Foto: Urban Jörén

13 okt|Växjö

Peter Pan

Teater Barn/familj

Klassiskt familjeäventyr som har fängslat i över hundra år. (Från 8 år)

Peter Pan är pojken som vägrar att bli stor. När han mister sin mamma går barndomen förlorad och drömmar förvandlas till mardrömmar. Med fantasins hjälp flyr han från sitt eländiga hem och tar sig till landet ”Ingenstans”, möjligheternas land, där lojala vänner och spännande äventyr ger honom styrkan att tro på sig själv. Följ med Kapten Krok, Tingeling, Tiger Lily och krokodilen på deras hissnande strapatser.

Alla – stora som små, döva som hörande – kan ta del av Tyst Teaters visuella och fysiska version. Peter Pan utspelar sig i modern tid med magi och fantasi som gestaltas helt utan ord eller tecken.

I den här familjeföreställningen medverkar publik- och kritikerrosade skådespelarna Amina Ouahid, Mette Marqvardsen, Ace Mahbaz och Niklas Älgen Andersson. Regi och bearbetning av Ramesh Meyyappan som senast regisserade föreställningen Den magiska fjädern för Tyst Teater som blev nominerad till scenkonstbiennalen för barn och unga 2014.

Föreställningen spelas utan ord och tecken.

Rekommenderas för barn och unga från 8 år och uppåt, familjer samt vuxna.

Medverkande och konstnärligt team:

Amina Ouahid, skådespelare

Den första karaktären Amina fick spela var Carmen Diaz i succémusikalen FAME Visukalen år 2012. Hon har alltid haft ett teaterintresse, ända sedan hon var en liten flicka då hon medverkade i friteatergruppen DAGiS som visade upp Ulf och Ulla på Kulturhuset i Stockholm på teckenspråkets dag år 2007. Idag är Amina en av två anställda skådespelare på Tyst Teater och senast har hon synts i Tyst Teaters Superhjältar och Hem.

Ace Mahbaz, skådespelare

Ace debuterade hos Tyst Teater med föreställningen Hem i våras. Frilansare i 12 år hindrar inte honom från att uppträda på olika platser i hela världen, bland annat på teater- och filmfestivaler. Han har en stor passion för resor och möten med andra kulturer. Som förespråkare för konstnärliga gestaltningar som ”Visual Vernacular” och andra teckenspråkskonstformer har han medverkat i och föreläst om olika teater- och tv-produktioner, små som stora, på scenen och på tv.

Niklas Andersson, skådespelare

Känd som ”Älgen”, Niclas är utbildad skådespelare på Stockholms Dramatiska Högskola. Hos Tyst Teater har Niklas de senaste åren varit aktuell med Lilla Röd, Solapan och Bröderna Marx. Niklas har även jobbat på Orionteatern och Opera Estrad.

Mette Marqvardsen, skådespelare

Mette är den andra anställda och den enda fastanställda skådespelare på Tyst Teater. Hon var bland den första utexaminerad från dövskådespelarprogrammet på Stockholms Dramatiska Högskola i 1996 även om hon redan har tagit det första steget på Tyst Teater vid 1988 med föreställningen Sprit. Hon har sedan dess varit med i många produktioner och senast har hon synts i Parismiddagen och Vargen och glaskulan samt har även regisserat Turkos sagobok.

Ramesh Meyyappan, manus och regi

Baserad i Glasgow, Skottland, Ramesh strävar kontinuerligt efter att utveckla och utöka sin visuella och fysiska teaterstilar och har jobbat med olika teatraliska former som bouffon, dockning, cirkusteknik och teckenspråksillusioner i hans nationella och internationella soloföreställningar. Han antar varje utmaning för att förstärka den narrativa teckenspråkskonsten. Han var först aktuellt i Odyssén i 2007 och regisserade Den magiska fjädern i 2013 som blev nominerad till scenkonstbiennalen för barn och unga 2014.

Charlie Åström, scenografi och ljusdesign

Bland 240 professionella produktioner har mångsysslare Charlie Åström haft olika roller, såsom ljussättare, scenograf, regissör och dramatiker. Han har en masterexamen i regi och dramaturgi för rörelsebaserad scenkonst från Stockholms Dramatiska Högskola. Sedan 2004 är han konstnärlig ledare för frigruppen Studio Oscuro samt varit ljusdesign för Tyst Teaters senaste föreställningar, Superhjältar i hösten 2018 och HEM i våren 2019.

Niklas Swanberg, ljuddesign

Niklas är en erfaren kompositör och ljuddesigner. Han har gjort ljud och musik för produktioner inom scenkonst, film, radio och tv-spel. På Tyst Teater har han ofta skapat vibrationer med hjälp av enorma basar, bl. a på Odysséen i 2007 (med Cirkus Cirkör), Vibragera i 2009 (med Cullbergbaletten), Ett Skakigt Äventyr i 2010 (med Tekniska Museet) och FAME Visukalen i 2012 (med Örebro Länsteater). Senast gjorde han ljud till HEM under våren 2019.

Lars Otterstedt, kostymdesign

Regissör, scenograf, kostym och skådespelare gör Lars i olika teatersammanhang. Hos Tyst Teater har han senast regisserat Lilla Röd och Vargen och glaskulan, skådespelat i Natten är dagens mor i 2005. Han stod även för kostymdesign till Parismiddagen. Bland annat har han varit en av projektledarna till ”Unga Tyst Teater” i 2008-2010 som hade målet att ge unga döva personer möjligheter att utöva kultur på sina egna villkor. Han har en aktiv roll i friteatergruppen Teater Turkos.

Eva Rizell, maskdesign

Eva har varit ansvarig på Riksteaterns Mask och Perukavdelning de senaste 10 åren. Hon är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola där hon också har varit lärare. Hon undervisar om identitet och utseendets betydelse för vår självbild och har studerat masktillverkning i Japan och Indonesien. Eva har även gjort maskdesign till många av Tyst Teaters föreställningar t.ex. Natten är dagens mor och Parismiddagen.

Medverkande

Ace Mahbaz
Amina Ouahid
Mette Marqvardsen
Niklas Andersson

Konstnärligt team

Regi och Manus Ramesh Meyyappan
Scenografi och Ljusdesign Charlie Åström
Ljuddesign Niklas Swanberg
Kostymdesign Lars Otterstedt
Maskdesign Eva Rizell

Producent

Riksteatern

Turnéplan

Video