Väckarklocka, jubileumsversionen

– den med Elins skrivmaskin, jättemånga pärmar, obegränsad skärmtid, gråtnäsdukar och 100 ballonger. På riksteaterturné våren 2019

Den kvinnliga rösträtten firar nästa år 100-årsjubileum. Det hyllar Riksteatern med föreställningen Väckarklocka, jubileumsversionen.

1941 sitter rösträttskämpen Elin Wägner, mitt under brinnande världskrig, och skriver boken Väckarklocka. Hon är arg över att rösträtten inte har använts bättre och att inte mer har hänt. I föreställning kommer Elins röst att kliva fram ur för att Väckarklocka tillsammans med publiken mötas kring Sveriges och världens nutida ringsignaler, det som får oss att reagera och engagera oss idag.

Har du ställt väckarklockan? Och på vad?
Lokala berättelser kommer att utgöra grundstommen i föreställningen Väckarklocka, jubileumsversionen.

Vad är din väckarklocka inställd på? Jämlikhet, fattigdom, migrationspolitik, miljö eller kultur? Kanske ringer den extra högt när du och dina nära berörs personligen? Kanske ringer den också för stora globala frågor?

Vill du vara med och bidra till föreställningen?
Dela dina berättelser och tankar här

I föreställningen Väckarklocka, jubileumsversionen ger sig vår Elin ut i Sverige med sin väckarklocka, sina näsdukar, tårtor och ballonger på jakt efter de frågeställningar som väcker oss i dag. En munter men samtidigt sorgesam historia där vi firar och uppmärksammar vårt storslagna 100-årsjubileum.

Elin Wägner var författare, rösträttskämpe och engagerad i freds- och miljöfrågor. Hennes bok Väckarklocka från 1941 var en stridsskrift, men i den formulerade hon också en längtan om en annan framtid. Med utgångspunkt i hennes roman firar vi 2019 att det är 100 år sedan kvinnor vann sin rösträtt.

Föreställningen kommer till stor del att bygga på berättelser om dåtid, samtid och framtid.

Föreställningen Väckarklocka, jubileumsversionen är en del av Riksteaterns konstnärlig satsning fram till 2020 för att skapa engagemang kring demokratin och dess möjligheter och utmaningar.

konstnärligt team

  • Dramatiker: Gunilla Edem och Katarina Bonnevier Regissör: Maria Löfgren

Producent

Dela