Till innehåll

Riksteatern_crea_logo_one_line_svart.png

Föreställningsarkiv

card image

Oscar (2023)

Drabbande och ärlig berättelse om att växa upp med missbruk. Vi följer en ung tonåring som försöker hantera vardagen med en alkoholiserad mor och de män hon valt att leva med.

card image

Power (2023)

En explosiv och visuell performanceföreställning. Med poesi, dans och battles skärskådar tvillingsystrarna Jamila och Amina normer och tabun.

card image

Ett dockhem (2022)

Ett drama om bilderna vi älskar att skapa och bilderna som snärjer oss. Ibsens klassiker unikt bearbetad till svenskt teckenspråk. 

card image

Alice i Underlandet (2022)

I föreställningen möter vi välkända karaktärer som den stränga och pompösa Hjärter Dam som styr Underlandet med järnhand, den underliga Hattmakaren och kaninen som till sist för hem Alice.

Foto: Mikael Sundberg

Knockout! (2022)

En enmansföreställning med efterföljande samtal. Om mansnormen, privilegier, marginalisering och hur vi uppnår ett samhälle utan sexuellt våld.

card image

Vintersagor (2021)

I det här sagoäventyret av Debbie Z Rennie fick publiken träffa en gammal gumma som vill träffa barnen och dela med sig av spännande historier om hennes vänner i skogen, från djur till mytologiska varelser och sagoväsen.

card image

Rampfeber (2021)

Det är premiär men allt som kan gå fel, går verkligen fel. Skådespelare virvlar in vid fel tid, glömmer sina repliker och använder fel dörrar till stor frustration för regissören. En hyllad teaterkomedi om livet backstage.

Foto: Urban Jörén. Illustration: Søren Bro Sparre

Trollstigen (2021)

Ett interaktiv äventyr i den magiska skogen i ledsagning av en gammal gumma som vill bjuda på kanelbullar. Skogen härjas av sagoväsen och allt kan ske.

Foto: Mikael Sundberg / Retusch: Johanna Kallin

Romeo och Julia på Gullbacken (2020)

På äldreboendet möter vi den ensamma döva Johanna som inte har tillgång till sitt eget språk, teckenspråk, tills Roberto, som också är döv, flyttar in. Äntligen vaknar Johanna till liv igen.

card image

Buhu och Stank (2020)

Två nyfikna, blyga och ambitiösa clowner kommer att sättas på prov i denna visuella föreställning på det universella clownspråket som utlovar båda improvisation och skratt.

Ställdes in pga pandemin.

card image

Peter Pan (2019)

Peter Pan är pojken som vägrar att bli stor. När han mister sin mamma går barndomen förlorad och drömmar förvandlas till mardrömmar.

card image

Vargen och glaskulan (2019)

Vargen och glaskulan är en visuell barnföreställning. I djursagan om vargungen Ve Niae får publiken bekanta sig med några av de fantastiska djur som finns i vår nordiska fauna. En samproduktion mellan Riksteaterns Tyst Teater och Örebro länsteater

card image

Hem (2019)

Utan språk och kultur, hur ska demokratiska rättigheter för döva nyanlända värnas? Hem uppmärksammar bortglömda historier som aldrig har berättats och synliggör flyktberättelser i ett samtida drama.

card image

Superhjältar (2018)

Superhjältar är en supervisuell och gränslös föreställning med specialeffekter som scenkonst om fyra superhjältar som går i samma gymnasieklass där de måste lära sig att hantera sina superhjältekrafter samtidigt som de oroar sig för läxor, betyg, identitet och vänskap. Del av Tyst Teaters hyllning till dövrörelsens 150-årsjubileum. 

card image

Parismiddagen (2018)

En spännande tidsresa i dövhistoria där dåtid och nutid träffas på middag. Rätt efter rätt serveras, minne efter minne berättas. Vem berättar? Om vad och för vilka? Del av Tyst Teaters hyllning till dövrörelsens 150-årsjubileum.

card image

Turkos sagobok (2018)

En sagostund som bjuder på spännande och magiska ögonblick om starka döva förebilder och hjältar, om rötter och om att hitta hem. Del av Tyst Teaters hyllning till dövrörelsens 150-årsjubileum.

card image

Bernardas hus (2017)

Efter att Bernarda Albas make gått bort inleder Bernarda en åtta år lång sorgeperiod då hon låser in sig själv och sina fem döttrar i hemmet. I Tyst Teaters uppsättning är Bernarda och hennes döttrar döva.

card image

Här och nu (2017)

När barnen kliver in i det magiska tältet börjar en kittlande och humoristisk resa till känslan i nuet. Med ett tält som scenografi erbjuder Riksteaterns Tyst Teater en scenupplevelse långt utöver det vanliga.

card image

Gråter stora killar? (2016)

Sonen är 16 år och bor med sin mamma. Hemma är det trassligt. Kompisarna sätter press på honom och hur ska det gå med tjejen han gillar? Om en ung killes sökande efter sin identitet.

card image

Perfektion (2016)

En livestreamad, poetisk dansteater om vår vilja att vara som de andra. Varför bedöms kvinnors kroppar så ofta? Finns det perfekta människor, och skulle vi vilja ha perfekta människor? Perfektion tar upp människans eviga strävan efter att vara felfri.

card image

Lilla Röd (2016)

Ett magiskt familjeäventyr om drakar, mod och vänskap. Vi möter draken Lilla Röd. Hon trotsar sin pappas uppmaning att stanna hemma medan pappan själv går på jakt efter mat. I en stor skog stöter hon på den ensamme pojken Sebastian, som är på upptäcktsfärd.

card image

Jag är Sarah (2015)

På det stora hela är Sarah som vilken 27-årig tjej som helst. Med skillnaden att hon är dövblind. I Jag är Sarah berättar hon om sitt liv – fördomarna hon möter, normerna som stänger in, och alla fantastiska människor, platser och glädjeämnen som finns runt omkring henne.

card image

Solapan (2015)

En barnföreställning om vänskap, trygghet, och det fantastiska i att kunna mötas trots att man är olika. En pjäs med både allvar och humor utspelas på en färgsprakande scen.

card image

Bröderna Marx (2014)

Föreställningen är en visuell hyllning till filmhistorien och bygger på Bröderna Marx galna upptåg. Med en cigarr i Grouchos mungipa, diamanter och frasande klänningar, optiska effekter, kastas vi tillbaka till ett flärdfullt trettiotal.

card image

Sagosäcken (2014)

Det vatten som finns i kranen är samma vatten som dinosaurierna drack. Visst är tanken svindlande? Barnföreställningen Sagosäcken är en äventyrlig resa om vattendroppens kretslopp och vad som händer med vår jord om vi förstör vattnet.

card image

Ljuset i sprickan (2013)

En föreställning där vi möter en dömd fånge och en fängelsevakt i ett låst rum. Båda är kvinnor och döva. När det förflutna möter nuet blir kollisionen oundviklig. Vem är den verkliga fången, och är fängelset mer psykiskt än fysiskt?

card image

Den magiska fjädern och Apkungen (2013)

Två kinesiska äventyrsberättelser om lojalitet, magi och vänskap samt på jakt efter buddhismens heliga skrifter. Båda föreställningarna spelas av samma ensemble och riktar sig till både döva och hörande.

card image

Fröken Julie (2012)

Strindbergs klassiska mästerverk som du aldrig sett det förut. Historien om den högadliga fröken Julies flört med sin betjänt berättas genom kroppsspråk, musik och teckenspråk.

card image

FAME Visukalen (2012)

En sinnlig visuell explosion! Upplev FAME som du aldrig gjort tidigare! I FAME Visukalen får vi följa ett antal elever genom fyra år på skolan. Det blir en resa kantad av glädje och hårt arbete, kärlek och motgångar.

card image

Kärlek, drömmar och fjärilar (2012)

Gunilla Vestin Wallin blickar tillbaka och ger oss ögonblicksbilder från ett långt och händelserikt liv. Det handlar om barndom och åldrandet, om att känna sig annorlunda och utanför för första gången, om dövskolan och teckenspråket, om minnen från ett helt liv på teatern.

card image

Här kommer Pippi Långstrump! (2011)

Riksteaterns Tyst Teater tar med lekfull humor med publiken på en fantasieggande resa genom Pippis värld när Pippi Långstrump för första gången någonsin sätts upp på teckenspråk.

card image

Vi betalar inte, Vi betalar inte! (2011)

Nobelprisvinnaren Dario Fos klassiska fars i nytappning, med fem skådespelare, ett rasande tempo och två språk – samtidigt! Pengarnas värde blir lägre och lägre, man vrider och vänder på varenda slant. Allt går i ett svindlande tempo och kryddas med en rejäl nypa svart humor!

card image

Sagor för de minsta (2010)

En sagostund på teckenspråk för barn i åldrarna 4-7 år. Med hjälp av fantasifulla dockor kommer de gamla kända sagorna till liv. Sagor för de minsta ger döva barn en möjlighet till en kulturupplevelse på sitt eget språk.

card image

Ett skakigt äventyr (2010)

En föreställning om frihet, längtan och drömmar. Fyra vänner trotsar alla fysiska hinder för att ge sig ut på sina drömmars resa.

card image

Halvsjupojken (2010)

Hur arg kan man inte bli när man vill förstå men inte tillåts att göra det!? Sonette är elva år och döv. Hon har tröttnat på att hennes familj inte lärt sig teckenspråk, att de inte ens tecknar ”Ja, må du leva” på hennes födelsedag.

card image

Nattgäster (2010)

Ett hotell på gränsen mellan Sverige och Norge. Ett sånt där ställe där människor checkar in sent, stannar en natt och åker tidigt. Inte ett ställe där man möts, blir förtrolig och berättar om sig själv för någon annan. Men någonting är konstigt just ikväll.

card image

Dream Boys (2009)

Att vara bög är en sak. Att vara döv en annan. Men vad händer när man ingår i båda dessa grupper? Blir resultatet dubbel inkludering, eller hamnar man tvärt om i ett ännu större utanförskap?

card image

Pär Aron Borgs fantastiska äventyr (2009)

Tillsammans med sina elever ger sig Pär Aron ut i ett fattigt Sverige runt Mälardalen bland småstäder och bondbyar. Han vill visa sina döva elever för världen och bryta ner fördomarna mot dem.

card image

Vibragera (2009)

Vibragera är en dansföreställning där världar möts, såväl kulturellt som tekniskt och konstnärligt. Koreografen Martin Forsberg skapar tillsammans med två döva och två hörande dansare ett verk som du aldrig tidigare har sett – eller känt.

card image

Open Sign (2008)

En öppen scen för alla döva och hörselskadade scenkonstnärer; stå-uppare, teckenspråkspoeter, skådespelare, dansare, jonglörer, rappare, clowner, eldslukare och alla andra! Open Sign genomfördes under projektet Unga Tyst Teater å2 2008-2010.

card image

Tyst Teater Show med heta stolen (2008)

Teater, improvisation, poesi och gästartister är några av alla inslagen i en rolig, inspirerande och rafflande oförutsägbar show på teckenspråk. I heta stolen hamnar någon lokal person som på något sätt sysslar med kultur, på amatörnivå eller professionellt.

card image

Sag(o)likt sa bröderna Grimm (2008)

Jianu Iancu och Manne af Klintberg, duon bakom den uppskattade Jianus Magiska Cirkus är tillbaka med en ny föreställning som kretsar kring bröderna Grimms folkkära sagor. Välkommen in i sagans värld!

card image

Shirley Valentine (2008)

En modern klassiker för första gången på teckenspråk och svenska. Gunilla Vestin Wallin gör en döv Shirley Valentine  och Sylvia Rauan hennes inre röst och andra jag i en visuell och rytmisk föreställning som blandar teckenspråk och talad svenska.

card image

Solo – teckenspråkspoesi med Debbie Rennie (2008)

Debbie Rennie är en av Europas mest etablerade döva artister. Med sin poesi har hon introducerat en helt unik flerdimensionell berättarteknik som är spännande, vacker och nyskapande

card image

Odysséen (2007)

En mäktig saga – ett fängslande äventyr – en storslagen resa. Odysséen är en storslagen och visuell uppsättning som ger ytterligare dimensioner till denna tidlösa klassiker. En internationell ensemble av skådespelare och cirkusartister gör det till en scenkonstupplevelse utöver det vanliga för såväl döva som hörande.

card image

Tidsvandring (2007)

Tidsvandring – ett spännande möte mellan nu och då. Med teaterns hjälp kikar vi både bakåt och in i framtiden! Tyst Teaters skådespelare Gunilla Vestin Wallin, Sebastian Embacher och Jianu Iancu visar glimtar ur dövas och teckenspråkets historia samt korta scener ur Tyst Teaters mest älskade föreställningar genom åren.

card image

Cabaret Afrodite (2006)

Cabaret Afrodite är ”stand up sit down” för döva och hörande med Mette Marqvardsen och Meliz Karlge di Grado. Tillsammans tar de med publiken på en resa genom såväl gamla myter som samtida fenomen. 

card image

Minns du Greta Garbo? (2006)

Teckenspråk möter talad svenska och film förenas med teater i föreställningen Minns du Greta Garbo? – en berättelse om vänskap och minnen. Minns du Greta Garbo? är en historia om då och nu och om hur det som har varit kan påverka framtiden.

card image

Jianus magiska cirkus (2006)

I en magisk och förtrollande liten show genomgår vår hjälte en makalös förvandling från stor trollkarl till älskad clown. Den store trollkarlen gör sin entré och bjuder publiken på spektakulära konster och tricks. Saker plockas fram ur tomma intet, andra saker försvinner med ett ”poff”, allt är möjligt och han kan till och med sväva.

card image

Produktioner 1970–2005

Vill du se äldre produktioner från Riksteatern Crea?

Produktioner 1970–2005