jan i Skrolycka, 2) Klara Fina Gulleborg, 3) Kattrina, 4) Bodil, 5) Stoll-Ingeborg, 6) Falla, 7) Lars, 8) Jan som kejsarn. Klicka på bilderna för att se dem större.




Niklas Falk
Lovisa Onnermark
Lia Boysen
Bill Hugg
Marika Holmström
Mårten Andersson
Carlos Romero Cruz

Av: Selma Lagerlöf
Dramatisering: Lucas Svensson
Regi: Carl Johan Karlson
Scenografi: Johanna Mårtensson
Kostym: Helle Carlsson
Mask och peruk: Anna Olofson
Ljusdesign och video: Susanna Hedin/Lumination of Sweden
Musikkomposition/ljuddesign: Christoffer Karlsson

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Sören Vilks

Recensioner

Dagens Nyheter

2018-03-06

"Niklas Falk är vanvettigt trovärdig i en levande rolltolkning."

Till recensionen

Expressen

2018-03-06

"Lia Boysen karvar fram orden som ur ett stycke trä. Precist, återhållet och starkt, med gråten i halsen. Utan musik, projektioner eller andra hjälpmedel. Så enkel och samtidigt omskakande kan teater vara."

Till recensionen

Smålandsposten

2018-03-15

"Det är en fängslande föreställning med ett briljant skådespeleri. Jag inser att det är dags att damma av Selma Lagerlöfs roman från sent 1800-tal, för den är så mångbottnad och helt enkelt jättefin. "

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2018-03-06

"Lucas Svensson har skapat en scenversion som går från John Bauer-mystik till kung Lear, från miljömedvetenhet till successionsdrama."

Till recensionen

Kulturbloggen

2018-03-06

"Gripande pjäs och man kan se den som en eloge till den uppoffrande kärleken...Niklas Falk som Jan gör honom både naiv och klok. Lia Boysen som Kattrina har så tydliga artikulering att hennes monolog i andra akten är en njutning att lyssna på. Övriga skådespelare är också mycket bra som Lovisa Onnermark, Mårten Andersson, Marika Holmström med flera. "

Till recensionen

Aftonbladet

2018-03-08

"Det här är bokstavligen en paradroll för Niklas Falk och kejsarkasken sitter som en smäck när han spelar ut Jans mentalt kollapsande alter ego och förtvivlade längtan efter sin förlorade dotter."

Till recensionen

Jönköpingsposten

2018-03-14

"Niklas Falk excellerar i titelrollen och skildrar den sönderfallande Jan med värme och full kontroll över varje uttryck."

Till recensionen

Kristianstadsbladet

2018-03-22

"Falks gestaltning av Jan utmärks av en sublim identifikation i rummet och av en mästerligt nyanserad diktion och gestik. Lika övertygande är i synnerhet Lia Boysen som tyngd men rakryggad maka och mor och Onnermarks personifiering av dottern klämd mellan faderns kvävande kärlek och längtan efter frigörelse."

Till recensionen

Barometern

2018-03-26

"Niklas Falk är mästerlig, när han gestaltar den tokige torparen, galenskapen riktigt lyser ur hans ögon. Marika Holmström gör också ett drabbande porträtt av byhoran och Lia Boysen, som spelar Jans hustru, imponerar stort med sin kuvade och plågade Kattrina som kämpar för att klara tillvaron i den minimala stugan."

Till recensionen

Dalarnas Tidningar

2018-04-14

"I Riksteaterns nya uppsättning gör Niklas Falk rollen med statuarisk tyngd - och särskilt när han i sin oförmåga att hantera dotterns öde i Stockholm går in i sin fantasivärld (sitt drömda Utopia) blir tolkningen smått drabbande. "

Till recensionen

Gefle Dagblad

2018-04-18

"Lia Boysen lyser klarast när Selma Lagerlöfs klassiker om faderskärlek spelas i Sandviken"

Till recensionen

Arbetarbladet

2018-04-18

"Skådespeleriet är däremot utmärkt, det märks verkligen att det är skickliga skådespelare som besöker Sandviken denna tisdagskväll. Niklas Falks Jan är vacker i sitt vansinne, särskilt i slutscenerna, när han återser dottern. Lia Boysen gör det också bra som Jans hustru Kattrina, och ger en fin bild av en kvinna som uthärdar."

Till recensionen

Länstidningen Östersund

2018-04-21

"Regissören Carl Johan Karlson gör sin " Kejsarn av Portugallien" underbart rik på detaljer, perspektiv, humor, värme och smärta. "

Till recensionen

Sundsvalls Tidning

2018-04-23

"Det är klassisk teater, ett drama taget på allvar, välspelat och tänkvärt, och oavsett tidsdräkt buret av tidlösa gestalter och den eviga frågan om ett barn kan få för mycket kärlek. Svaret är både ja och nej - konsten att vara förälder har ju alltid varit att älska oegennyttigt, att finnas till för barnet utan att kräva att barnet ska finnas till för en själv."

Till recensionen

Norran

2018-04-28

"Jan, spelad av Niklas Falk, är en svår roll. Att bjuda in publiken i Portugallien, att inte fastna vid att plocka komiska poänger utan att låta sorgen lysa igenom varje upptåg i kejsardömet. Niklas Falk gör precis det - en älskvärd, ömsint och fullkomligt hjärtekrossande version av Jan som bara vill ha sin Klara Fina hos sig. "

Till recensionen

Eskilstuna-Kuriren

2018-05-10

"Lia Boysen gör ett starkt kvinnoporträtt, liksom Carlos Romero Cruz, som med stark närvaro spelar ensam och klassförvirrad godsägardotter och hustru till fabrikören/ socialdemokraten Lars."

Till recensionen