Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Pappa, make och krigsförbrytare

Inställt. Med omtanke om dig och dig. Och givetvis dig med.

Om föreställningen:

Nyskrivet, gripande drama baserat på intervjuer

Innan kriget hade han allt; en dotter och fru som han älskade och skämde bort, vänner och jobb. Men när oroligheterna började i landet 1992 förändrades allt. På dagarna levde han i en normal tillvaro; spelade basket med sin dotter på gården, tog hand om trädgården och lagade mat. Men på kvällarna åkte han iväg med den paramilitära gruppen och brände ner byar, begick systematiska våldtäkter, avrättade kallblodigt flera människor samt närvarade vid åtskilliga avrättningar. Han begick handlingar som han tidigare inte någonsin trott var möjliga. Han försökte därefter återvända till ett vanligt familjeliv, men rättvisan hann ikapp honom och han greps inför sin dotter.

Efter succén Var är mitt hem är Danjin Malinovic tillbaka med ett nyskrivet drama baserat på intervjuer med en man dömd för krigsförbrytelser i forna Jugoslavien. Tillsammans med skådespelaren, sångaren och musikern Fikret Çeşmeli framför Danjin Malinovic med ord, sång och musik historien om hur en vanlig familjefar på grund av speciella omständigheter, byter liv och begår fruktansvärda brott. Hur kunde det bli så? Existerar monster eller enbart människor som under vissa omständigheter kan göra monstruösa saker? Vad är dom socialpsykologiska förklaringar till varför människor kan begå hemska brott mot andra människor?

Rekommenderad åldersgräns: 15 år.

Danjin Malinovic
Fikret Çeşmeli

Av: Danjin Malinovic
Regi: Michael Cocke
Scenografi och kostym: Katrin Brännström
Musik: Fikret Çeşmeli
Ljusdesign: Patrik Nystrand
Maskdesign: Eva Rizell

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Sören Vilks

Recensioner

Sydsvenskan

2020-01-22

"Outhärdligt välskrivet om kärleksfull pappa som blev krigsförbrytare. [...] I en välskriven och dynamisk väv av samtal, sång och lästa dokumentära texter närmar han sig mörkrets hjärta tillsammans med musikern och motspelaren Fikret Çeşmeli. "

Till recensionen

Dagens Nyheter

2020-01-22

"Starkt, nattsvart och avgrundsdjupt om en krigsförbrytare."

Till recensionen

Sveriges Radio Kulturnytt

2020-01-21

"[...]en stillsam, pedagogisk och väldigt öppen föreställning om var våldet egentligen bor i en vanlig pappa."

Till recensionen

Kulturbloggen

2020-01-18

"Pappa, make och krigsförbrytare – en viktig pjäs om människans naivitet.[...] Den ser bortom dikotomierna – gott och ont, ljust och mörkt och visar på komplexiteten i människan. "

Till recensionen

Svenska Dagbladet

2020-01-18

"Stark skildring av vad kriget gör med människan.[...]Stycket är fyllt av intressanta trådar, men många av dem leder till andra frågor: om manligt och kvinnligt, om mentala tillstånd men också om världen av idag där nationalismen åter frodas."

Till recensionen