Till innehåll

Nyhetsarkivet

card image

Urfolkskonstnär utforskar urfolksfuturism i nytt residens i Tärnaby

Nu står det klart vilka som blir de första urfolkskonstnärerna i Aejlies och Riksteaterns nya koreografiresidens Jårrh i Tärnaby. I juni anländer Baden Hitchcock från Australienför att på plats utforska begreppet ”urfolksfuturism”.

Publicerat 24-05-24

card image

Välkommen till livestream av produktionsresidenset parasight

parasight bjuder in till en livestreamad visning av sitt arbete torsdag 16 maj kl. 14.00 från Riksteatern i Hallunda. Efter work in progress-visningen finns möjlighet för dig som tittare att ställa frågor digitalt till såväl koreograf som andra medverkande.

Publicerat 25-05-15

card image

Riksteatern Crea på teckenspråkets dag: Även döva vill uppleva sagor på sitt eget språk

Mindy Drapsa är konstnärlig ledare på Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater. Hon skriver på Aftonbladet Kultur att svenskt teckenspråk bör erkännas som ett svenskt minoritetsspråk.

Publicerat 24-05-14

card image

Lyssna på Riksteaterns Malin Axelsson i radiosamtal om barn- och ungdomsteatern

I helgen besökte Suzanne Osten P1 Kultur där hon samtalade Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga, om hur det står till med den svenska barn- och ungdomsteatern.

Publicerat 24-05-13

card image

Talajeh Nasiri utforskar barn i gängvåldets skugga

Under våren instiftade Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning ett nytt dramatikerresidens. Nu är det klart att det blir dramatikern Talajeh Nasiri som blir den första att genomföra residenset.

Publicerat 24-05-13

card image

Äntligen: internationella dansfestivalen STHLM DANS 2–12 maj är tillbaka för tredje gången

Riksteatern är en del av den internationella samtida dansfestivalen STHLM DANS. Festivalen bjuder in till dans för alla åldrar, från pop up-dans och dansinstallationer på stan till dansmonologer och krump.

Publicerat 24-05-02

card image

Riksteatern och övriga danssverige uppmanar kulturministern till samtal

"Vi vill visa på hur dansen i Sverige hänger ihop, vilka behov som finns och hur vi i branschen kan vara med och vara en del av lösningen", säger Mia Larsson, danschef på Riksteatern.

Publicerat 24-04-29

card image

Detta gjorde Riksteatern nationellt 2023 – äntligen är verksamhetsberättelsen här

Nu kan du ta del av allt det som Riksteatern nationellt gjorde under förra året genom att läsa vår digitala verksamhetsberättelse. Trevlig läsning! 

Publicerat 24-04-23

card image

Ny dokumentär om Lars Norén tar avstamp i barndom och uppväxt

Från och med i natt kan du se den nygjorda dokumentären Lars Norén: Resan mot mörkrets hjärta på SVT Play. Lars Norén var konstnärlig ledare på Riksteatern 1999–2007.

Publicerat 24-04-18

card image

Sökes: teckenspråkig skådespelare till barnproduktion

Är du redo att kliva in i rampljuset? Har du en flammande passion för teater? Kan du dessutom svenskt teckenspråk? Då bjuder Riksteatern Crea in dig till en öppen audition söndagen den 5 maj kl. 13.00-17.00.

Publicerat 24-04-12

card image

Välkommen till årets första livestream: Mari Carrascos Burn baby burn

Burn baby burn har haft produktionsresidens hos Riksteatern i tre veckor och bjuder in till en livestreamad visning av sitt arbete torsdag 4 april kl. 14.00. Efter visningen finns möjlighet för dig som tittare att ställa frågor digitalt till såväl koreograf som andra medverkande.

Publicerat 24-04-03

card image

Utlysning: Koreografer sökes till unikt dansresidens i Falun

Just nu söker vi koreografer som under hösten vill utforska platser och idéer i den kulturhistoriskt betydelsefulla staden, i nära samarbete med arrangörer och publik. Sista ansökningsdag är 22 april.

Publicerat 24-03-26

card image

Sök dramatikerresidens för barn och unga – sista ansökningsdag 31 mars!

Är du en professionell dramatiker inom scenkonst för barn och unga? Vill du dessutom ingå i en akademisk miljö och fördjupa ditt konstnärliga skrivande? Sök då det unika dramatikerresidenset som är ett samarbete mellan Riksteatern och Stockholm Universitet.

Publicerat 24-03-26

card image

Another spell – årets produktion på Dansprogrammet 2024 – Botkyrka edition

I Another Spell väver koreografen och dansaren Lisa Janbell in material från tre av sina tidigare verk. Resultatet kan upplevas lördagen den 6 april kl 18.00–18.45 hos Riksteatern i Hallunda. Biljetterna är gratis med måste förbokas.

Publicerat 24-03-26

card image

20 mars är det Världsteaterdagen för barn och unga

Det är värt att uppmärksamma scenkonst för barn och unga alla dagar året om men vi gör det lite extra 20 mars på världeteaterdagen för barn och unga. Så här tänker Riksteatern om scenkonst som riktar dig till den unga publiken.

Publicerad 24-03-20

card image

Riksteatern tar plats i medierna under våren 2024

I samband med vårens turnéstarter har Riksteaterns olika produktioner märkts i såväl dagspress som radioprogram samt gästat en rad olika tv-soffor. Om du missat något tillfälle kan du kolla ikapp här.

Publicerat 24-03-14

card image

Eldfesten och Norouz 2024: Fira in våren med Riksteatern

Våren 2024 deltar Riksteatern vid sju evenemang i samband med Eldfesten och Norouz. Dessa tillfällen genomförs tillsammans med olika föreningar och samarbetsparter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Publicerat 24-03-11

card image

Susanna Dahlberg medverkar i panelsamtal om vikten av fri och obunden kultur

Idag finns inte politisk konsensus om att politiken inte ska påverka konstens och kulturens innehåll. Hur ska kulturen förhålla sig till detta? Välkommen att lyssna på Riksteaterns vd Susanna Dahlberg med flera i ett panelsamtal på Arbetets Museum i Norrköping den 6 mars kl. 18.30.

Publicerat 24-03-01

card image

Scenkonst är ett lyckopiller som svenskarna vill ha mer av visar rapport

Riksteatern har tillsammans med Verian frågat närmare 3000 svenskar om synen på scenkonst. Resultatet är tydligt: svenskarna älskar att gå på scenkonst och skulle vilja göra det i högre utsträckning. 

Publicerat 24-02-15

card image

Riksteatern hälsar fem produktionsresidens inom dans välkomna 2024

Nu är fem residenstagare utsedda som ska ha produktionsresidens inom dans hos Riksteatern under 2024. En nyhet för i år är att produktionsresidensen inte bara äger rum i Hallunda utan även i Nässjö och Luleå.

Publicerat 24-02-15

Foto: Lisalove Bäckman

Alla dagar är alla hjärtans dag

Boka en biljett till någon du tycker om på alla hjärtans dag, kanske till produktionen Vajlett och Rut som har premiär om några veckor? För Riksteatern är alla dagar alla hjärtans dag. Kolla in vårt utbud där du bor och bjud med dig någon du tycker om till ett passande evenemang där du bor.

Publicerat 24-02-14

card image

Strålande recensioner för Riksteaterns turnéer våren 2024

Bara några veckor in på nya året har Riksteatern fått oerhört fina recensioner för flera av vårens produktioner. Bli inspirerad och passa på att säkra din biljett till de föreställningar du vill se.

Publicerat 24-02-05

card image

Sökes: nya och banbrytande pjäser för barn och unga

Är du en professionell dramatiker inom scenkonst för barn och unga? Vill du dessutom ingå i en akademisk miljö och fördjupa ditt konstnärliga skrivande? Sök då det unika dramatikerresidenset som är ett samarbete mellan Riksteatern och Stockholm Universitet.

Publicerat 24-01-30

card image

Riksteatern på Folk och kultur 2024 – se programmet här

Mellan 7 och 10 februari deltar Riksteatern i en rad olika seminarier och programpunkter på det kulturpolitiska konventet Folk och kultur, både som arranghör och som deltagare.

Publicerat 24-01-30

Illustration: Mattias Broberg

Välkommen till seminarium om fantasi, glädje och sorg i barns världar 27 januari

I samband med pjäsen Hundratals barn i vild kamp bjuder Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning in till ett seminarum. Pjäsens författare Eirik Fauske kommer där ta upp hur scenkonst kan visualisera barns erfarenheter av sorg medan barnombudsman Lina Lundström talar om barns villkor och vikten av lek.

Publicerad 24-01-22

card image

Passa på att se TAHA på PLAY

Just nu repriserar vi den hyllade scenversionen TAHA som turnerade med Riksteatern 2020. Pjäsen handlar om den älskade palestinske poeten Taha Muhammad Ali och är skriven och framförd av skådespelaren Amer Hlehel. TAHA kan ses på engelska med svensk textning eller på arabiska med engelsk textning.

Publicerad 2024-01-22

card image

Ansökningstiden till urfolksresidens förlängd till 16 februari 2024

Då det av naturliga skäl tar tid för informationen att sprida sig internationellt, och Riksteatern vill ge så många urfolkskonstnärer som möjligt chansen att söka, har utlysningen till residenset Jårrh förlängts från 16 januari till 16 februari.

Publicerat 24-01-16

card image

Riksteatern uppmärksammar teaterkollegor i Palestina

Vid sidan av detta lidandet i spårens av kriget i Gaza pågår kontinuerliga attacker mot kulturarbetare i övriga ockuperade delar av Palestina. Kollegor och samarbetspartners till Riksteatern lever under ständiga hot om trakasserier och arresteringar.

Publicerad 2024-01-08

card image

Open call: Sök Riksteaterns Produktionsresidens Dans 2024

Fram till den 21 januari kan du söka till ett av årets fem produktionsresidens för dans på Riksteatern. Nytt för i år är att produktionsresidensen genomförs på tre olika platser: Kulturhuset Pigalle i Nässjö, Dansinitiativet i Luleå och Riksteatern i Hallunda.

Publicerad 2024-01-08

card image

En budskap värt att upprepa – TAHA visas åter på Riksteatern PLAY

Teaterchef Dritëro Kasapi önskar God Helg och berättar att Riksteatern valt att åter lägga upp den omtyckta pjäsen TAHA på Riksteatern PLAY. Pjäsen gestaltar såväl krigets fasor och konstens kraft som vikten av medmänsklighet.

Publicerad 2023-12-15

card image

Vinn möte med Rickard Söderberg i vår!

Tisdagen den 12 december någon gång mellan kl. 20.00 och 21.00 gästas Musikhjälpen av Rickard Söderberg. Då kan du tävla om att vinna biljetter till valfri föreställning av Kärlekens historia som Söderberg åker på turné med tillsammans med Riksteatern våren 2024.

Publicerad 2023-12-11

card image

Riksteatern skapar magi i decembermörkret

Så här i adventstider och med julen för dörren slår Riksteatern ett extra slag för den magi som scenkonsten spelar i människors liv. Vi gör det i en mindre julkampanj inspelad i Riksteaterns egna magiska ateljéer och med en mycket speciell tomte.

Publicerad 2023-12-08

card image

Benny Marcel ny ordförande för Riksteatern från och med 1 januari 2024

Regeringen har utsett Benny Marcel till ny ordförande för Riksteatern från och med årsskiftet. Benny Marcel har de senaste 25 åren varit verksam inom konst- och kulturområdet men har också lång erfarenhet av internationellt arbete med inriktning på bistånd och mänskliga rättigheter.

Publicerad 2023-12-07

card image

Välkommen till årets sista livestreamade produktionsresidens

Torsdagen den 7 december kl. 14.00 kan du se ev livestreamad presentation av produktionen Det är ingen idé av koreograf Rasmus Ölme. Efter presentationen har du möjlighet att ställa frågor till det konstnärliga teamet via chatt.

Publicerad 2023-12-05

card image

Sökes: urfolkskonstnärer till globalt residens

För första gången utlyser Riksteatern i nära samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies ett konstnärsresidens i Tärnaby, med fokus på koreografi och rörelse. Målet är att nå urfolkskonstnärer på flera håll i världen.

Publicerad 2023-12-01

card image

Sök residens i åtta veckor i fyra länder

Riksteatern är en del av det europeiska residenset Common Stories för att bredda utbudet av berättelser i Europa. Fram till den 10 december kan du som verksam scenkonstnär ansöka till åtta veckor i Portugal, Moçambique, Frankrike och Belgien under sommaren och hösten 2024.

Publicerad 2023-11-17

card image

Sverige har blivit rikare på ännu mer kultur

Så har vi glädjen att berätat att det har bildats tre nya lokala riksteaterföreningar: Kulturarrangörerna RIV, Riksteatern i Vindeln, Värmdö Riksteaterförening och Danderyds Riksteaterförening! Välkomna till rikstaterfamiljen

Publicerad 2023-11-16

card image

Silver till Riksteatern i Svenska Publishingpriset

Riksteatern belönades i veckan för den trailer som tagits fram till produktionen Kameliadamen som turnerade med Riksteatern och sedan spelade på Helsingborgs Stadsteater våren 2023.

Publicerad 2023-11-10

Foto: Alexis Rodríguez Cancino

Livestream: Välkommen att se en presentation av Statues or To-Stand

Då är det dags för höstens andra livestreamade produktionsresidens dans på Riksteatern i Hallunda. Denna gång är det produktionen Statues or To-Stand som presenteras. 

Publicerad 2023-11-06

card image

Unga konstnärer skapar scenkonst med samtida europeiska berättelser

Under två veckor har åtta konstnärer varit på plats hos Riksteatern i Hallunda för att arbeta med framtidens scenkonst. Billie Willet och Nancy Ofori är två av deltagarna.

Publicerad 2023-10-25

card image

Skapa Dans 2023: Se framtidens koreografer i nyskapade dansverk

Den 4 november är det dags för riksfinalen i Skapande Dans 2023 hos Riksteatern i Hallunda. Finalen kan du se både live på plats eller via länk. Passa på att få en glimt av morgondagens stjärnor.

Publicerad 2023-10-20

card image

När folket får bestämma prisas Riksteatern med designpris

Så har Riksteatern belönats med ännu ett pris för sin formgivining. Denna gång är det årsredovisningen Vad vi gjorde 2022 som fått den prestigefyllda utmärkelsen folkets röst i Svenska Designpriset 2023.

Publicerad 2023-10-20

Foto: Simon Möller

Se livestreaming av SOM e.t som har residens på Riksteatern

Torsdagen den 19 oktober kl 14.00 har du möjighet att se en livestreamad presentation av produktionen SOM e.t och även ställa frågor till koreograf Elisabeth Raymond och det konstnärliga teamet.

Publicerad 2023-10-16

card image

Riksteaterns och Dramatens #jeanne vinner internationellt teaterpris

Den prestigefyllda  teaterfestivalen Belgrade International Theatre Festival (BITEF) har valt att belöna pjäsen #jeanne med en Grand Prix. Pjäsen är specialskriven för Riksteatern av Ivana Sajko och regisserad av Anja Suša.

Publicerad 2023-10-11

card image

Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi kommenterar Nobelpriset i litteratur

Den norska dramatikern och författaren Jon Fosse har ett minimalistiskt tillvägagånggsätt båda vad gäller språket och rummet säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi till SVT:s Kulturnyheterna med anledning av Nobelpriset i litteratur.

Publicerad 2023-10-06

card image

Riksteatern i Jämtland Härjedalen har fått diplom i HBTQI och mångfald

Medarbetare på Riksteatern i region Jämtland Härjedalen har blivit HBTQI- och mångfaldsdiplomerade. Diplomeringen är starten på ett långsiktigt arbete kring HBTQI, normer och jämlikhet i regionen.

Publicerad 2023-10-05

card image

Riksteaterns repertoarbox prisbelönad av Svenska Tecknare

Under våren 2021 kunde repertoaren inte presenteras live som vanligt på grund av pandemin. Istället skapade Riksteatern tillsammans med formgivaren Lina Forsgren en liten box som nu har prisbelönats.

Publicerad 2023-10-05

card image

Stort grattis till Britt-Marie som nu spelas för hundrade gången

Den 28 september firar Riksteatern och Marianne Mörck att succéföreställningen Britt Marie var här spelas för hundrade gången. Och ännu är inte turnén slut på långa vägar.

Publicerad 2023-09-28

card image

Riksteaterns VD i samtal om armlängds avstånd

Den 20 september samtalar Riksteaterns vd, Susanna Dahlberg, med Mårten Snickare, professor i konstvetenskap, om armlängds avstånd på konsthallen Accelerator i Stockholm.

Publicerad 2023-09-18

card image

Cullberg söker dansare till säsongen 2024/2025

Vore det inte en dröm att vara en del av kompaniet Cullberg? Just nu söker Cullberg dansare som kan ansluta till kompaniet säsongen 2024/2025. Intresserade har fram till den 13 oktober 2023 på sig. 

Publicerad 2023-09-14

card image

Riksteatern dubbelt nominerad till Publishingpriset 2023

Ännu en gång uppmärksammas Riksteatern för sin kommunikation för att uppmärksamma scenkonst. I år är det trailern till Kameliadamen och trailern till Ödeläggaren som har nominerats till Publishingpriset.

Publicerad 2023-09-06

card image

Medlemsantalet växer så det knakar för Riksteatern i Kävlinge

Förutom ett idogt arbete och en tro på att den lokala riksteaterföreningen har mycket att vinna på att bli fler är en av hemligheterna bakom framgången att erbjuda en gratis teaterbiljett till nya medlemmar.

Publicerad 2023-09-05

card image

Radiopremiär från musik från kommande Riksteater-pjäs i P3 Mix

Hör ett smakprov från musiken ur den kommande pjäsen Flickor som försvinner. Låten Hurricane med Dwindled Dawn är skriven av kompsitör Jukka Rintamäki (fd Silverbullit) och författaren/dramatikern Malin Axelsson. Sjunger gör Rebecca Riggo.

Publicerad 2023-08-22

card image

Hallå högstadieelever: var med och påverka Riksteaterns repertoar för barn och unga

Under hösten 2023 startar Riksteatern BURN, ett digitalt nätverk där ungdomar i högstadieåldern över hela landet kan vara med och skapa ännu mer relevant scenkonst för barn och unga.

Publicerad 2023-08-18

Foto: Sören Vilks

Riksteaterns dans- och teaterchefer i nationellt upprop för kulturen

Riksteaterns danschef Mia Larsson och Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi har undertecknat ett nationellt upprop för bättre villkor för kulturbranschen.

Publicerad 2023-08-17

Foto: Markus Gårder

Från Riksteaterturné i Sverige till internationell teaterfestival i Belgrad

Riksteaterns och Dramatens uppsättning #jeanne är utvald att spela på teaterfestivalen i Belgrad i oktober. Belgrade International Theatre Festival (BITEF) är en av de största och viktigaste europeiska teaterfestivalerna.

Publicerad 2023-07-03

card image

Almedalen 2023: Kultur är en drivande kraft för samhällets utveckling

Kultursatsningen Kultur i Almedalen 2023 den 28–30 juni i Visby syftar till att lyfta fram kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen. Riksteatern deltar på seminarium om lokala förutsättningar för kultur och bildning.

Publicerad 2023-06-27

Foto: Kasumi Sasaki/Unsplash

Scenkonsten tar inte semester – möt Riksteatern i Sommarsverige

Under sommaren kommer du att kunna möta Riksteatern på olika sätt och i olika delar av Sverige med såväl kortare dansperformances som hela dans- och teaterföreställningar. Boka in datum i almanackan redan nu.

Publicerad 2023-06-26

card image

Riksteatern i Hofors delar ut gratis biljetter till nyinflyttade

I snart ett decennieum har riksteaterföreningen i Hofors delat ut gratisbiljetter till nyinflyttade för tat hälsa välkommen och samtidigt berätta om teaterföreningens verksamhet. "Det krävs inte så mycket för att göra något bra", säger föreningens ordförande Carina Rehn.

Publicerad 2023-06-22

card image

Riksteatern tog emot fana som en del av nationaldagsfirandet på Skansen

I samband med nationaldagsfirandet på Skansen den 6 juni tog Riksteatern emot en fana som ett bevis på rörelsens och civilsamhällets betydelse för Sverige. Firandet livesändes och kan ses i efterhand på SVT Play.

Publicerad 2023-06-02

card image

Fantastisk kongress samlade folkrörelsen i Helsingborg

Den 26-28 maj samlades representanter från landets 219 lokala teaterföreningar för att staka ut framtiden för folkrörelsen fram till nästa kongress. Dagarna var fyllda av såväl diskussion och samtal som av scenkonstupplevelser.

Publicerad 2023-05-22

card image

Se work in progress-visning av Trans-dimensions through Trans-realities

Torsdagen den 11 maj delade produktionen Try-dimensions through Trans-realities med sig av sitt repetitionsarbete från Riksteatern i Hallunda via en livestreamad work in progress-visning. Här kan du se den i efterhand.

Publicerad 2023-05-08

Foto:  Foto: Susanne Kronholm / Astrid Lindgren Memorial Award

En kväll för att säkra den konstnärliga friheten

Konferensen World Summit on Arts And Culture samlade delegater från omkring 80 länder för att diskutera konstnärlig frihet och kulturpolitik. Under konferensen ansvarade Riksteatern för det konstnärliga programmet.

Publicerad 2023-05-05
card image

STHLM DANS bjuder på danskonst både i och omkring Stockholm

Välkommen till den andra upplagan av STHLM DANS, en internationell samtida dansfestival 4–14 maj 2023. Under festivalen kommer svenska och internationella dansare, artister och koreografer ta sig an vanliga och ovanliga platser i och omkring Stockholm.

Publicerad 2023-04-28

card image

Mikrofonen är på i Sverige

Is my microphone on? frågade sig klimataktivist Greta Thunberg retoriskt under ett tal 2019. Nu har repliken blivit titeln på en pjäs som teaterensembler med 100-tals ungdomar på scener i landet kommer att spela på World Earth Day 22 april.

Publicerad 2023-04-18

Foto: Björn Abelin

Work in progress-visning av Unreliable Narrator (produktionsresidens dans)

Den 12 april delade dansproduktionen Unreliable Narrator med sig av sitt repetitionsarbete genom en work in progress-visning från sitt produktionsresidens hos Riksteatern i Hallunda.

Publicerad 2023-04-10

card image

Kulturdebatt: Riksteaterns vd om armlängds avstånd till kulturen

Vad är egentligen "armlängds avstånd" mellan politiken och kulturen? I en artikel i Dagens Nyheter ger bland annat Riksteaterns vd Susanna Dahlberg sin syn på begreppet och dess innebörd.

Publicerad 2023-04-04

card image

Äntligen får Kristian Gidlunds gripande ord liv på scenen

Föreställningen I kroppen min baseras på Kristian Gidlunds bok med samma namn och är en samproduktion mellan Riksteatern/Parkteatern, Kulturhuset Stadsteatern med urpremiär 7 juli i Stockholm och Riksteaterturné till hösten.

Publicerad 2023-03-27

card image

Se mäktiga konserten A call for freedom från Avicii Arena på SVT Play

Hade du inte möjlighet att vara på plats i Avicii Arena i Stockholm den 14 mars och njuta av stjärnspäckade konserten A call for freedom? Ingen fara, hela konserten ligger på SVT Play och kan ses i efterhand.

Publicerad 2023-03-16

card image

Open call till internationellt residens i fyra länder för breddat berättande

Är du teaterregissör, dramatiker, koreograf eller kanske performance-artist? Är du dessutom intresserad av att bredda utbudet av berättelser i det samtida Europa? Då kan du söka till det internationella residensprogrammet Common LAB 2023.

Publicerad 2023-03-15

card image

Sök internationellt residens

Är du teaterregissör, dramatiker, koreograf eller kanske performance-artist? Är du dessutom intresserad av att bredda utbudet av berättelser i det samtida Europa? Då kan du söka till det internationella residensprogrammet Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa. Residenset äger rum i fyra olika länder spridda över sammanlagt åtta veckor under 2023. Sista ansökningsdag är 3 april 2023.

Publicerad 2023-03-10

card image

Nyskriven dramatik i fokus på Riksteaterns Barn & Unga-dag 10 mars

Fredagen den 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en branschdag för att lyfta fram vikten av scenkonst för barn och unga och betydelsen av att utveckla nyskriven dramatik för just denna målgrupp.

Publicerad 2023-03-06

card image

Carola medverkar på stjärnspäckade konsertkvällen A call for Freedom

Som om inte medverkandelistan är tillräckligt stjärnfylld adderas nu även Carola till Riksteaterns konsertkväll A call for freedom på Aviici Arena den 14 mars.

Publicerad 2023-03-06

card image

Ödeläggaren – på riksteaterturné från Kristianstad till Torneå

Skådespelaren Maria Kulle och författaren Christina Herrström besöker TV4:s Nyhetsmorgon dagen före premiären den 24 februari för att prata om riksteaterturnén med Ödeläggaren – en pjäs baserad på Herrströms bok.

Publicerad 2023-02-24

Foto: Björn Abelin

Välkomna till Riksteaterns Produktionsresidens Dans 2023

Följande koreografer och danskreatörer kommer att ha Produktionsresidens Dans på Riksteatern under 2023: Satosho Kudo, Dinis Machado, Elisabeth Raymond, Majula Drammeh och Rasmus Ölme.

Publicerad 2023-02-22

card image

Välkommen att söka cirkusresidens på Riksteatern!

Nu kan du som artist, kompani och/eller regissör söka till ett tre veckor långt produktionsresidens inom cirkus. Perioden för utlysningen är februari–mars med sista ansökningsdag 26 mars 2023.

Publicerad 2023-02-17

 

card image

Drömmar börjar spira när lärare tar med elever till Riksteatern

Mellanstadielärare Jenny Lundberg tog med sina elever till Riksteatern. Som en följd av detta pratar nu barnen om att praktiksera inom teatern och att utbilda sig till manusförfattare och scenografer.

Publicerad 2023-02-13

card image

Riksteatern på Scenkonstbiennalen 2023

På Scenkonstbiennalen 2023 var tre av fjorton produktioner utvalda från Riksteaterns repertoar. Biennalen ägde rum i Stockholm i maj och juni 2023 och bjöd, förutom på scenkonst, på föredrag, seminarier och debatter.

Uppdaterad 2023-06-08

Foto: Stockholms Universitet

Riksteatern del i magisterprogram på Stockholms Universitet

På utbildningen Magisterprogram i Drama och tillämpad teater utvecklar studenter sina kunskaper i att leda och utveckla estetisk verksamhet inom drama och teater. Utbildningen ges vartannat år på Stockholms Universitet ges i samverkan med Riksteatern.

Publicerad januari 2023

card image

Riksteatern deltar på Folk och Kultur 2023

Den 8–11 februari är det dags för årets upplaga av Folk och kultur. Riksteatern arrangerar och medverkar i flera programpunkter under dagarna i Eskilstuna.

Publicerad 2023-02-03

card image

Pjäs besöker 87 platser i Sverige: "Riksteatern är överallt"

Ja, det säger skådespelaren Ralph Carlsson när han tillsammans med regissör Adde Malmberg besöker TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om turnén med Stolarna vid havet, en pjäs om två politiska motståndare som blir grannar. Turnén kommer att besöka närmare 90 platser i landet.

Publicerad januari 2023

card image

Open call: Utforska Älvdalens gömda och glömda platser

Inom dansresidensprojektet SPACE & PLACE ÄLVDALEN sökes danskonstnärer som tillsammans med arrangörer och publik vill väcka nyfikenhet för både platsen och kulturen men framför allt för dansen under ett fyra veckor långt residens. Ansök senast 23 januari kl. 12.00.

Publicerad januari 2023

card image

Open call 9–22 januari: Sök Produktionsresidens Dans 2023 nu!

Den 9 januari utlyser Riksteatern ett open call för fem Produktionsresidens Dans under 2023. All information om residensperioder och hur du söker hittar du här. Sök redan idag eller senast den 22 januari kl. 24.00.

Publicerad december 2022

card image

Se Riksteaterns konsert Voices for Woman, Life, Freedom

Med anledning av händelseutvecklingen i Iran arrangerade Riksteatern konserten Voices for Woman, Life, Freedom i början av december. Konserten livesändes från Södra Teatern i Stockholm och kan ses på TV4 Play.

Publicerad 2022-12-08

Foto: Catharina Fyrberg

Därför är det viktigt att politiken inte lägger sig i kulturen

Riksteaterns vd Susanna Dahlberg bjöds in till Kulturnyheterna på SVT för att förklara varför det är så viktigt att politiker håller så kallat armlängds avstånd till kulturen.

Publicerad 2022-12-15

Foto: Sören Vilks

Riksteatern om ny rapport från Svensk Scenkonst

Landets skolor måste ges praktiska möjligheter för att kunna ta emot scenkonst, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare på Riksteatern Barn & Unga, med anledning av rapporten.

Publicerad 2022-11-25

Foto: Urban Jörén

Teckenspråkig avatar kan bli verklighet

Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater, arbetar med ett projekt som handlar om att ta fram en avatar som inte bara ska kunna prata teckenspråk utan även kunna stå på en teaterscen.

Publicerad 2022-11-09

card image

Möt Riksteaterns nya vd Susanna Dahlberg

Riksteatern ska vara en naturlig del av många människors vardag. Det säger Riksteaterns nya vd Susanna Dahlberg.

Publicerad 2022-11-09

card image

Riksteatern dubbelt nominerad

Ännu en gång uppmärksammas Riksteaterns kommunikation! Publishingpriset har glädjande meddelat att vår verksamhetsberättelse Riksteatern - Vad vi gjorde 2021 och medlemstidningen Scenen har nominerats av juryn till årets pris.

Publicerad 2022-11-09