Till innehåll

Nyhetsarkivet

card image

Riksteatern dubbelt nominerad till Publishingpriset 2023

Ännu en gång uppmärksammas Riksteatern för sin kommunikation för att uppmärksamma scenkonst. I år är det trailern till Kameliadamen och trailern till Ödeläggaren som har nominerats till Publishingpriset.

Publicerad 2023-09-06

card image

Medlemsantalet växer så det knakar för Riksteatern i Kävlinge

Förutom ett idogt arbete och en tro på att den lokala riksteaterföreningen har mycket att vinna på att bli fler är en av hemligheterna bakom framgången att erbjuda en gratis teaterbiljett till nya medlemmar.

Publicerad 2023-09-05

card image

Radiopremiär från musik från kommande Riksteater-pjäs i P3 Mix

Hör ett smakprov från musiken ur den kommande pjäsen Flickor som försvinner. Låten Hurricane med Dwindled Dawn är skriven av kompsitör Jukka Rintamäki (fd Silverbullit) och författaren/dramatikern Malin Axelsson. Sjunger gör Rebecca Riggo.

Publicerad 2023-08-22

card image

Hallå högstadieelever: var med och påverka Riksteaterns repertoar för barn och unga

Under hösten 2023 startar Riksteatern BURN, ett digitalt nätverk där ungdomar i högstadieåldern över hela landet kan vara med och skapa ännu mer relevant scenkonst för barn och unga.

Publicerad 2023-08-18

Foto: Sören Vilks

Riksteaterns dans- och teaterchefer i nationellt upprop för kulturen

Riksteaterns danschef Mia Larsson och Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi har undertecknat ett nationellt upprop för bättre villkor för kulturbranschen.

Publicerad 2023-08-17

Foto: Markus Gårder

Från Riksteaterturné i Sverige till internationell teaterfestival i Belgrad

Riksteaterns och Dramatens uppsättning #jeanne är utvald att spela på teaterfestivalen i Belgrad i oktober. Belgrade International Theatre Festival (BITEF) är en av de största och viktigaste europeiska teaterfestivalerna.

Publicerad 2023-07-03

card image

Almedalen 2023: Kultur är en drivande kraft för samhällets utveckling

Kultursatsningen Kultur i Almedalen 2023 den 28–30 juni i Visby syftar till att lyfta fram kulturens betydelse som drivande kraft i samhällsutvecklingen. Riksteatern deltar på seminarium om lokala förutsättningar för kultur och bildning.

Publicerad 2023-06-27

Foto: Kasumi Sasaki/Unsplash

Scenkonsten tar inte semester – möt Riksteatern i Sommarsverige

Under sommaren kommer du att kunna möta Riksteatern på olika sätt och i olika delar av Sverige med såväl kortare dansperformances som hela dans- och teaterföreställningar. Boka in datum i almanackan redan nu.

Publicerad 2023-06-26

card image

Riksteatern i Hofors delar ut gratis biljetter till nyinflyttade

I snart ett decennieum har riksteaterföreningen i Hofors delat ut gratisbiljetter till nyinflyttade för tat hälsa välkommen och samtidigt berätta om teaterföreningens verksamhet. "Det krävs inte så mycket för att göra något bra", säger föreningens ordförande Carina Rehn.

Publicerad 2023-06-22

card image

Riksteatern tog emot fana som en del av nationaldagsfirandet på Skansen

I samband med nationaldagsfirandet på Skansen den 6 juni tog Riksteatern emot en fana som ett bevis på rörelsens och civilsamhällets betydelse för Sverige. Firandet livesändes och kan ses i efterhand på SVT Play.

Publicerad 2023-06-02

card image

Fantastisk kongress samlade folkrörelsen i Helsingborg

Den 26-28 maj samlades representanter från landets 219 lokala teaterföreningar för att staka ut framtiden för folkrörelsen fram till nästa kongress. Dagarna var fyllda av såväl diskussion och samtal som av scenkonstupplevelser.

Publicerad 2023-05-22

card image

Se work in progress-visning av Trans-dimensions through Trans-realities

Torsdagen den 11 maj delade produktionen Try-dimensions through Trans-realities med sig av sitt repetitionsarbete från Riksteatern i Hallunda via en livestreamad work in progress-visning. Här kan du se den i efterhand.

Publicerad 2023-05-08

Foto:  Foto: Susanne Kronholm / Astrid Lindgren Memorial Award

En kväll för att säkra den konstnärliga friheten

Konferensen World Summit on Arts And Culture samlade delegater från omkring 80 länder för att diskutera konstnärlig frihet och kulturpolitik. Under konferensen ansvarade Riksteatern för det konstnärliga programmet.

Publicerad 2023-05-05
card image

STHLM DANS bjuder på danskonst både i och omkring Stockholm

Välkommen till den andra upplagan av STHLM DANS, en internationell samtida dansfestival 4–14 maj 2023. Under festivalen kommer svenska och internationella dansare, artister och koreografer ta sig an vanliga och ovanliga platser i och omkring Stockholm.

Publicerad 2023-04-28

card image

Mikrofonen är på i Sverige

Is my microphone on? frågade sig klimataktivist Greta Thunberg retoriskt under ett tal 2019. Nu har repliken blivit titeln på en pjäs som teaterensembler med 100-tals ungdomar på scener i landet kommer att spela på World Earth Day 22 april.

Publicerad 2023-04-18

Foto: Björn Abelin

Work in progress-visning av Unreliable Narrator (produktionsresidens dans)

Den 12 april delade dansproduktionen Unreliable Narrator med sig av sitt repetitionsarbete genom en work in progress-visning från sitt produktionsresidens hos Riksteatern i Hallunda.

Publicerad 2023-04-10

card image

Kulturdebatt: Riksteaterns vd om armlängds avstånd till kulturen

Vad är egentligen "armlängds avstånd" mellan politiken och kulturen? I en artikel i Dagens Nyheter ger bland annat Riksteaterns vd Susanna Dahlberg sin syn på begreppet och dess innebörd.

Publicerad 2023-04-04

card image

Äntligen får Kristian Gidlunds gripande ord liv på scenen

Föreställningen I kroppen min baseras på Kristian Gidlunds bok med samma namn och är en samproduktion mellan Riksteatern/Parkteatern, Kulturhuset Stadsteatern med urpremiär 7 juli i Stockholm och Riksteaterturné till hösten.

Publicerad 2023-03-27

card image

Se mäktiga konserten A call for freedom från Avicii Arena på SVT Play

Hade du inte möjlighet att vara på plats i Avicii Arena i Stockholm den 14 mars och njuta av stjärnspäckade konserten A call for freedom? Ingen fara, hela konserten ligger på SVT Play och kan ses i efterhand.

Publicerad 2023-03-16

card image

Open call till internationellt residens i fyra länder för breddat berättande

Är du teaterregissör, dramatiker, koreograf eller kanske performance-artist? Är du dessutom intresserad av att bredda utbudet av berättelser i det samtida Europa? Då kan du söka till det internationella residensprogrammet Common LAB 2023.

Publicerad 2023-03-15

card image

Sök internationellt residens

Är du teaterregissör, dramatiker, koreograf eller kanske performance-artist? Är du dessutom intresserad av att bredda utbudet av berättelser i det samtida Europa? Då kan du söka till det internationella residensprogrammet Common LAB 2023 – En gemensam konstnärlig resa. Residenset äger rum i fyra olika länder spridda över sammanlagt åtta veckor under 2023. Sista ansökningsdag är 3 april 2023.

Publicerad 2023-03-10

card image

Nyskriven dramatik i fokus på Riksteaterns Barn & Unga-dag 10 mars

Fredagen den 10 mars bjuder Riksteatern Barn & Unga in till en branschdag för att lyfta fram vikten av scenkonst för barn och unga och betydelsen av att utveckla nyskriven dramatik för just denna målgrupp.

Publicerad 2023-03-06

card image

Carola medverkar på stjärnspäckade konsertkvällen A call for Freedom

Som om inte medverkandelistan är tillräckligt stjärnfylld adderas nu även Carola till Riksteaterns konsertkväll A call for freedom på Aviici Arena den 14 mars.

Publicerad 2023-03-06

card image

Ödeläggaren – på riksteaterturné från Kristianstad till Torneå

Skådespelaren Maria Kulle och författaren Christina Herrström besöker TV4:s Nyhetsmorgon dagen före premiären den 24 februari för att prata om riksteaterturnén med Ödeläggaren – en pjäs baserad på Herrströms bok.

Publicerad 2023-02-24

Foto: Björn Abelin

Välkomna till Riksteaterns Produktionsresidens Dans 2023

Följande koreografer och danskreatörer kommer att ha Produktionsresidens Dans på Riksteatern under 2023: Satosho Kudo, Dinis Machado, Elisabeth Raymond, Majula Drammeh och Rasmus Ölme.

Publicerad 2023-02-22

card image

Välkommen att söka cirkusresidens på Riksteatern!

Nu kan du som artist, kompani och/eller regissör söka till ett tre veckor långt produktionsresidens inom cirkus. Perioden för utlysningen är februari–mars med sista ansökningsdag 26 mars 2023.

Publicerad 2023-02-17

 

card image

Drömmar börjar spira när lärare tar med elever till Riksteatern

Mellanstadielärare Jenny Lundberg tog med sina elever till Riksteatern. Som en följd av detta pratar nu barnen om att praktiksera inom teatern och att utbilda sig till manusförfattare och scenografer.

Publicerad 2023-02-13

card image

Riksteatern på Scenkonstbiennalen 2023

På Scenkonstbiennalen 2023 var tre av fjorton produktioner utvalda från Riksteaterns repertoar. Biennalen ägde rum i Stockholm i maj och juni 2023 och bjöd, förutom på scenkonst, på föredrag, seminarier och debatter.

Uppdaterad 2023-06-08

Foto: Stockholms Universitet

Riksteatern del i magisterprogram på Stockholms Universitet

På utbildningen Magisterprogram i Drama och tillämpad teater utvecklar studenter sina kunskaper i att leda och utveckla estetisk verksamhet inom drama och teater. Utbildningen ges vartannat år på Stockholms Universitet ges i samverkan med Riksteatern.

Publicerad januari 2023

card image

Riksteatern deltar på Folk och Kultur 2023

Den 8–11 februari är det dags för årets upplaga av Folk och kultur. Riksteatern arrangerar och medverkar i flera programpunkter under dagarna i Eskilstuna.

Publicerad 2023-02-03

card image

Pjäs besöker 87 platser i Sverige: "Riksteatern är överallt"

Ja, det säger skådespelaren Ralph Carlsson när han tillsammans med regissör Adde Malmberg besöker TV4:s Nyhetsmorgon för att prata om turnén med Stolarna vid havet, en pjäs om två politiska motståndare som blir grannar. Turnén kommer att besöka närmare 90 platser i landet.

Publicerad januari 2023

card image

Open call: Utforska Älvdalens gömda och glömda platser

Inom dansresidensprojektet SPACE & PLACE ÄLVDALEN sökes danskonstnärer som tillsammans med arrangörer och publik vill väcka nyfikenhet för både platsen och kulturen men framför allt för dansen under ett fyra veckor långt residens. Ansök senast 23 januari kl. 12.00.

Publicerad januari 2023

card image

Open call 9–22 januari: Sök Produktionsresidens Dans 2023 nu!

Den 9 januari utlyser Riksteatern ett open call för fem Produktionsresidens Dans under 2023. All information om residensperioder och hur du söker hittar du här. Sök redan idag eller senast den 22 januari kl. 24.00.

Publicerad december 2022

card image

Se Riksteaterns konsert Voices for Woman, Life, Freedom

Med anledning av händelseutvecklingen i Iran arrangerade Riksteatern konserten Voices for Woman, Life, Freedom i början av december. Konserten livesändes från Södra Teatern i Stockholm och kan ses på TV4 Play.

Publicerad 2022-12-08

Foto: Catharina Fyrberg

Därför är det viktigt att politiken inte lägger sig i kulturen

Riksteaterns vd Susanna Dahlberg bjöds in till Kulturnyheterna på SVT för att förklara varför det är så viktigt att politiker håller så kallat armlängds avstånd till kulturen.

Publicerad 2022-12-15

Foto: Sören Vilks

Riksteatern om ny rapport från Svensk Scenkonst

Landets skolor måste ges praktiska möjligheter för att kunna ta emot scenkonst, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare på Riksteatern Barn & Unga, med anledning av rapporten.

Publicerad 2022-11-25

Foto: Urban Jörén

Teckenspråkig avatar kan bli verklighet

Riksteatern Crea, Sveriges enda teckenspråkiga teater, arbetar med ett projekt som handlar om att ta fram en avatar som inte bara ska kunna prata teckenspråk utan även kunna stå på en teaterscen.

Publicerad 2022-11-09

card image

Möt Riksteaterns nya vd Susanna Dahlberg

Riksteatern ska vara en naturlig del av många människors vardag. Det säger Riksteaterns nya vd Susanna Dahlberg.

Publicerad 2022-11-09

card image

Riksteatern dubbelt nominerad

Ännu en gång uppmärksammas Riksteaterns kommunikation! Publishingpriset har glädjande meddelat att vår verksamhetsberättelse Riksteatern - Vad vi gjorde 2021 och medlemstidningen Scenen har nominerats av juryn till årets pris.

Publicerad 2022-11-09