Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Stefanie Andersson

Stormen

En av Shakespeares mest älskade pjäser, en komedi om att våga se världen på ett nytt sätt.

Stormen är en föreställning om paradigmskiften, vår tids utmaningar, en varningsklocka och en hyllning till människans förmåga att förändra sitt beteende. Alltså en fri tolkning med samtida relevans, men utan att frångå originalets sagoskimmer.

En generös föreställning med stor ensemble, musik och inslag av improvisation, som aktivt förhåller sig till den lokal där den spelas.

Handling:
Ett skepp förliser i en storm och dess besättning och passagerare spolas i land på olika platser på en mystisk ö. Isolerade från varandra vet de inte vem som lever eller dött, och om de någonsin ska kunna komma därifrån. Ön blir en plats att rannsaka sitt liv och börja fantisera om något annat. En furste börjar drömma utopiska drömmar. Ett kungabarn upptäcker glädjen i enkelheten och det hårda arbetet. En narr och en drucken munk längtar tvärtom efter att använda öns resurser för fullt tills de tar slut. Och över alltsammans vakar trollkarlen Prospero med sin kontroll över hårt tuktade naturandar. Stormen är hans verk, och hans plan är att återvända till den tron som stals från honom.

Föreställningen är ett samarbete med Örebro länsteater.

Trailer


Trailer (kort)Rollista
PROSPERO (Malin Berg) Tidigare hertiginna av Milano, magiker driven i exil på ön
MIRO (Simon Rodriguez) Prosperos son, som levt nästan hela sitt liv på ön
ARIBAN (Linus Lindman) En ande och naturkraft, slav hos Prospero
ALONSO (Mats Jäderlund) Kung av Neapel
FERNANDA (Hanna Lekander) Kung Alonsos dotter
SEBASTIAN (Aja Rodas) Kung Alonsos yngre bror
ANTONIA (Hanna Lekander) Prosperos yngre syster, numera Milanos härskarinna
GONZALO (Simon Rodriguez) Rådgivare hos kung Alonso
TRINCULA (Aja Rodas) Gycklare hos kung Alonso
STEPHANO (Mats Jäderlund) Betjänt hos kung Alonso
ANDAR (Aja Rodas och Mats Jäderlund)
BÅTSMAN (Linus Lindman)
BESÄTTNING (Malin Berg)

Se en illustrerande översikt av rollistan här


Michael Cocke (regi) och Anders Duus (bearbetning):
Stormen är en av Shakespeares sista pjäser, skriven bara några år innan hans död. Med sin magiska stämning och sitt tema om människa och natur, svek och försoning är den ett av hans mest kända verk, en riktig klassiker som spelas om och om igen. Många har i Prospero velat se ett alter ego för den åldrande författaren själv – trollkarlen som tar avsked av sin magiska konst. Men som alltid hos Shakespeare lånar sig Stormen till olika sätt att läsa och tolka.

Vi ville ge oss själva utmaningen att göra Stormen med en ganska liten ensemble, och i en version som går att spela i nästan vilket rum som helst, trots pjäsens digra rollista och många miljöer. Vi har satt skådespelarkonsten i centrum och låtit magin födas med små medel. Och i pjäsens tema om försoning och förändring såg vi en stark koppling till vår tids stora utmaningar, som gjorde att pjäsen kändes både relevant och hoppfull. Vi har varsamt bearbetat Shakespeares text och karaktärer, men utan att göra våld på originalets puls och berättelse.

Vi vill se Stormen som en varningsklocka, men ännu mer som en hyllning till människans förmåga att ändra sitt sätt att leva. Vi har gjort det förut. Vi kan göra det igen. Låt Stormen rasa och ändra allt. På något sätt ska vi gå starkare ur det.


I media:

Möt skådespelaren Malin Berg, som spelar Prospero
Intervjuare är Anneli Dufva, Sveriges Radio 2017-02-10:

Malin Berg, Linus Lindman, Hanna Lekander, Mats Jäderlund, Simon Rodriguez, Aja Rodas, samt Christer Christensson (musiker)

Regi: Michael Cocke

Producent

Riksteatern

Bilder

Foto första bilden: Stefanie Andersson. Foto övriga bilder: Kicki Nilsson/ICON Photography

Recensioner

Kristianstadsbladet

2017-03-01

"…kittlande och fylld av fantasi, magi och djupaste allvar /…/ ett tänkvärt sagospel i den mörkaste av tider"

Till recensionen