Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Urban Jörén

Peter Pan

Klassiskt familjeäventyr som har fängslat i över hundra år. (Från 8 år)

Peter Pan är pojken som vägrar att bli stor. När han mister sin mamma går barndomen förlorad och drömmar förvandlas till mardrömmar. Med fantasins hjälp flyr han från sitt eländiga hem och tar sig till landet ”Ingenstans”, möjligheternas land, där lojala vänner och spännande äventyr ger honom styrkan att tro på sig själv. Följ med Kapten Krok, Tingeling, Tiger Lily och krokodilen på deras hissnande strapatser.

Alla – stora som små, döva som hörande – kan ta del av Tyst Teaters visuella och fysiska version. Peter Pan utspelar sig i modern tid med magi och fantasi som gestaltas helt utan ord eller tecken.

I den här familjeföreställningen medverkar publik- och kritikerrosade skådespelarna Amina Ouahid, Mette Marqvardsen, Ace Mahbaz och Niklas Älgen Andersson. Regi och bearbetning av Ramesh Meyyappan som senast regisserade föreställningen Den magiska fjädern för Tyst Teater som blev nominerad till scenkonstbiennalen för barn och unga 2014.

Föreställningen spelas utan ord och tecken.

Rekommenderas för barn och unga från 8 år och uppåt, familjer samt vuxna.
Medverkande och konstnärligt team

Amina Ouahid, skådespelare

Den första pjäsen Amina medverkade i var Ulf och Ulla med dåvarande friteatergruppen DAGiS på Kulturhuset i Stockholm på teckenspråkets dag 2007. Efter det, hennes teaterintresse har vuxit fram och sedan fick hon sitt stora genombrott i rollen som Carmen Diaz i succémusikalen FAME Visukalen år 2012. Idag är Amina en av två anställda skådespelare på Tyst Teater och senast har hon synts i Tyst Teaters Superhjältar och Hem.

Ace Mahbaz, skådespelare

Flerspråkiga Ace har frilansat i mer än 12 år i scenkonst- och tv-världen. Han har spelat på många platser i hela världen, bland annat på teater- och filmfestivaler. Han har en stor passion för resor och möten med andra kulturer. Som förespråkare för konstnärliga gestaltningar som ”Visual Vernacular” och andra teckenspråkskonstformer har han medverkat i och föreläst om olika teater- och tv-produktioner, små som stora, på scenen och på tv. Hans första produktion för Tyst Teater var Hem våren 2019.

Niklas Andersson, skådespelare

Känd som ”Älgen”, Niclas är utbildad skådespelare på Stockholms Dramatiska Högskola 2014. Hos Tyst Teater har Niklas de senaste åren varit aktuell med Bröderna Marx 2014, Solapan 2015, Lilla Röd 2016 samt Här och Nu 2017. Niklas har även jobbat på Orionteatern och på Opera Estrad där han medverkade i operaklassikern The Bear 2016, en annorlunda och nytänkande föreställning där opera och teckenspråk interagerade på scen.

Mette Marqvardsen, skådespelare

Mette är den andra anställda och den enda tillsvidareanställda skådespelare på Tyst Teater. Det första steget hon tog på Tyst Teater var redan 1988 med föreställningen Sprit. Hon var bland de första utexaminerade från dövskådespelarprogrammet på dåvarande Teaterhögskolan 1996. Hon har sedan dess medverkat i många av Tyst Teaters produktioner och senast har hon synts i Parismiddagen 2018 och Vargen och glaskulan samt har även regisserat Turkos sagobok.

Ramesh Meyyappan, regissör och manus

Baserad i Glasgow, Skottland, Ramesh strävar kontinuerligt efter att utveckla och utöka sin visuella och fysiska teaterstilar och har jobbat med olika teatraliska former som dockteater, cirkusteknik och teckenspråksillusioner i hans nationella och internationella soloföreställningar. Han antar varje utmaning för att utveckla den narrativa teckenspråkskonsten. I Sverige var han först aktuellt i Odyssén 2007 och regisserade Den magiska fjädern som blev nominerad till scenkonstbiennalen för barn och unga 2014.

Charlie Åström, scenografi och ljusdesign

Bland 240 professionella produktioner har mångsysslare Charlie Åström haft olika roller, såsom ljussättare, scenograf, regissör och dramatiker. Han har en masterexamen i regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst från Stockholms Dramatiska Högskola. Sedan 2004 är han konstnärlig ledare för frigruppen Studio Oscuro samt har gjort ljusdesign för Tyst Teaters senaste föreställningar, Superhjältar i hösten 2018 och Hem i våren 2019

Niklas Swanberg, musik

Niklas är en erfaren kompositör och ljuddesigner. Han har gjort ljuddesign och musik för produktioner inom scenkonst, film, radio och tv-spel. På Tyst Teater har han ofta skapat vibrationer med hjälp av enorma basar, bl. a på Odysséen 2007 (med Cirkus Cirkör), Vibragera 2009 (med Cullbergbaletten), Ett Skakigt Äventyr 2010 (med Tekniska Museet) och FAME Visukalen 2012 (med Örebro Länsteater). Senast var han ljuddesigner till Hem våren 2019.

Lars Otterstedt, kostymdesign

Regissör, scenograf, kostym och skådespelare, Lars har under åren jobbat med det mesta inom teater. Hos Tyst Teater har han senast regisserat Lilla Röd 2016 och Vargen och glaskulan, 2019, gjorde kostymdesign till Parismiddagen 2018. Han har även medverkat i hos Teater Manu i Norge. Bland annat har han varit en av projektledarna till ”Unga Tyst Teater” 2008-2010 som hade målet att ge unga döva möjlighet att utöva kultur på sina egna villkor. Han har en aktiv roll i friteatergruppen Teater Turkos.

Eva Rizell, maskdesign

Eva har varit ansvarig på Riksteaterns Mask och Perukavdelning de senaste 10 åren. Hon är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola där hon också har varit lärare. Hon undervisar om identitet och utseendets betydelse för vår självbild och har studerat masktillverkning i Japan och Indonesien. Eva har även gjort maskdesign till många av Tyst Teaters föreställningar t.ex. Natten är dagens mor, Perfektion 2016 och Parismiddagen.

Ace Mahbaz
Amina Ouahid
Mette Marqvardsen
Niklas Andersson

Regi och Manus: Ramesh Meyyappan
Scenografi och Ljusdesign: Charlie Åström
Musik: Niklas Swanberg
Kostymdesign: Lars Otterstedt
Maskdesign: Eva Rizell
Animationer: Kristofer Höglund

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto: Mikael Sundberg

Video

Recensioner

Åkersberga Kanalen

2019-10-14

"Det blev ett magiskt och fantasifullt berörande skådespel som nådde både hörande och icke hörande.[...] Föreställningen Peter Pan är ett skickligt skådespel, gestaltat helt utan ord eller tecken, fyllt av spänning, dramatik och humor för alla åldrar. [...] I samklang med rörelser, ljus och skuggor väcker skådespelarna Amina Ouahid, Mette Marqvardsen, Ace Mahbaz och Niklas Andersson publikens nyfikenhet och inte minst deras fantasi."

Upsala Nya Tidning

2019-10-06

"Ramesh Meyyapan har med effektiva visuella medel skapat en formidabel fantasivärld som förmår att berätta så mycket! Tillsammans med den sparsmakade scenografin som med ett par enkla handvändningar går att förvandla från pojkrum till piratskepp och videoprojektioner förmedlar ensemblen berättelsen med hjälp av en kombination av ordlösa teatertekniker som inkluderar pantomim och dockteater."

Dagens Nyheter

2019-10-03

"När Ramesh Meyyappan sätter upp ”Peter Pan” för Tyst Teater är det med en hyllning till det lekande barnet. [...] Tyst Teaters uppsättning av ”Peter Pan” präglas av sinnrika små pantomimer med allt ifrån samspelt slapstick till raffinerade och välkoreograferade slagsmålsscener."

Till recensionen