Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Lia Jacobi

5 sep | Älmhult

Våroffer

Barn/Familj,

Dans

Roligt, rebelliskt, lekfullt. Hyllad dans - storslagen musik!

I höst turnerar Riksteatern med Norrdans hyllade version av Våroffer, en dansföreställning som vänder sig till alla från sju år och uppåt. Kompositören Stravinskijs storslagna toner möter en liten men explosiv ensemble, mängder av vardagsföremål, en slags rebellisk lekfullhet – och en total avsaknad av offer!

Det är dynamiskt och storslaget i det lilla. En färgexplosion. En övergiven presenning. Ett fyrverkeri av öronproppar, dammvippor, diskborstar och en mängd andra vardagsföremål. De delar plats med tre dansare som försöker exekvera en mycket exakt version av balettverket Våroffer.

Vid uruppförandet i Paris 1913 fick den berömda baletten ett så utbuat och tumultartat mottagande att polis tillkallades. Våroffer glömdes bort under flera år men har senare satts upp i olika versioner otaliga gånger. I Norrdans moderna version av denna klassiska mastodont har Norrdans konstnärliga ledare Martin Forsberg skapat ett makrokosmos på liten yta, där skalor, volym och vibrationer står i centrum. Och här finns inget offer.

De tre dansarna går “all in” i Stravinskijs storslagna toner, lyfter musikens möte med kropp och objekt i en virtuos, rolig och mycket omedelbar dansföreställning som väcker nyfikenhet och leklust.

Våroffer passar lika bra för sjuåringar som för pensionärer och allt däremellan, och de kan gärna uppleva föreställningen ihop.

Våroffer valdes ut till Scenkonstbiennalen 2023. Scenkonstbiennalen är Sveriges största scenkonstevenemang för alla genrer inom scenkonst. En urvalskommitté tar del av scenkonst från hela landet och handplockar ett fåtal produktioner som får ta plats under arrangemanget.Ett samarbete mellan Norrdans och Riksteatern

Föreställningslängd: 35 alt. 70 min
På riksteaterturné hösten 2024.

Jernej Bizjak
Alberte Buch Gøbel
William Säfström

Koreografi, scenografi, ljus- och kostymdesign: Martin Forsberg
Kompositör: Igor Stravinskij
Musikrättigheter: Boosey & Hawkes Music Publishers Limited

Producent

Samarbete mellan Norrdans och Riksteatern

Turnéplan