Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Bild: Valentin Experience / Fotograf: Nadim Elazzeh

Stortorget

Komedi,

Teater

Ett tänkvärt och komiskt drama om vad som hände med Olof Palmes dröm om Sverige.

Vi möter fyra goda vänner som är andra generationens chilenare i Sverige och älskar Olof Palme. De har alla en stark relation till det Sverige som en gång gav deras föräldrar exil från diktaturen i Chile. En dag vaknar en av vännerna upp på Stortorget tidigt en morgon med ansiktet sönderslaget. Två turister närmar sig honom och frågar om han är Olof Palme. I Stortorget skärskådas ljuva drömmar och bittra förluster i ett absurt och komiskt drama om vad som hände med Olof Palmes dröm om Sverige.

Pjäsen är specialskriven för Riksteatern och med värme och humor berättar den om andra generationens chilenare, de har ärvt drömmen om den perfekta socialdemokratin. För manus och regi står en av Chiles stora internationella stjärnor, Guillermo Calderón; manusförfattare, dramatiker och teaterregissör, flerfaldigt prisad för sina verk inom film och teater. Med en förmåga att gestalta komplexa fenomen ger Calderón oss här nya intressanta perspektiv på vårt svenska samhälle.

Hur har Sverige förändrats sedan Palmes dagar? Vilka myter om Sverige lever kvar idag? Vem har rätt? Och kan någon egentligen veta? I Stortorget skärskådas ljuva drömmar och bittra förluster.

På scen ser vi bland andra Danilo Bejarano som i många år tillhört den fasta ensemblen på Dramaten, men känns även igen från flertalet TV- och filmproduktioner, exempelvis SVT-serierna Tusenbröder, Innan vi dör och Dejta.

Danilo Bejarano
Pamela Cortés Bruna
Bianca Cruzeiro
Francisco Sobrado

Dramatiker, regissör: Guillermo Calderón
Scenograf, kostymör och ljusdesigner: Sophia Sylvester Röpcke
Dramaturg: Lisa Lindén och Alexander Charlamov*
Maskdesigner: Anna Olofson
Regiassistent: Maryam Bravo
*praktikant vid Stockholms konstnärliga högskola

Producent

Riksteatern i samarbete med Folkteatern i Göteborg.

Video

Recensioner

Svenska Dagbladet

2022-02-09

"Så rullas denna fars ut som inte så mycket fokuserar på vad som egentligen hände honom den kvällen, som på vad som hände med socialdemokratin. Genom surrealistiska vändningar i talkshower och i radiobilar skärskådas fantasierna om det Sverige som aldrig var, tillika de identiteter som den svensk-chilenska kvartetten aldrig riktigt fick äga. […] Det är lyckosamt att få denna yttre blick på den svenska självbilden. Jag hoppas att Calderóns dramatik efter denna urpremiär blir översatt till svenska så att vi i vår tur kan få syn på ett högintressant författarskap."

Till recensionen

Dagens Nyheter

2022-02-09

"I denna absurda komedi är Danilo Bejarano i sitt absoluta esse: han minns – minns inte. Hamnar i coma nästan stående. Ljuger genomfalskt, gråter – ljudligt. Blixtrar till ibland som lysande Olof Palme-imitatör. Detta i en halvannan timme lång enmansshow som inte blir sämre av att de övrigas ensemblespel villigt står i skuggan och med tajming och energi håller ihop den kalejdoskopiska handlingen."

Till recensionen