Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Sascha Kajic

Sjopalovich resande teatersällskap

Teater

Det är 1941 och Sjopalovich resande teatersällskap kommer till en stad i forna Jugoslavien för att spela teater. Staden är under ockupation av de tyska styrkorna och lever under tydliga restriktioner och det är långtifrån uppskattat med teaterbesöket. Det anses rentav opassande och skamligt! Sällskapet har tillstånd för att spela en tysk pjäs, men stadens invånare är tydliga med vad de tycker om teaterspektaklet. Snart går konflikten helt över styr…

Ljubomir Simović Sjopalovich resande teatersällskap betraktas som ett av forna Jugoslaviens främsta dramer. Denna extraordinära berättelse för samman fyra skådespelare, en uppretad lokalbefolkning, naziockupanter, bödlar och offer. Alla befinner de sig i en och samma verklighet, men de förstår den olika.

Det banar väg för en humoristisk, dråplig och högdramatisk föreställning som lyfter brännande frågeställningar om livet och konsten. Vad är teater och vad är skådespeleri? Var går gränsen mellan teater och verklighet? Dramat tar även upp frågan om våld. Hur föds våldet i en miljö, i en människa? Var kommer ondskan ifrån? Hur är det möjligt för en människa att begå sådana hemskheter och brott?

Teater Theatrons tolkning av Sjopalovich resande teatersällskap har beskrivits som en "fartfylld föreställning om livet i dödens skugga". Nu görs den i nyuppsättning med en ensemble på hela femton personer. Ny för i år är också Kvinnokören, en “folkets röst” som vägleder publiken genom Simović starka drama.

I rollerna:
Hans Brorson
Astrid Drettner
Filip Fransson
Karin Kickan Holmberg
Peter Jankert
Suzanna Santrac
Valia Sapouna
Hanna K Schmitz
Zeljko Santrac
Maja Thoresen

Kvinnokören:
Hanna Ekberg
Alice Goldstrand
Erica Hillerbrand
Ida Knutsson
Kajsa Metz

Av: Ljubomir Simović
Regissör: Tomas Lindström
Scenograf & kostymör: Annika Carlsson
Översättare: Jan Mark & Slavica Milosavljevic
Skräddare: Teddie Andersson
Snickare: Zarko Deak
Grafisk formgivning: Mimmi Gibson
Fotograf: Sacha Kajic
Tonsättare: Jonatan Sersam

Producent

Teater Theatron

Video