Pressmeddelande: Riksteaterproduktioner hösten 2018

Det manliga geniet, superhjältar, flyktingvågen och en världssuccé – här är Riksteaterns höstrepertoar 2018

Berättelser om mötet mellan nya och infödda svenskar och en sann historia om unga pojkars journalistiska motstånd mot Förintelsen. Livet gestaltas av koreografen och dansaren SU-EN medan koreografen Stina Nyberg tar död på det manliga geniet. I höst bjuder Riksteatern på allt från humoristiskt katastrofdrama till politisk kabaré.

I en tid då Europa är nära att glömma sitt förflutna ges urpremiären Några av oss. En sann berättelse om en grupp pojkar som i gettot och koncentrationslägret Theresienstadt ger ut sin egen tidning för att rapportera om livet i lägret med 14 åriga Petr Ginz som redaktör. Detta är en berättelse om motstånd, medmänsklighet och meningsskapande, i regi av Riksteaterns teaterchef, Måns Lagerlöf.

Även i pjäsen När vi träffade varann går medmänskligheten som en röd tråd i ett varmt drama baserat på möten runt om i landet som beskriver hur det kan vara att komma till ett främmande land.

– Teatern har alltid varit platsen där vi diskuterar vilka vi är, var vi kommer ifrån och vart vi ska. I ett absolut nu möter publiken det förflutnas berättelse om framtiden. Vi upplever den uppgiften viktigare än någonsin, i ett land som riskerar att bli allt mer segregerat, där skillnaden mellan stad och land formuleras som motsättning i stället för tillgång och där nya medmänniskor beskrivs som problem snarare än möjligheter. Teatern som rum där vi blir människor tillsammans, så vill vi möta Sverige anno 2018, säger teaterchef Måns Lagerlöf.

Under hösten får vi uppleva alltifrån relationsdrama om otrohet av omtalade dramatikern Florian Zellers Lögnen till humoristiska katastrofdramat Polarfararna i regi av Åsa Johannisson som spenderat veckor på en isbrytare i researchsyfte.

Riksteatern erbjuder även tidigare favoriter på turné, som hyllade Maria Lundqvist i pjäsen Shirley Valentine, Lars Noréns Episod och Leif Andrée i sin egenupplevda monolog Leif. Tillsammans med Riksteatern besöker de tillsammans över 50 nya städer och scener. På turné åker även en ”best of version” av kritikerhyllade Medborgarbandet med Nina Persson i spetsen.

Som första teater i Norden sätter Riksteatern upp världssuccén Hot Brown Honey med premiär på Södra Teatern i Stockholm.

Med höstens dansproduktioner fortsätter Riksteatern att visa bredden inom den samtida dansen. Koreografen Erik Linghede är aktuell med sin nya föreställning Drone där dans möter tankar om ny teknologi. Koreografen och dansaren SU-EN, förgrundsgestalt inom Butoh, gör ett nytt danssolo skapat speciellt för Riksteatern där livet gestaltas medan koreografen Stina Nyberg, med föreställningen Thunderstruck, botar vår brist på fascination för elektricitet och tar död på det manliga geniet.

– För Riksteatern är det angeläget att utveckla nya mötesplatser och skapa nya kontaktytor mellan danskonstnärer, arrangörer och publiken. Vi vill beröra i stunden och samtidigt väcka intresset för samtida dans och koreografi inför framtiden. Det viktigaste är att berika publiken och att låta publiken berika dansen. Höstens dansrepertoar tar död på det manliga geniet, lyssnar till bruset i tystnaden och låter naturen ta över rummet, säger danschef Mia Larsson.

I höstens barnproduktioner presenteras ämnen som barnfattigdom, självkänsla och ovisshet. I den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig första barnpjäs Biet i huvet möter vi en liten pojke som flyr in i en fantasivärld för att överleva sin hemsituation. Den svenska föreställningen Spegla mig som är skriven av Rebecca Örtman (f.d. Forsberg) handlar om det lilla egot, om självporträtt och bilden man har av sig själv.

Tyst Teater presenterar historien Superhjältar om fyra gymnasieungdomar som blir just superhjältar med en längtan efter att rädda hela världen.

TEATER

Medborgarbandet
Aktuell politisk kabaré med bland annat Nina Persson, Kristin Amparo och Dennis Lyxzén. När Medborgarbandet turnerar med Riksteatern blir det med en ”best of version” av den hyllade Vinnaren tar allt, som spelades på Malmö Stadsteater under våren 2018. Det blir liveband, artister samt sylvassa dramatiska texter med humor, extravagans och engagemang. Föreställningen är ett samarbete med Medborgarbandet och Malmö Stadsteater.
Premiär 24 augusti i Luleå.

This is Alby
This is Alby vill visa den glädje och engagemang som finns i Botkyrka och bjuder i augusti varje år in till en sprakande musikfest. En festival med mix av lokala talanger, etablerade artister och internationella akter. Festivalen vill lyfta och stärka unga talanger inom musik och kulturproduktion i Botkyrka. Festivalen sätter fokus på viktiga frågor i samhällsdebatten som exempelvis yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. This is Alby är ett samarbete mellan Riksteatern och Botkyrka kommun.
Festivalen äger rum 25 augusti i Alby.

Hot Brown Honey
Den prisbelönta australiensiska världssuccén Hot Brown Honey har Nordenpremiär i Stockholm på Södra Teatern och kommer efter det att fortsätta turnera i Sverige. Hot Brown Honey slåss mot makten och krossar stereotyper. Deras hyllade show innehåller burlesk, dans, komedi och sång och har spelat för fulla hus världen över. Föreställningen är producerad av Briefs Factory.
Premiär den 7 september i Stockholm på Södra Teatern.

Jord
Ett klassiskt familjedrama om förväntningar, sårade känslor och ett livsverk som fallit i träda. Den gamle lantbrukaren Mikael är vilse i tillvaron och har blivit dement. Sonen Jon har varit borta under många år på grund av sin kantstötta relation till pappan. När pjäsen börjar möts de igen. En föreställning som berör om fadern, sonen och jorden vi ärvde, författad av den amerikanske skådespelaren och dramatikern Bruce Gooch, i regi av Karin Enberg. Producerad av Riksteatern i samarbete med Östgötateatern.
Premiär den 11 september i Lund.

Några av oss
Några av oss är en gripande historia om Petr Ginz som är 14 år när han anländer till gettot och koncentrationslägret Theresienstadt strax norr om Prag. Tillsammans med en grupp andra pojkar inkvarteras han och i hemlighet utropar de en egen demokratisk republik och Petr Ginz åtar sig uppdraget att bli redaktör för deras tidning, Vedem. Pojkarna lyckades i det yttersta mörkret mobilisera sin kreativitet till motstånd, medmänsklighet och meningsskapande. I en tid när Europa är nära att glömma sitt förflutna hjälper Petr Gintz oss att justera vår mänskliga kompass. Regissör för föreställningen är Måns Lagerlöf som är teaterchef för Riksteatern.
Urpremiär 15 september i Hallunda.

Förstå världen – möt Radiokorrespondenterna
I en tid när journalistik och yttrandefrihet är under attack, är det viktigare än någonsin att journalister finns på plats och rapporterar om det som sker. För fjärde året i rad turnerar Riksteatern och Sveriges Radio med en föreställning där radiokorrespondenternas verklighet och erfarenheter står i centrum. Under en kväll får vi på olika platser runt om i Sverige möta, samtala med och dela radiokorrespondenternas vardag.
Premiär den 17 september i Växjö.

Lögnen
En relationskomedi om otrohet, lögner och moral. Paul och Alice har bjudit sina vänner Michel och Laurence på middag. Alice berättar för Paul att hon sett Michel kyssa en annan kvinna på stan. Skall de berätta eller inte? Den hyllade franske romanförfattaren och dramatikern Florian Zeller har översatts till många språk och räknas enligt The Guardian till "den mest spännande nya dramatikern i vår tid". Lögnen regisseras av Viktor Tjerneld.
Premiär den 22 september i Hallunda.

Bosniskt gästspel - Savršeni Kroj (Perfect Cut )
En framgångsrik affärsman vars byxor går sönder ute på gatan kliver in i ett skrädderi för att de behövs lagas, där inne möter han skräddaren som har samma kärleksproblem som han själv. Ett gästspel från Teater SARTR (Sarajevski Ratni Teatar) med manus av Vlada Đurđević.
Premiär 28 september.

När vi träffade varann
Hösten 2015 kom många människor till Sverige. Det som i nyhetsrapporteringar och debatter benämns som flyktingvåg och volymer, kallas av andra för nya vänner, kärlekar och arbetskamrater. När vi träffade varann är ett varmt drama om en oväntad vänskap mellan Eivor och Abdu. Om nödvändigheten att inte lämna varandra ifred. Föreställningen bygger på verkliga möten runtom i landet och regissör Joakim Rindå har rest i Sverige i researchsyfte inför föreställningen. Riksteaterföreningar över hela Sverige har bidragit med röster och erfarenheter från den egna orten. Föreställningen spelas på svenska som huvudspråk och i delar på engelska och arabiska.
Presspremiär den 27 september i Hallunda.
Urpremiär 30 september i Gnosjö.

Episod
Kritikerrosade Lars Norén dramat Episod turnerar i höst med Riksteatern. Under en husvisning får vi möta sex personer i olika skeden av livet. Föreställningen har hyllats av både publik och press och är en produktion av Jupither Josephsson Theatre Company i samarbete med Malmö Stadsteater, Kulturhuset Stadsteatern, Uppsala Stadsteater, Riksteatern och Svenska teatern i Helsingfors. Föreställningen är regisserad av Sofia Jupither.
Premiär den 30 september i Skellefteå.

Shirley Valentine
Edward af Sillén har regisserat Maria Lundqvist i föreställningen Shirley Valentine som gjort succé på Maxim Teatern i Stockholm. Maria Lundqvist spelar en kvinna som lever i ett kärlekslöst förhållande och livet blir inte riktigt som hon tänkt sig efter att barnen har flyttat hemifrån. Riksteatern fortsätter succétåget med att ta ut föreställningen på turné i samarbete med Villman produktion och Audere Vivere.
Premiär den 3 oktober i Askersund.

Polarfararna
I ett ödsligt islandskap befinner sig tre människor på ett forskningsuppdrag när ett oväntat katastrofläge uppstår. Polarfararna är ett humoristiskt katastrofdrama där människan och hennes nyfikenhet står i centrum. Att upptäcka och förundras. Men också hennes drivkraft att erövra och äga. Föreställningen regisseras av Åsa Johannisson som under sex veckor följde med isbrytaren Oden till Nordpolen i researchsyfte.
Presspremiär den 10 oktober i Hallunda.
Urpremiär 13 oktober i Gränna.

Leif
Leif Andrées livshistoria fortsätter att gå på turné i Sverige. En modig, personlig och utelämnande monolog om barnfattigdom och klass. Manus är skrivet av Lucas Svensson, tillsammans med Leif Andrée. Förutom Leif Andrée medverkar även musikern Susanna Risberg på scen, som räknas till en av landets främsta gitarrister i sin generation. Regisserar gör Ole Anders Tandberg som har gjort en rad kritikerrosade uppsättningar. Föreställningen Leif är ett gästspel från Kulturhuset Stadsteatern.
Premiär 16 oktober Umeå.

Voices of Change
Voices of Change är en årlig återkommande temasatsning där Riksteatern låter röster som inte kan göra sig hörda få möjlighet att förändra världen till det bättre. I det betydelsefulla arbetet för mänskliga rättigheter är kulturen och konsten sprängstoff för debatt, diskussion och aktivism. Voices of Change är en arena för scenkonstutövare som riskerar att fängslas i sina hemländer på grund av åsikt, sexuell läggning och könsidentitet.
Spelas på Berwaldhallen i Stockholm den 22 november och Stora Teatern i Göteborg den 23 november.

Femineast
Röster som inte hörs, som inte får göra sig hörda. Röster som motarbetas för att de kan erövra världen och störta strukturer. Femineast lyfter fram kvinnor som genom sitt artisteri verkar för sina medmänniskor. Det blir coola konserter med allt från klassisk arabisk och persisk musik, till träffsäker jazz, klubbkvällar och hiphop – en unik artistkavalkad som sprider energi, styrka och som lämnar avtryck.
Spelas mellan den 30 november till 15 december.


DANS

Iki-liv
Koreografen och dansaren SU-EN, förgrundsgestalt inom Butoh i norra Europa och Sverige, gör ett nytt danssolo skapat speciellt för Riksteatern. I hennes koreografi möter den japanska estetiken det karga nordiska landskapet. Tillsammans med kompositören och musikern Lise-Lotte Norelius skildrar SU-EN det som ingen någonsin kan stoppa: Livet, Iki.
Presspremiär den 13 september i Hallunda.
Premiär den 20 september i Uppsala.

Drone
Koreografen Erik Linghede ger nu sitt tredje verk, Drone, där han fortsätter sitt experimentella utforskande av koreografin där dans möter tankar om ny teknologi. Vad är det som styr människans tankar, känslor och vad är det som skapar fiktion eller verklighet? Drone är bruset som finns i tystnaden och hur vi människor kan mötas där. Drone är också en metafor för samhällsmedborgaren som en förarlös maskin. En sinnesupplevelse med fyra dansare om vår förmåga att röra oss mellan fiktion och verklighet.
Urpremiär den 1 nov i Nacka, Stockholm.

Thunderstruck
Koreograf Stina Nyberg vill bota vår brist på fascination över elektricitet och återföra dess forna magi. Inspirationen kommer från kringresande magishower vid förra sekelskiftet när elektricitet både var en vetenskaplig nyhet och underhållning. Med hjälp av sin egna teslaspole som skjuter blixtar skapar Stina Nyberg en dansföreställning av de osynliga krafter som omger oss. Musiken är skriven av tonsättaren Maria W Horn.
Premiär den 20 oktober i Malmö.


BARN OCH UNGA

Spegla mig
Aldrig förr har vi tagit så många självporträtt som nu. Vi tar bilder av våra ansikten och kroppar för att berätta om vår dag, vårt liv, om vilka vi är, hur vi mår och vad vi tycker om saker. Spegla mig är en föreställning om självporträtt och bilden man har av sig själv, som vi får uppleva genom olika gestalter, kroppar och röster. Pjäsen är skriven av Rebecca Örtman (f.d. Forsberg), konstnärlig ledare för RATS Teater (Research, Arts & Technology for Society). Scenograf är Moa Möller och på scen ser vi Carlos Romero Cruz och Ada Teisbo. Spegla mig är ett samarbete mellan Riksteatern och RATS Teater.
Urpremiär 21 september i Husby.

Biet i huvet
Biet i huvet är den tyska dramatikern Roland Schimmelpfennig första barnpjäs. En fantasifull berättelse för barn om att fly verkligheten. Ur barnets perspektiv gestaltas en gripande, vindlande och humorfylld historia om möjligheten att kunna ta sig igenom svårigheter som om världen vore ett tv-spel. Scenografin är skapad av Julia Przedmojska och regi står Nora Nilsson för.
Premiär den 20 september i Hallunda.


TYST TEATER

Superhjältar
Med superkrafter som telekinesi och telepatiska krafter bekämpar fyra gymnasieungdomar orättvisor. När en superskurk dyker upp får de strålkastarljuset på sig. Samtidigt försöker de leva sina liv där de brottas med kärlek, svartsjuka och konflikter. Åskådaren får följa fyra teckenspråkiga superhjältar som räddar världen. Föreställningen är ett slags hyllning till superhjälten i oss alla. Regi och manus står Filip Burman för.
Urpremiär 30 september i Örebro.

Gråtende hender
Hur levde döva personer i Hitlers Tyskland? Temat är omfattande och okänt för de flesta. Teater Manu har genom åren utvecklat ett omfattande arkiv av dokumentärt material och har genomfört intervjuer med överlevare från Förintelsen. Gråtende hender baseras på sanna historier och händelser. Ett gästspel från Teater Manu.
Premiär 28 augusti i Göteborg.

För bilder:
http://mediabank.riksteatern.se

För mer information:
Alexandra Öfwerman
Press- och PR-ansvarig
alexandra.ofwerman@riksteatern.se
Tel: 08-531 99 376
Mob: 070-637 59 41

Om Riksteatern
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Tyst Teater producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Södra Teatern AB är ett dotterbolag till Riksteatern och Cullbergbaletten är också en del av Riksteatern. Magnus Aspegren är vd för Riksteatern.

Pressmeddelandet skickades TORS 31 MAJ 2018 08:30

Foto: Markus Gårder. Bild för produktionen Polarfararna, på Riksteaterturné hösten 2018.

Till startsida Press