Till innehåll
Press

På turné hösten 2023

Här hittar du allt om Riksteaterns nationella turnéproduktioner hösten 2023 – pressmaterial, premiärer, pressvisningar, info och turnéplan samt presskontakt.

performance image)
Teater

Slaget

Nyskriven pjäs av den hyllade brittiska dramatikern Anders Lustgarten. Två bröder möts för första gången på 13 år för att delta på pappans begravning och relationer sätts på spel när livsval synas. Konflikten är oundviklig och intrigerna hopar sig. Vem ska tala på begravningen? Vilka sanningar tillåts komma fram? Dritëro Kasapi, Riksteaterns teaterchef regisserar. Slaget är ett samarbete mellan Riksteatern och Matthew Linley Creative Projects.

Sverigepremiär 30 september, Årsta

Halvkroppsbild i svartvitt på Khadija El Kharraz Alami.)
Teater

Nu är jag Medea

I publik- och kritikerrosade Nu är jag Medea vävs Khadija El Kharraz Alamis självbiografiska berättelse om att växa upp mellan två världar ihop med Euripides klassiska drama om Medea. Vi får följa med i en uppväxt där skillnaderna mellan den västerländska och marockanska världen ger upphov till en rikedom av kultur, språk, religion, musik och mat ända tills de två världarna kolliderar. Ett gästspel från Productiehuis Theater Rotterdam i Holland. 

Sverigepremiär 1 oktober, Dieselverkstaden, Stockholm

Lo Ragnar Lindström och Nino Mick i karaktär med allvarliga miner. )
Teater

Lo Ragnar & Nino

Två av Sveriges mest fängslande poeter skapar tillsammans poesipärlan Lo Ragnar & Nino. Lo Ragnar Lindström vann Aftonbladet Kulturs skrivtävling 2022. Den undersöker relationen mellan människan och natur och diktar om Västerbottens glesbygd, myrar och skogar. Det handlar om arv, kropp, kärlek och om att hitta ett hem i en annan människa. Nino Mick blev svensk mästare i poetry slam 2013 och tilldelades Svenska kyrkans kulturpris 2015. Nu framför Nino Mick sin nya diktsvit Hej helvetet, en resa till själens botten. Med avstamp i arvet från och uppgörelsen med kristen tro diktar den fram berättaren Lucifer som har störtats från himlen och desperat söker ett språk för upplevelsen och sorgen.

Urpremiär 25 oktober, Kalmar

performance image)
Teater

Efter Tystnaden

Guldlejonbelönade regissören och dramatikern Christiane Jatahy är tillbaka på Riksteatern med ett nytt verk. Efter tystnaden är en totalupplevelse där publiken omsluts av röster, musik och naturens alla läten. Det är historien om två systrar och bandet till deras far. En bondeledare och aktivist som gav sitt liv för rättvisan i Brasilien där kampen om vatten, jord, klimatet och liv förs. Berättelsen flyter sömlöst mellan teaterscenen och filmduken, mellan dåtid och nutid, mellan fiktion och verklighet och ställer frågor om ursprungsbefolkningars situation i Brasilien och i resten av världen. Ett samarbete mellan Riksteatern och Axis Productions, Frankrike och Compagnie Vertice de Teatro, Brasilien.

Sverigepremiär 17 november, Dieselverkstaden, Stockholm

performance image)
Teater

I kroppen min

I kroppen min bygger på den uppmärksammade blogg som musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund skrev från att han drabbats av cancer 2011 fram till sin död 2013. I föreställningen följer publiken en man som med brinnande angelägenhet utforskar meningen med livet såväl som med döden, spelad av Razmus Nyström. Musik av och med Mats Björke live på scen. Idé Josefin Rosales, manus Jani Lohikari efter texter av Kristian Gidlund och regi av Johan Paus. En samproduktion mellan Riksteatern och Parkteatern – Kulturhuset Stadsteatern.

Premiär 12 september, Borlänge

En kvinnas ansikte mot en abstrakt bakgrund som ser ut att vara under vatten. Hon tittar in i kameran med en allvarlig, lite vemodig, min.)
Teater

Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina

Fritt efter Leo Tolstojs klassiker gör Tone Schunnesson (manus) och Ragna Wei (regi) en nytolkning av Anna Karenina. I en berättelse om begär och brustna hjärtan skärskådas Anna Kareninas psyke för att förstå drivkrafterna bakom den ikoniska kvinnogestalten. Det har aldrig funnits en kvinna som Anna Karenina är ett samarbete mellan Riksteatern och Orionteatern.

Premiär 21 september, Bollnäs

performance image)
Teater

Är det hett här?

Är det hett här? är en komedi om klimakterier som i sitt utförande är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning. Med humor delar skådespelaren Anna Hultin med sig av sin personliga forskning i menopausens biologi och historia - varvat med Shakespeare och oinbjudna experter. Av Anna Hultin i regi av André Wickström. Ett gästspel från Svenska Teatern i Helsingfors.

Sverigepremiär 25 september, Söråker

performance image)
Teater

Tre rum

En föreställning om valen som avgör vilka vi blir, hur vi lever och hur lätt våra tillkortakommanden ärvs vidare till nästa generation. Tre rum gör något som tidigare aldrig gjorts på en teaterscen - den framförs i tre länder samtidigt. Med en skådespelare på varje scen, möts de tre kvinnorna i en virtuell värld inför tre olika publiker. En ny scenkonstform där föreställningen blir unik beroende på vilket av de tre rummen publiken befinner sig i.

Urpremiär 12 september i Trondheim, Sundsvall och Jakobstad.

performance image)
Teater

Britt-Marie var här

Marianne Mörck är tillbaka och spelar alla roller i publik- och kritikersuccén Britt-Marie var här. En humoristisk och varm föreställning om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes eget liv ska börja. Baserad på Fredrik Backman roman med samma namn, regi och dramatisering Eva Dahlman.

Premiär 14 september, Söderhamn

Ralph Carlsson och Mats Qviström sitter bredvid varandra, halvt rygg mot rygg, mot en himmelsblå bakgrund.)
Teater

Stolarna vid havet

Adde Malmbergs publik- och kritikersuccé Stolarna vid havet fortsätter i höst sin Sverigeturné. På varsin sida av tomtgränsen gnabbas grannarna och de politiska motståndarna Allan och Rutger om precis allt de tycker olika om. En nyskriven varm komedi om politik och vänskap av och i regi av Adde Malmberg. I rollerna Ralph Carlsson och Mats Qviström.

Premiär 16 september, Vessingebro

En scen där en cirkusartist balanserar vågrätt på en stående kontrabas.)
Cirkus

Utopia av Circus I love you

Cirkusen kommer till stan i form av Utopia av Circus I love you som kommer att resa ett cirkustält på alla orter dom besöker hösten 2023 runt om i Sverige. Cirkus I love you är ett ungt, djurfritt kompani som gör modern cirkus för hela familjen på de internationella språken musik och akrobatik. Utopia av Circus I love you är en akrobatisk symfoni som komponeras fram av toner, ackord och rytm. Fem multitalanger ger med humor och värme publiken överraskningar, kittlande akrobatik och en emotionell resa genom varje akt. Utopia av Circus I love you är en samproduktion mellan Riksteatern och cirkuskompaniet Circus I love you.

Premiär 17 augusti, Växjö

performance image)
Cirkus

H O M A N

Cirkusartisterna, dansarna och rörelseforskarna Vejde Grind och Vincent Bruyninckx letar efter ordning i ett självförvållat kaos. De har sin spetskunskap i Cyr Wheel; en cirkusdisciplin där man manipulerar stora metallringar. H O M A N är en humoristisk, varm och sårbar cirkusföreställning där kärleken till det absurda förenar. I samarbete med Collectif Malunés.

Premiär 21 september, Sundsvall

performance image)
Cirkus Barn och unga

PACE

Med humor och värme möter cirkuskompaniet Below Zero den unga publiken och navigerar genom laddade ämnen som status, maktmissbruk, samtycke och jämställdhet. Hur sätter vi gränser för att känna tillit och trygghet? PACE är en samtida cirkusföreställning med komik, omtanke och modern cirkus på högsta nivå. Med parakrobaterna Axel Ahl och Sara Runsten. Ett gästspel från Below Zero.

Premiär 18 september Karlskrona

performance image)
Barn och unga Teater

Puppan

Vad händer med inuti:et när utanpå:et ändras? I Puppan får den yngre publiken ta del av prisbelönta författaren och illustratören Emma AdBåges berättelse om vänskap, växtvärk och steget från barndom till det där mittemellan. Puppan är en nyskriven, färgsprakande föreställning om att vara trogen sig själv och samtidigt våga sträcka sig ut. Av Emma AdBåge i regi av Anja Rajic. Riksteatern i samarbete med Ung Scen Öst.

Premiär 13 september, Skellefteå

performance image)
Barn och unga

Flickor som försvinner

I den lilla bortglömda orten Vanstorp lever den femtonåriga Isa instängd bakom galler och taggtråd med sin överbeskyddande mamma. En dag dyker Ami upp och drar Isa från mamman, ut i staden, in i förbjudna lekar. Det Ami mest av allt vill, är att de ska gå ner i mörkret på nattklubben Grottan. En rysare med musik och mystik som bygger upp en klubbig och suggestiv värld. Skriven och regisserad av Malin Axelsson, konstnärlig ledare på Riksteatern Barn & Unga. I samarbete med Unga Dramaten.

Urpremiär 3 oktober i Hudiksvall

performance image)
Riksteatern Crea Teater

Bröderna Lejonhjärta

Riksteatern Crea uppmärksammar att Astrid Lindgrens tidlösa klassiker Bröderna Lejonhjärta fyller 50 år. Mindy Drapsa skapar en värld som är både magisk och förankrad i verkligheten fylld av teman minst lika aktuella idag som när boken skrevs. En storslagen familjeföreställning med åtta medverkande på scen. I samarbete med Teater Manu.

Premiär 30 september, Hallunda, Stockholm

performance image)
Dans

Locus

En dansföreställning, om en plats där människan andas, lever och förändras genom rörelser och rytmer. Det är en plats som säger ja till livet i en tid då många tappat tron på framtiden. På scen ser vi de tre dansarna Anton Borgström, Joanna Holewa Chrona och Abigail Vrede som liksom koreografen Viktor Fröjd har sin bakgrund inom streetdance. Anton Anderssons video- och ljusinstallationer, Dijle Neva Yigitbas musik och Sarah Nakiitos kostym, skapar tillsammans med dansarna på scenen, och publiken i salongen, den gemensamma platsen Locus. En samproduktion med Scenkonst Sörmland.

Premiär 29 september, Eskilstuna

performance image)
Dans

Jarkelidh

Marit Shirin Carolasdotter är koreograf med samiska rötter från Jämtland och kurdisk bakgrund från Irak. Hennes verk Jarkelidh tar avstamp i det vacuum som uppstår av att berättelser gått förlorade genom generationerna. Dansverket utforskar känslan av att inte ha tillgång till sina egna språk och kulturer. Men också förmågan att hela sig själv, att hitta sin röst, forma sin verklighet och återskapa banden till det förflutna. Med rörelser förstärkta av en suggestiv ljudkomposition, dynamisk ljussättning och skulptural scenografi får vi följa med i transformationen. Med dansarna Linnéa Sundling och Sebastian Björkman.

Urpremiär 29 oktober, Luleå

Läs mer om Riksteaterns dansrepertoar för hösten 2023 och våren 2024 här

Marzhan Kapsamat)
Konsert och festival

Voices of change 2023

Den årligen återkommande satsningen Voices of Change är en frizon för artister som inte kan uttrycka sig fritt i sina hemländer på grund av könsidentitet, åsikt eller sexuell läggning. Artister vars röster inte får höras, eller vars uttryck inte får ta plats ges i Voices of Change utrymme genom liveframträdanden och via Riksteatern Play. Under våren och sommaren samarbetar Riksteatern bland annat med Stockholms Kulturfestival och vi möter då artister som Lena Chamamyan, Carole Samaha, Aynur Dogan med flera.

performance image)
Övrigt

Möt Radiokorrespondenterna

Sveriges Radios korrespondenter är på plats när det händer, där det händer. Publiken får en unik möjlighet att vara med och möta korrespondenterna och höra om deras arbete och vardag. Vem som besöker respektive ort förblir en hemlighet in i det sista, då korrespondenterna ständigt är på resande fot och kan få ändrade resplaner med kort varsel. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio.

performance image)
Övrigt

En kväll med Sveriges Radio

En kväll med Sveriges Radio arrangeras en gång i månaden på olika platser i landet, varje kväll med unika gäster och innehåll. De just nu mest populära poddarna och radioprogrammen spelas in live inför publik. Det blir välkända titlar som Spanarna i P1, P3 Historia, Det politiska spelet och Lantzkampen i P1. Några av de som medverkar är Jessica Gedin, Annika Lantz, Cecilia Düringer, Parisa Höglund och Ingvar Storm. Produktionen är ett samarbete mellan Riksteatern och Sveriges Radio.

Pressmaterial

Pressbilder

I Riksteaterns mediabank hittar du föreställningsbilder, porträttbilder på talespersoner, Riksteaterns logotyp med mera.

Pressmeddelanden

Våra pressmeddelanden hittar du här på sidan, men letar du efter ett pressmeddelande lite längre bak i tiden kan du söka upp det i Riksteaterns nyhetsrum Via TT.

Premiärer våren 2024

Riksteatern turnerar varje år med ett sextiotal olika egenproducerade produktioner och når närmare en halv miljon människor i Sverige. Här hittar du premiärdatum- och orter för riksteaterturnéerna våren 2024.