Till innehåll
På scen

För dig. Och dig, dig och dig.

Här är våren på Riksteatern!

performance image)
Teater

#jeanne

#jeanne är ett storslaget och visuellt drama om klasskillnader och klimatförändringar. Om vårt behov av ledargestalter som får bära våra drömmar, samtidigt som vi lägger allt ansvar på dem. Vem ska egentligen rädda oss? Förväntar vi oss att våra barn gör det? En berättelse om en ung idealist och en värld på gränsen till undergång. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av den hyllade dramatikern och författaren Ivana Sajko. Regissör är internationellt erkända Anja Suša. Föreställningen görs i samarbete med Dramaten.

Urpremiär 4 mars, Lund

performance image)
Teater

Skapelsen

En natt får höggravida Hanna besök av sin ofödda dotter My som är lika gammal som hon och två parallella tidsåldrar möts, år 2023 och 2063. I nyskrivna Skapelsen försöker dramatikern Ada Berger att med humor möta klimatångesten genom att titta på föräldraskapet och generationskedjorna som tycks leda in i mänsklighetens slut. Med den akuta klimatkrisen som fond träder ett relationsdrama fram om moderskap och framtidstro. Regi och av Ada Berger. Riksteatern i samarbete med Örebro Teater.

Urpremiär 17 februari, Årsta, Stockholm

performance image)
Teater

Nassim

Sveriges scenelit sluter upp när den internationellt hyllade iranske dramatikern Nassim Soleimanpours pjäs Nassim får Sverigepremiär. I denna varma och humoristiska självbiografiska pjäs låter Soleimanpour språkets förenande och förvecklande egenskaper stå i fokus. Precis som i den tidigare världssuccén, Vit kanin, röd kanin, utgår allt från ett förseglat kuvert med manuset i som skådespelaren, ny för varje föreställning, läser för första gången inför publiken. Ett gästspel från The Bush Theatre och Nassim Soleimanpour Productions.

Sverigepremiär 24 januari, Nyköping

performance image)
Teater

Kameliadamen

av Sunil Munshi fritt efter Alexandre Dumas d.y 
I Sunil Munshis samtida version av klassikern Kameliadamen träffar fotbollsfarsan Andreas dragqueenen Marcus. De blir våldsamt förälskade och Andreas beslutar sig för att följa sitt hjärta och lämna fru och barn. Ett beslut som får ödesdigra konsekvenser. Andreas spelas av Jakob Eklund och i rollen som Marcus ser vi Jacob Ericksson. En samproduktion mellan Riksteatern och Helsingborgs stadsteater.

Urpremiär 21 januari, Göteborg

performance image)
Teater

Kebaben på skäret

Det uppmärksammade kebabbråket på Hornsbergs strand i Stockholm där bostadsrättsägare ville vräka en kebabrestaurang blir nu teater med Özz Nûjen i huvudrollen. I nyskrivna komedin Kebaben på skäret av Alma Kirlic blottar kritik mot matos och vitlökssåsfläckar en berättelse om segregation och klass. Regi Anna Novovic. En samproduktion mellan Riksteatern och Malmö Stadsteater.

Urpremiär 2 februari, Årsta, Stockholm

performance image)
Teater

Carmen med förhinder

Den klassiska operan Carmen får ett nutida perspektiv när Salamanca Taikon Gonzalez väver ihop sin egen och andra romers berättelser om att vara rom i Sverige i Carmen med förhinder. Carmen gestaltas sceniskt, musikaliskt, scenografiskt och koreografiskt när Bizets musik blandas med svenskromers livsöden, flamenco och romsk folkmusik. Regi Anna Ulén, av Ninna Tersman. Riksteatern i samarbete med ARTHEM - Romska teatern.

Premiär 14 februari, Riksteaterhuset i Hallunda, Stockholm

performance image)
Teater

Stolarna vid havet

Allan, en pensionerad politiker sitter vid sitt fritidshus, i sin favoritträdgårdsstol, med utsikt över havet. Snart visar det sig att hans nya granne är hans tidigare politiske motståndare Rutger! På varsin sida av tomtgränsen startar nu ett vardagsgnabb om precis allt de tycker olika om. En aktuell varm komedi om meningsskiljaktigheter och likheter där vi kanske inte visste att de fanns. I rollerna ser vi Ralph Carlsson och Gustav Levin. Regi Adde Malmberg.

Urpremiär 14 januari, Virsbo

performance image)
Teater

Ödeläggaren

Ödeläggaren är en dramatisering av Christina Herrströms uppmärksammade bok med samma titel. En dag knackar det på Christinas dörr och där står en man hon är ytligt bekant med från kyrkan hon nyligen besökt. Mötet i dörren kommer visa sig vara ödesdigert. Mannen och sonen flyttar in och tre år senare har Christina kastats ut i fattigdom och tvingats lämna sin bostad. Hur kunde det gå så här? En berättelse om mentala övergrepp och förnekelse. Av Lisa Lindén, regi Karin Kickan Holmberg. I huvudrollen ser vi Maria Kulle.

Urpremiär 24 februari, Årsta, Stockholm

performance image)
Teater

Onnellisinta on olla onnellinen / Det lyckligaste är att vara lycklig

I Det lyckligaste är att vara lycklig tecknas en personlig bild av Elis Sinistö (1912–2004) som var en DIY-konstnär och eremit vars hela livsfilosofi byggde på människokärlek. I rollen som Elis ser vi skådespelaren Taisto Reimaluoto. Pjäsen skildrar Reimaluotos egen levnadshistoria med Elis Sinistös liv genom att deras två berättelser flätas ihop. Av Taija Helminen, regi Hanna Kirjavainen. Det lyckligaste är att vara lycklig är ett gästspel från Teatteri Avoimet Ovet och Lahtis Stadsteater. Spelas på finska, och textas på finska och svenska.

Premiär 15 april, Riksteaterhuset i Hallunda, Stockholm

performance image)
Teater

Bolanders skor

Gunhild och Wiwi har sedan länge arbetat i den lilla butiken Bolanders skor. De har sina rutiner och livet rullar på. Men hur kommer det sig att den tidigare direktören för skobutiken så hastigt dog och varför försvann plågoanden Larry Björk? Bolanders skor är en historia om vänskap, trygghet och hämnd. En berörande feelgood-deckare med sång. I rollerna ser vi Ing-Marie Carlsson och Anna-Lena Hemström. Av Bengt Järnblad, regi Ola Hedén. Riksteatern i samarbete med Teater Allan.

Premiär 19 januari, Blomstermåla

performance image)
Dans

SLICK

Ett dansperformance som gjort succé runt om i landet. I SLICK äntrar Sofia Södergård scenen transformerad till dragkingen Qarl Qunt. Vi får följa med på hans fjärde världsturné både på och bakom scenen. Med intresse för makt och sexualitet bjuder han på en crossoverföreställning som landar mitt emellan kabaré och performance.

Premiär 25 januari, Årsta, Stockholm

performance image)
Dans

Lead Us

Dansritual med klubbkänsla om gemenskap, tillit och djup vänskap. Koreografen Lisa Janbell förenar i Lead Us afrokubanska folkinfluenser med ett samtida scenspråk och suggestiva klubb-beats. Föreställningen är en hyllning till den kvinnligt kodade visdomen koreografen kallar för ”häxkraft”. På scen ser vi Lisa Janbell tillsammans med dansarna Cecilia Redhe och Bianca Traum.
 
Premiär 10 februari, Landskrona

performance image)
Barn & Unga

I Mohammeds värld

I Mohammeds värld förlorar en ung pojke sin mamma och skapar en parallell värld för att hantera sorgen och saknaden. En historia om en svår förlust berättad med både allvar och humor. Mohamed El Abed är poddskapare och manusförfattare. I Mohammeds värld är hans första dramatiska verk och bygger på hans egen historia. För regi står Chantale Hannouch som våren 2020 regisserade den uppmärksammade högstadieföreställningen, Du har hela livet, Habibi, för Riksteatern.
 
Urpremiär 14 mars i Strängnäs.

performance image)
Barn & Unga

Famnen

Radioprofilen Nanna Olasdotter Hallberg debuterar som dramatiker med Sci-Fin Famnen, ett framtidsscenario där de flesta människor inte lever IRL. I den digitala världen finns varken smärta, död eller värdsliga drifter men kvar på jorden finns en vloggare som insisterar på att paradiset finns på vår fysiska planet. Famnen är en nyskriven monolog i regi av skådespelaren och regissören Lola Zackow.

Urpremiär 15 mars

performance image)
Riksteatern Crea

Oscar

Genom denna klassrumsföreställning får publiken ta del av en personlig och innerlig berättelse om att växa upp i en familj med alkoholmissbruk. Vi följer en ung tonåring som försöker hantera vardagen med en alkoholiserad mor och de män hon valt att leva med. En berättelse om lojalitet, svek och ansvar. Manus skrivs av dramatikern Erik Uddenberg och för regi står Lars Otterstedt. Oscar spelas för både döva och hörande barn. Riksteatern Crea i samproduktion med Unga Klara.

Urpremiär 24 februari, Härnösand

performance image)
Riksteatern Crea

Power

Med poesi, sång och battles skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina Quahid normer och tabun i en föreställning om att leva upp till förväntningar och att våga göra det oväntade. Jamila och Amina Ouahid är världskända inom döv-communityt för sitt speciella och starka uttryck. Manuset är skrivet av Maja Lidbrink och för regi står Mindy Drapsa, konstnärlig ledare på Riksteatern Crea. Genom Visual Vernacular, en visuell storytelling som använder gester och mimik, blir föreställningen tillgänglig för såväl döva som hörande.

Urpremiär 16 mars, Årsta, Stockholm

performance image)
Konsert och festival

Voices of change

Den årligen återkommande satsningen Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymme genom liveframträdanden och via Riksteatern Play.

performance image)
Övrigt

Kartan över oss

Myndigheten för emotionell och själslig beredskap (MESB) fortsätter sitt arbete med att kartlägga svenska medborgares relation till existentiella frågor om framtiden. Under tre år, med start 2020, besvarar publik över hela landet på frågor om hur det känns att möta framtiden. Tror du att dina barn kommer ha bättre förutsättningar att leva ett gott liv än vad du har haft? Är det viktigt att tro på framtiden? Svarar du ärligt på frågorna? Kartan över oss är en bejublad och landsomfattande ljudpromenad som fortsätter även i vår. Verket är skapat av Lisa Färnström, Joakim Rindå och Hampus Norén.

Föreställningar nära dig

Det är den lokala riksteaterföreningen på varje ort som formar sin repertoar av scenkonst. Ofta innehåller repertoaren en blandning av Riksteaterns egna turnéproduktioner – de nationella turnéerna – och föreställningar av andra scenkonstproducenter.

Se vad som spelas där du bor

block image