15 apr|Hudiksvall

Kurage

Teater Drama

Om 80-talets Sverige och en samtid i panik

En infektionsläkare hittar ett dödligt virus. En präst viger sitt liv åt de smittade. En begravningsentreprenör är en av de första att begrava offren.

Kurage är ett nyskrivet drama baserat på verkliga händelser, en berättelse om tre personer som stod upp i stormen och gjorde det de ansåg vara rätt i en samtid av fördömande.

Föreställningen riktar fokus på civilkurage under AIDS-epidemin i Sverige och de verkliga händelser och öden som karaktärerna levt och tagit del av. En svindlande historia om människovärde, mod och hopp.

Med nyskriven musik, nära sittning mellan publik och skådespelare i gemensam scenografi, förvandlas rummet till en kapsel som tar oss bakåt i tiden till åttiotalet för att landa i vår samtid.

Vem är den som står upp för människovärdet idag? Hur synliggör vi civilkurage i dagens samhälle? Vem är hjälten i mitt liv?

Produktionen är en samproduktion mellan Riksteatern, Folkteatern Gävleborg och Teater Västernorrland.

Kurage är en samproduktion mellan Teater Västernorrland, Folkteatern Gävleborg och Riksteatern. Premiären äger rum onsdag den 11 mars på Teater Västernorrland i Sundsvall, därefter spelas den på turné i Västernorrland och Gävleborg under våren. Hösten 2020 fortsätter Kurage på turné med Riksteatern.

Medverkande

Mårten Andersson
Victor Wigardt
Lotta Östlin Stenshäll

Konstnärligt team

Av: Mårten Andersson, Mattias Brunn, Joakim Rindå, Victor Wigardt och Lotta Östlin Stenshäll
Koreograf: Carl Olof Berg Scenograf och kostymdesigner: Charlotta Nylund
Maskdesigner: Linda Gonçalves
Ljuddesigner: Bernt Karsten Sannerud
Ljusdesigner: Elisabeth K Nilsson

Producent

Folkteatern Gävleborg

Turnéplan