Dansresidens

Vad är ett produktionsresidens?
Se tidigare års utvalda produktionsresidens
Riksteaterns dansverksamhet
Riksteaterns regionala dansresidens

AKTUELLT:
Snart kommer höstens produktionsresidens! Möt teamen när de delar med sig av sitt arbete och konstnärsskap. Först ut är Kristina Hanses NEW SELF (arbetstitel) den 12 oktober kl 14.00 streaming länk kommer upp här. 
Träffa vårens residenstagare och konstnärliga team:
Schism
What comes through
Bidum Iedno Del 1: Skájdde


Riksteaterns produktionsresidens är riktat till det fria dansfältet för att möta upp behovet att få repetera planerade produktioner med teknik i full skala. Under de sex olika treveckorsperioderna bistår Riksteatern med teknik, blackbox och produktionsmedel på plats. Utöver det så öppnar teamen upp sin produktion via en streamad work-in-progress visning som inkluderar ett öppet samtal om produktionen, processen och konstnärskapet.
Schrolla ner och läs allt om årets sex olika residens. Plus lyssna på konstnärliga samtal och se work in progress visningarna.


HÖSTENS RESIDENS 2022Residensperiod 4: 26 september–16 oktober 2022
Produktion: NEW SELF (arbetstitel)

NEW SELF är ett musikalbum i dansform.  Föreställningen är ett solo som iscensätter EPn New Self som båda tillsammans utforskar kampen i livet, förlusterna och den ständiga kampen inom dig själv. Låtarna & solot New self, Complete me, Hold my body och It´s my heart handlar om allt från sorgen att förlora någon du älskar, att gå över sina egna gränser eller kampen att behålla sitt förstånd. Modet av att våga lämna en relation, att hitta sig själv om och om igen i nya omständigheter genom livet. I hennes tidigare musikduo KRISTAL AND JONNY BOY kombinerades uttryck dans, sång och musikkomposition, den gränsöverskridande blandningen resulterade i många föreställningar på olika dans och konstscener samt musikscener. I KEJH som är ett solomusikprojekt skrivs text och musiken av Kristina och produceras i samarbete med producenten Ludvig Larsson.

Residenstagare och koreograf, text och musik: Kristina Hanses
Dansare: Kristina Hanses
Konstnärligt team: Kristina Hanses, Ludvig Larsson, Jannine Rivel, Henrik Kumlin.
Öppen visning: Dalateatern, Falun Tidigare residens: Dalateatern
Med stöd av: Regionalt produktionsstödResidensperiod 5: 24 oktober–13 november 2022
Produktion: What did I just do?

What did I just do? är en koreografisk performance skapad i samarbete mellan koreografen Fabio Liberti och dansaren/konstnären Maud Karlsson. Maud, 60 år, tar publiken genom sina minnen och sin livsberättelse, och med på köpet följer de samhällsförändringar som skett under hennes levnadsår. Våra minnen är så tätt sammanflätade med vår identitet och vår identitet är byggd på våra livsberättelser - subjektiva erfarenheter, sociala kontexter och kollektiva berättelser som vi har internaliserat.. Aldrig förr har vi haft möjligheten att ha så många mänskliga kontakter, tillgång till oändlig information och kunna vara fysiskt närvarande på så många platser under ett liv som nu. 

Residenstagare, dansare och performer: Maud Karlsson
Koreograf: Fabio Liberti
Dramaturg: Anna Hübertz
Ljusdesign/foto/film: Pontus Eklund
Scenograf:Fredrik Borg

Världspremiär: Dansstationen, Malmö, 21 januari 2023
Tidigare residens: Danscentrum Syd, Malmö med stöd från Konstnärsnämnden och Uppsala med stöd från Flota, Slovenien. 2022 ingår produktionen What did I just do? i Bora Bora och D&DEU program med tre residens, två veckor var; Lausanne, Schweiz, Bassano del Grappa, Italien och Århus, Danmark.Residensperiod 6: 21 november–11 december 2022
Produktion: A Bath In My Mother's Womb


”I ett drömlandskap utanför den fysiska världen svävar kropp och sinne mellan olika mentala tillstånd i sökandet efter total frigörelse.” A Bath In My Mother’s Womb utforskar stadierna födelse, kaos och stillhet.
Idén är inspirerad av den biologiska metamorfos som sker i puppan från larv till fjäril, en metafor av hur essentiell harmoni är, för att både natur och människa ska ha möjlighet att hela och återfödas. Utifrån främst stilarna Hip Hop och House skapas rörelsedynamik och betydelse, samt elaboreras begrepp som identitet, sårbarhet, utmattning, drömmar, kamp, kollektivet och balans. Vi utforskar människan som expressiv varelse, den kraftfulla förmågan att se möjligheter och hur konst, kreativitet och gemenskap kan användas som verktyg för att binda samman och bygga upp människa och samhälle. Produktionen skapas i samproduktion med yrkesverksamma kreatörer och danskonstnärer från Göteborg, Stockholm och Paris.

Residenstagare & Koreograf: Mona Namér
Dansare: Mayvis William, Salomon Mpondo-Dicka, Cajsa Godée, Timothy Kakeeto, Mona Namér
Kostym: Ellen Elias
Scenografi: Moa Marklund
Musik: Little Dragon och LVDF

Föreställningar och samarbeten 2022-2023: Stora Teatern Göteborg, Göteborgs Konsthall, Angereds Teatern Göteborg
Med stöd av: Kulturrådet, Konstnärsnämnden, Göteborgs Stad mfl


VÅRENS RESIDENS 2022


 

Residensperiod 1: 21 mars–10 april 2022
Produktion: Schism
Streamad work in progress visning inkl samtal 6 April 14.00 
Intervju med residenstagaren och delar av konstnärligt team 

Schism är ett dansfokuserat multidisciplinärt verk som utforskar vår acceptans av existensens gränser, och hur den påverkar vår uppfattning av världen. Schism tar sig an utmaningen att beskriva omvärlden med alternativa medel – de otydliga gränserna mellan medborgarskap och fängelse, mellan begär och besatthet, mellan förstånd och galenskap, och mellan oss och dem? En intim performativ handling utspelas i ett unikt ögon format rum där publiken befinner sig i en oklar gräns mellan åskådare och de medverkande.

Residenstagare och koncept: Israel Aloni
Koreografi: Israel Aloni & medverkande
Medverkande: Smadar Goshen, Laerke Appelon, Spencer Carter, Israel Aloni
Ljuddesign: Spencer Carte, Aida Nadeem
Ljusdesign: Johan Bjellsäter
Kostym- och rumsdesign: Linnea Bågander

Presenteras på: Världskulturmuseet Göteborg och Regionteater Väst Uddevalla
Med stöd av: Kulturrådet, Västra Götalandsregionen, Konstnärsnämnden, Göteborgs Stad

 Residensperiod 2: 25 april–1 maj & 9 maj–22 maj 2022
Produktion: Ongoing realities / What comes through
Streamad work in progress visning inkl samtal 18 maj 14.00 
Intervju med residenstagarna och delar av det konstnärligt teamet


Ongoing realities är en konstnärsduo som som utforskar dans och koreografi i mötet med digitala tekniker, såväl visuella som ljudbaserade. What comes through möter publiken dansare, projektionsverk och 3D-printad scenografi i ett taktilt ljudlandskap. Viljestark och trött, humoristisk och mörk, visionär och dystopisk, den nya föreställningen What comes through samlar fragment, söker kontakt och passerar sen förbi. I what comes through spenderar fyra dansare, arkitektur, fysiska material och former ett intimt möte med publiken. Rörelse färdas i och blir till genom olika analoga och digitala medier och bildar mer eller mindre sammanhängande berättelser. Ongoing realities använder utställning som format och lånar berättartekniker från film och animation. Dansarnas kroppsliga minnen och rörelserepertoar paras med teman som det pågående, omslutande och flerfaldiga. Projektet är skapat, och drivs av, Anna Näsström och Johan Bandholtz.

Produktion: Ongoing realities/What comes through  
Koncept och koreografi: Anna Näsström och Johan Bandholtz
Residenstagare: Anna Näsström 

Medskapande dansare: Alexander Dam, Bianca Traum, Yared Tilahun Cederlund, Anna Näsström, Johan Bandholtz
Ljuddesign: Rosanna Gunnarsson, Alexander Zethson
Ljusdesign: Jonas Holst
2D- och 3D-animation: Emal Ghouse
AR-design: Yuvia Maini
VR-programmering: Vincent Wong
Bildmaterial i AR: fotograf Hugo Andersson
Kostymdesign: Demeanour designs
Videokonstnär och trailerfilm: Tanne Willow
IG: @ongoingrealities

Med stöd av: Riksteatern Väst, Konstnärsnämnden, Rum för dans, Teater Halland, Konstmuseet i Skövde, Högskolan i Skövde, Kulturrådets krisstöd  Tack till: Danscenter Fryshuset Stockholm, Danscentrum Residens Sthlm
Residensperiod 3: 30 maj–19 juni 2022
Produktion: Bidum Iedno Del 1: Skájdde
Work in progress-visning av Skájdde är 15 juni kl 14.00- 15.00
Intervju med residenstagaren och delar av konstnärligt team 

Tillsammans med samiska och norrbottensbaserade konstnärer är Bidum Iedno ett dans- och allkonstprojekt skapad av den lulesamiska dansaren och koreografen Liv Aira, baserad i Jokkmokk. Skájdde är en av tre fristående delar, som delvis är site-specifik baserad utifrån den unika miljön i Storforsen. Scenen för alla tre produktionerna står mitt i ett naturreservat där Pite älv forsar bredvid och runt publiken samt under scenen. Projektet, möterna och processerna ska stärka förutsättningarna för det samtida och traditionella samiska kulturskapandets alla uttryck.

Skájdde är en storslagen dans och musikföreställning för alla åldrar som passar för både dejten och barnfamiljen. Följ med på resan i Sápmi och upplev förtrollande pitesamiska berättelser väckas till liv i en magisk inramning av Storforsens unika miljö. I Skájdde lär vi känna Rika Maja som levde ett spännande och mytomspunnet liv i området runt Storforsen på 1600 talet. Hon var en mäktig kvinna som enligt sägnen hade övernaturliga krafter och kunde styra över både väder och renar. 

Residenstagare, initiativ och koreograf: Liv Aira
Dansare och konstnärligt team:
Koreograf, idé och projektledning:
Liv Aira
Dansare: Jenny Shinkler, Linn Lindström, Marit Shirin Carolasdotter
Dans, jojk och jojkkomposition: Ole Henrik Lifjell
Kompositör och livemusiker: Isidor Abdelkader
Live trumpet: Benjamin Löfgren
Kostymör: Solveig Labba
Praktikant, dansare: Agnes Nilsson
Fotograf: Akvafjell
Eventcoordinator: Elisabeth Rosenbrand
Näringslivsansvarig: Jimmy Lundegård

Följ den konstnärliga processen på: @invisiblepeopledc
Trailer: https://youtu.be/9viqL4RGlvw

Premiär och föreställningar: 29–31 juli Storforsen naturscen, Älvsbyn kommun
Med stöd av: Danskonsulenten i Norrbotten, Region Norrbotten, Kulturrådet, Längmanska företagarfonden, Älvsbyn kommun, Dansinitiativet, Riksteatern, Jokkmokks kommun, Arjeplogs kommun, Sparbanken nord


Läs mer om hur du ansöker, vad som ingår och när du kan söka här:
Vad är ett produktionsresidens
Se tidigare års utvalda produktionsresidens produktionsresidensen 2017-2021, kika på intervjuer med de konstnärliga teamen och se deras intressanta work-in-progress visningar samt lyssna på inspirerande samtal om deras konstnärliga arbete och processer.
Vid frågor och/eller funderingar kontakta: Helena Ringvold som är ansvarig för Riksteaterns Produktionsresidens Dans helena.ringvold@riksteatern.se. Ange Produktionsresidens @ Riksteatern Hallunda i ämnesraden.


Vad är ett produktionsresidens?
Se tidigare års utvalda produktionsresidens
Riksteaterns dansverksamhet
Riksteaterns regionala dansresidens