Till innehåll
Barn och unga

Ta hjälp av digitala hjälpmedel

Riksteatern har tillsammans med Gleerups digitala läromedel Clio tagit fram ett utbildningsmaterial för barn och ungdomar. Genom Clio förenklar vi för lärare att förse elever med redskap för att tolka och reflektera över scenkonst.

Clio är ett verktyg som skolan kan använda för att arbeta kring en scenkonstupplevelse i klassrummet, från förskoleklass och ända upp till åk 9. Genom verktyget får den professionella scenkonsten en tydligare förankring i skolans värld.

Verktyget är framtaget både av och för lärare. Det är upp till läraren själv om man vill arbeta med materialet som ett traditionellt läromedel eller låta eleverna själva arbeta direkt i verktyget. Genom Clio får eleverna stöd i att både förbereda sig inför själva föreställningen, bland annat genom att samtala om publikrollen, och att efteråt analysera föreställningen med hjälp av Riksteaterns metodmaterial En väv av tecken.

Materialet är kostnadsfritt för lärare att använda. Genom att göra materialet tillgänglig digitalt får lärare och elever tillgång till verktyg för att arbeta kring en scenkonstupplevelse, för att både förstärka den konstnärliga upplevelsen och bidra till elevernas lärande.

Riksteaterns verktyg för analys av föreställningar är inte anpassat bara för Riksteaterns egna föreställningar utan utformat på sådant sätt att det kan användas till alla scenkonstupplevelser, oberoende av producent.

Är du lärare och nyfiken på detta nya läromedel?

  1. Klicka på nedanstående länk och fyll i uppgifterna:
    Till digitala läromedlet Clio
  2. När du sedan har en inloggning kommer du till Riksteaterns material på Clio.

På Clios supportsida finns mer information om hur man navigerar på Clios plattform. Det går även att ringa till Clios support på tel. 08-505 24 800 (vardagar kl. 8.30-16.00).

Du som redan har ett konto kan klicka på fliken Arbetsområde och söka på Riksteatern.