Dansresidens

OPEN CALL 2021 och Dansresidens 2020

Inom Riksteaterns uppdrag för dansens utveckling erbjuder dansavdelningen fem stycken produktionsresidens om tre veckor vardera för koreografer och danskreatörer baserade i Sverige. Även 2021 är ett av residensen vikt för en produktion som riktar sig till en publik mellan 0 och 15 år/unga vuxna. Ansökningsperioden för 2021 års nationella OPEN CALL är mellan 11-24 januari.

ANSÖK HÄR TILL 2021 ÅRS OPEN CALL

Läs mer om produktionsresidens på Riksteatern och vad du behöver ha med i din ansökan: Vad är ett produktionsresidens?

Residensperioder:

April-maj 2021
RSDNS 1: 29 mars–18 april
RSDNS 2: 19 april–9 maj
RSDNS 3: 24 maj–13 juni

Oktober-November 2021
RSDNS 4: 11 oktober–31 oktober
RSDNS 5: 26 oktober–15 november

Var: Riksteatern i Hallunda, StockholmVid frågor och/eller funderingar kontakta: Helena Ringvold som är Producent och Konstnärligt ansvarig för Riksteaterns Produktionsresidens Dans helena.ringvold@riksteatern.se. Ange OPEN CALL 2021 @ Riksteatern Hallunda i ämnesraden.

Utvalda produktionsresidens 2020

Residensperiod 1: 14 april-4 maj
Produktion: Skiftet
Johanna Fröjd

Med förankring i danstraditionen inom house, klubbanda och battle scenen skapar dansarna ett rum för att utforska vikten av en kollektiv rit och ett vi. I föreställningen Skiftet undersöks uttryck och kvalitéer fria från vardaglig praxis, struktur och ordning. Med utgångspunkt i puls, grooves och rytm utforskas repetitiva cykler och klimax.

Spelplatser: Premiär på Dansens Hus, Stockholm. Håll utkik efter premiärdatum på dansenshus.se

Medverkande och konstnärligt team: Johanna Fröjd, Mona Namér, Ama Kyei, Diane Assiri och Gloria Hao

Se Johanna Fröjd och teamet berätta om sitt residens
Se Skiftets work in progress visning från den 4 maj på Riksteatern Play

Residensperiod 2: 27 april-17 maj
Produktion: Polari Speaking Sex
Marcus Baldemar  

Polari Speaking Sex behandlar språk både som en väg till gemenskap och säkerhet, men också som en säker plats i sig. En hemlig form av kommunikation som verktyg för att uttrycka, dela och utföra queer glädje, queer njutning, queer intimitet och queer erotik i offentligheten.

Spelplatser: Premiär 13 och 14 november 2020 på Köttinspektionen i Uppsala. Slingan turné våren 2021 med föreställningar 14 och 15 april på MDT i Stockholm, 20 och 21 april på Atalante i Göteborg, 23 och 24 april på Dansstationen i Malmö.

Koreograf: Marcus Baldemar

Medverkande och konstnärligt team: Marcus Baldemar, Viktoria Andersson, Caroline Byström, Adam Seid Tahir, Mariana Suikkanen Gomes och Daniel Åkerström Steen

Produktionens samarbetspartners: MDT/Stockholm, Kulturskolan/Kiruna, Northern Sustainable Futures/Moskosel, Köttinspektionen/Uppsala, Atalante/Göteborg, Dansstationen/Malmö.

Se Marcus Baldemar och teamet berätta om sitt residens
Se Polari Speaking Sex work in progress visning från den 14 maj på Riksteatern Play


Residensperiod 3: Produktionsresidenset är flyttat till Atalante, Spinn, Ärlegården, samt utomhus i Göteborg under perioderna 11–14 maj, 19–23 maj och 8–14 juni pga. COVID-19.
Produktion: Head Space
Mari Vittradotter

Headspace är ett dansverk om psykos/schizofreni och forskning inom området. Verket har sin bas i neurovetenskapen där olika verktyg och metoder inom neurologisk forskning tillämpas för att forska om hjärnan. I vägskälet mellan verklighet och psykos möts dansarna och publiken i logiska, absurda och manipulerade situationer för att sedan förflyttas till stand-up. Projektet vill möta historiens demoner för att synliggöra den stigmatisering som fortfarande finns kring dessa sjukdomar.

Spelplatser: Premiär Atalante i Göteborg. Håll utkik för premiärdatum på atalante.org

Medverkande och konstnärligt team: Mari Vittradotter, Hannah Karlsson, Lise Blomqvist, Sara Axelsson, och Bodil Karlsson

Samarbeten: Karolinska Institutet, HGBG, Atalante/Transit residens, Ivra Kurser och Studieförbundet Kulturens.

Se Mari och teamet berätta om sitt residens Head Space och sitt eget filmade residensarbete

Residensperiod 4: 12 oktober-1 november
Produktion: The Right|s of Spring
Khamlane Halsackda

The Right|s of Spring är en dans- och teateradaption av Nijinskys balett baserat på Stravinskys partitur. Produktionen har dragkonsten som utgångspunkt, och leker med en visuell konstanvändning av kostym. Samspelet mellan scenkonstnären och musiken vänds och vrids på, bryts ner och transformeras för att återspegla en idé att människor är något bortom de enkla könsdefinitionerna av manligt, kvinnligt, det odefinierbara och allt där emellan.

Medverkande och konstnärligt team:
På plats är Khamlane Halsackda - Nya Rörelsen (koreograf & regissör), Daniel Jeremiah Persson (dansare), Maria Stamenkovic Herranz (dramaturg), och Kent Olofsson (musik).  Övrigt team: Petra Hjortsberg (kostym), Marcus Gustafsson (ljus design), Camille Marchadour, Raymond Roa och Faryad Mortazavi (dansare).

PREMIÄR: Live stream 21 Januari 2021 Dansstationen Malmö, Stenkrossen i Lund m. fl.

Se The Right|s of Spring work in progress visning från den 28 oktober på Riksteatern Play

Se Khamlane Halsackda och teamet berätta om sitt residens The Right|s of Spring

of_itself_in_itself.png

Residensperiod 5: 26 oktober-15 november
Produktion: of itself : in itself
Marit Shirin Carolasdotter

of itself : in itself är en work-in-progress föreställning av Humans & Soil, ett konstnärligt samarbetsprojekt initierat av koreografen och konstnärliga forskaren Marit Shirin Carolasdotter. Verket tar upp mark- och kroppsliga rättigheter ur ett urfolksperspektiv, där kroppen strävar efter att bli fri från kulturell representation, i konkret relation till marken och med viljan att slå sig fri från maktstrukturer. Föreställningen är ett utbyte mellan samer, svenskar och ainu-folket från norra Japan.

Spelplats: Världspremiär 6 mars 2021 på Norrlandsoperan i Umeå under Samiska veckan.

Medverkande och konstnärligt team: Marit Shirin Carolasdotter – koreograf/dansare, Sebastian Björkman – dansare, Linnéa Sundling – dansare, Nina Nordvall Vahlberg – musik/jojk, Kanako Uzawa – konstnär/musiker, Juvvá Pittja – text/dramaturg, Annelie Nederberg – ljudgestaltning/ljuddesign, Örjan Fjällström – ljusdesigner, Olivia Welding – producent

Med stöd av: Norrlandsoperan, Dans i Västerbotten, Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Samerådet, Dansinitiativet, Dansnät Sverige, Region Jämtland/Härjedalen och Riksteaterns Produktionsresidens 2020.

Se Marit Shirin Carolasdotter och teamet berätta om sitt residens of itself : in itself

Se of itself : in itself work in progress visning från den 11 November på Riksteatern Play


Under 2020 har 4 av 5 produktionsresidens genomförts på Riksteaterns produktionshus i Hallunda. Vi har löpande anpassat verksamheten tillsammans med residenstagarna utifrån Folkhälsomyndigheternas COVID-19 rekommendationer och riktlinjer.

Vad är ett produktionsresidens?
Se tidigare års utvalda produktionsresidens
Riksteaterns dansverksamhet