Foto: Dragan ”Homesick Mac” Ruzic

Liva och PH – en motståndskabaré!

Berättelsen om två färgstarka kulturpersonligheter - Liva Weel och Poul Henningsen - som blev viktiga motståndsröster under naziockupationen

Teater Theatron bjuder in till en sångspäckad picknickkabaré om motstånd, humanism och danska hjältar.

En natt i oktober 1943 korsade Poul Henningsen (PH) Öresund i en eka. Han tvingades fly till Sverige från naziockuperade Danmark på grund av sin politiskt kontroversiella ståndpunkt. Här tar Teater Theatrons sångspäckade föreställning Liva och PH - en motståndskabaré sin början.

Många känner till Poul Henningsen (PH) som "Mannen med lampan", men han var också uppfinnare, arkitekt och inte minst revyförfattare. De texter han skrev återspeglar hans humanism och subversiva attityd gentemot fascismen. 1928 träffade han Liva Weel, som skulle bli en av århundradets främsta kabarésångerskor - en dansk Marlene Dietrich eller Edith Piaf. Mötet med PH blev avgörande för hennes karriär. Hon kom att uttolka hans revytexter med såväl esprit som djupt allvar under många år. Det är framför allt Livas röst, genom Suzanna Santracs tolkning, som guidar oss genom motståndskabarén.

Theatron vill genom Liva och PH påminna om humanismens och motståndets betydelse. I en tid då vi ser nya försök till ett successivt utarmande av den fria kulturen vill vi återuppväcka de röster som under en tid av förtryck och censur stod upp för humanismen.

I kabarétraditionens anda uppmuntrar vi publiken att ta med sig egen picknick att avnjuta under föreställningen!

Föreställningen hade sin urpremiär i mars 2019 på Bastionen i Malmö, och möttes då av fina recensioner.

Liva Weel: Suzanna Santrac
Poul Henningsen (PH): Zeljko Santrac
Pianist: Jonatan Sersam

Regissör: Karin Parrot-Jonzon
Dramaturg/översättare: Jan Mark
Tolkningar av PH:s texter från danska: Lasse Söderberg
Scenografi, kostym och formgivning: Peter Holm

Producent

Teater Theatron AB

Video