Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Sören Vilks

Rickard Söderberg är Gaytenor

Hans superkraft är sång, och hans hemliga vapen snällhet

Med en kombination av svärta och glimt i ögat kommer operasångaren Rickard Söderberg att lotsa publiken genom en scenshow med allt från opera och musikal till pop och schlager. Han förknippas idag i hög grad med sitt brinnande samhällsengagemang - hör honom berätta personligt om bakgrunden till några av sina mest omtalade debattinlägg.

"När jag vadar mej genom homofob dynga låtsas jag ibland att jag är superhjälten Gaytenor. Hans superkraft är sång, och hans hemliga vapen snällhet. Så nu sätter jag på mej hans fladdrande cape och drar på turné", säger Rickard Söderberg.

Trailer


Rickard Söderberg studerade vid OperaAkademiet i Köpenhamn och har gjort en rad roller exempelvis titelrollerna i Monteverdis L’Orfeo, J. C. Bachs Temistocle, Mozarts Idomeneo och Monteverdis L’Orfeo. Söderberg är idag lika uppmärksammad för sin sång som för sin aktivism och sitt engagemang i samhällsdebatten, något han plockat med sig in i rampljuset via medverkan i folkära program som Sommar i P1, Körslaget, Let’s Dance och Melodifestivalen. 2016 vann han dessutom tidningen QX pris som årets HBT-person och ledde det mycket uppskattade ”Gatans kör” på SVT.

Rekommenderad från 13 år och uppåt.


I media

Vill få människor att finnas till för varandrar
Intervju med Rickard Söderberg
SVT Nyheter Halland 2018-02-11

"Detta är min religion som jag vill sprida"
Intervju med Rickard Söderberg i Nyhetsmorgon
Tv4 Nyhetsmorgon 2018-01-14

Gaytenor är mitt alias, min superhjälte jag ikläder mig ibland och som kan flyga in och lösa olika situationer.
Intervju med Rickard Söderberg
Kristiansstadsbladet 2018-01-24

Att ryta ifrån är att vara snäll
Intervju med Rickard Söderberg
Piteå-Tidningen 2018-01-12

Rickard Söderberg
Musiker: Johan Reis och Hanna Remle

Rickard Söderberg och Carl Johan Karlson
Musikarrangemang: Rickard Söderberg och Nils-Petter Ankarblom
Ljusdesign: Olle Magnusson
Video: Andreas Paulsson

Producent

Riksteatern

Bilder

Recensioner

Falköpings Tidning

2018-04-09

"I sin föreställning kastar han publiken hej vilt mellan humor och allvar, och kryddar alltsammans med en stor portion kärlek och smäktande sång."

Till recensionen

Motala Vadstena Tidning

2018-04-06

"Han är inte bara en sångare med stor röst, utan minst lika mycket en scenpersonlighet med sällsynt publikkontakt. Men så har han också ett brinnande engagemang. Och vapnen är en hisnande blandning av självutlämnande komik och fruktansvärda vittnesmål om den brutalitet som homofobin föder."

Till recensionen

Länstidningen Östersund

2018-03-29

"Sångligt är det en ren njutning. Rösten är mångdimensionell, nyans- och klangrik - en superkraft. Allt avslutas med en ”Somewhere over the rainbow” i ett arrangemang som är mindre drömskt och mer bestämt, som en viljeinriktning: Dröm ska bli verklighet."

Norrbottens-Kuriren

2018-03-24

"Den lika mäktiga som känsligt inlevelsefulla stämma med vilken Rickard Söderberg, här utmärkt ackompanjerad av Johan Reis på piano och Hanna Remble på oboe, tar sig an kupletter, schlagers, romanser och operanummer. "

Till recensionen

Piteå-Tidningen

2018-03-21

"Showen " Rickard Söderberg är Gaytenor" åker berg- och dalbana mellan gapskratt och djupaste tragik och lämnar knappast någon oberörd."

Till recensionen

Sundsvalls Tidning

2018-03-15

"Som operasångare är han ju underbar med sin mäktiga klang, lika skön i baryton- som tenorläge; med sin musikalitet, subtila fraskänsla och behärskning av kontrasterna mellan kraft och andlös väntan. "

Till recensionen

Gefle Dagblad

2018-03-13

"Rickard Söderbergs röst känns i fötterna. När han sjunger ”Stad i ljus” är det som om varje ord går in i en genom skosulorna via golvet."

Kristianstadsbladet

2018-02-15

"Det är där vi börjar, i skrattet och tryggheten när Rickard Söderberg berättar, sjunger och visar om hur gay allt kan vara - och är i hans liv. "

Till recensionen